Debatt

Innehållet i de debattartiklar som publiceras i OmVärlden är av opinionsbildande karaktär. Åsikterna behöver inte nödvändigtvis delas av OmVärldens redaktion, men kan ändå vara av intresse för en bredare allmänhet. OmVärlden tar emot repliker på debattartiklar.

OPINION – DEBATT

”Enprocentsmålet avskaffas – Sverige måste hitta en ny roll i världen”

Enprocentsmålet för bistånd skrotas av Ulf Kristerssons regering. Det är en logisk konsekvens av att Sverige överger den militära alliansfriheten. Nu måste vi hitta vår roll i världen på nytt, skriver docenten och den tidigare Sidamedarbetaren David Nilsson.

David Nilsson, tidigare Sidamedarbetare, skriver att slopandet av enprocentsmålet får stora konsekvenser.

OPINION – DEBATT

”Låt ungdomar vara med att fatta beslut på klimatmöten”

Gamla makthavare är för passiva inför klimatförändringarna. Nu vädjar sex av Röda Korsets ungdomsförbund inför FN klimatkonferens att det ska införas ungdomsrepresentanter som får vara med att fatta beslut på framtida möten.

Klimatmötet COP 27 hålls två veckor i november 2022.

OPINION – DEBATT

”Den nya regeringen gör jämställdhetsarbetet en björntjänst”

Utrikesminister Tobias Billström slopar den feministiska utrikespolitiken samtidigt som jämställdheten i världen backar, skriver Ulrika Grandin på UN Women Sverige och Petra Tötterman Andorff på Kvinna till Kvinna.

OPINION – DEBATT

SD svarar på biståndskritik från S

Vi vill inte minska biståndet för att sänka skatterna utan för att höja pensionerna, reparera vägar och återta mycket av det som Socialdemokraterna försummat under sina åtta år vid makten, skriver Sverigedemokraterna Aron Emilsson och Mats Nordberg i en replik på en debattartikel från Socialdemokrat...

Sverigedemokraternas talesperson för utrikesfrågor Aron Emilsson och partiets biståndsansvarige Mats Nordberg svarar på kritiken från Socialdemokrater för tro och solidaritet som kritiserat SD och M för att vilja slakta det svenska biståndet.

OPINION – DEBATT

”SD och M vill slakta biståndet – och notan ska betalas av de fattigaste”

Sverigedemokraterna och Moderaterna vill slakta biståndet för att finansiera skattesänkningar. Notan ska betalas av världens fattiga, hävdar Sara Kukka Salam och Jesper Enerot på Socialdemokrater för tro och solidaritet i en debattartikel.

Sara Kukka Salam och Jesper Enerot från Socialdemokrater för tro och solidaritet kritiserar Sverigedemokraternas och Moderaternas förslag att spara på biståndet.

OPINION – DEBATT

”Dags för Sverige att se över de slappa reglerna för partidonationer”

Sverige är ett av de få länderna i Europa som tillåter utländska bidrag och ni bör överväga att införa begränsningar. Reglerna för partibidrag i ert land är slappa vilket kan äventyra demokratin, varnar Yukihiko Hamada som är antikorruptionsexpert på International Idea.

Yukihiko Hamada är anti-korruptionsexpert på Idea International.

364 träffar