Debatt

Innehållet i de debattartiklar som publiceras i OmVärlden är av opinionsbildande karaktär. Åsikterna behöver inte nödvändigtvis delas av OmVärldens redaktion, men kan ändå vara av intresse för en bredare allmänhet. OmVärlden tar emot repliker på debattartiklar.

OPINION – DEBATT

”CRD kritiserar vissa länder i Latinamerika – men glömmer andra”

Civil Rights Defenders kräver i en debattartikel i OmVärlden att EU sätter större press på Kuba, Nicaragua och Venezuela. Men tar inte upp de länder där de demokratiska läget är värre, skriver Zoltan Tiroler på Svensk-Kubanska föreningen i en replik.

Zoltan Tiroler på Svensk-Kubanska föreningen svarar på Civil Rights Defenders debattartikel i OmVärlden.

OPINION – DEBATT

”Statskupp i slow motion pågår i Venezuela”

Samtidigt som det pågår övergrepp i Venezuela står EU handfallet. Nu måste unionen agera, skriver bland annat Alfredo Romero som är chef för människorättsorganisationen Foro Penal som är mottagare av årets Civil Rights Defender of the Year Award.

EU måste agera, skriver Foro Penals chef Alfredo Romero och Hanna Gerdes och Erik Jennische på Civil Rights Defenders.

OPINION – DEBATT

”Förödande om FN och omvärlden lämnar Afghanistan”

Just nu diskuterar FN om man helt ska lämna Afghanistan när kvinnlig personal inte längre tillåts. Om FN och omvärlden lämnar landet finns risk för förödande konsekvenser, skriver socialdemokraterna Annika Strandhäll och Margot Wallström.

Annika Strandhäll och Margot Wallström från S-kvinnor varnar för konsekvenserna om FN lämnar Afghanistan.

OPINION – DEBATT

”Fem lärdomar för Jimmie Åkesson efter semestern i Costa Rica”

Sverigedemokraternas partiledare vilade upp sig i Costa Rica. Det är ett land som hans parti och den svenska regeringen borde hämta klimatinspirationen ifrån, skriver klimatdebattören Mattias Goldmann.

Mattias Goldmann, klimatdebattör och grundare av 2030-sekretariatet, tycker att Jimmie Åkesson och regeringen borde lära av Costa Rica då det kommer till klimatpolitik.

OPINION – DEBATT

”Svenskt bistånd bör främja en multiplex världsordning”

Den nya biståndspolitiken bör främja en pluralistisk världsordning. Alternativet riskerar att göra vårt bistånd till ett geopolitiskt instrument snarare än att effektiv bidra till lösningar på globala problem, skriver Fredrik Söderbaum, professor i freds- och utvecklingsforskning.

Fredrik Söderbaum

OPINION – DEBATT

”Sverige kan pressa Världsbanken till att göra mer för jämställdheten”

Sverige är en stor givare och har därmed betydande inflytande över Världsbanken. Nu har regeringen chansen att visa att jämställdhetsfrågorna står högt upp på agendan, skriver Kvinna till Kvinna.

Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff och Monica Erwér, som är rådgivare för ekonomisk jämställdhet, vill att svenska regeringen sätter press på Världsbanken.

OPINION – DEBATT

”Sverige måste stå upp för hbtqi-personers rättigheter i Uganda”

Ugandas lagstiftare har ännu en gång inlett en attack mot sexuella minoriteter genom att rösta igenom en ny lag som gör det olagligt att identifiera sig som hbtqi-person. I Sverige har lagen mötts av ljumma reaktioner.

Frank Mugisha är hbtqi-aktivist och generalsekreterare för SMUG, en paraplyorganisation för sexuella minoriteter i Uganda och Felicia Wartiainen, hbtqi- och människorättsaktivist, som tidigare varit bosatt i Uganda.

OPINION – DEBATT

16 organisationer kräver ökat stöd till lokala rörelser

På det pågående högnivåmötet, Summit for Democracy, måste lokala rörelser som kämpar för jämställdhet ges erkännande för den avgörande roll de har för demokrati. Det behövs åtaganden om stöd och finansiering för deras långsiktiga förändringsarbete.

Summit for Democracy är ett digitalt möte där ledare från olika länder och civilsamhällesorganisationer diskuterade hur man kan stärka demokratin i världen. USA:s president Joe Biden var en av deltagarna.

OPINION – DEBATT

”Kuba har minst lika fria val som Sverige”

REPLIK. Då Kuba går till val får folket endast välja en kandidat skrev två företrädare för Civil Rights Defenders i OmVärlden och krävde att regeringen pressar på för demokratisk utveckling i landet.

Kuba har kritiserats för bristande demokrati och brister i valsystemet, av Civil Rights Defenders i en debattartikel i OmVärlden. Nu svarar Jan Strömdahl, styrelseledamot i Svensk-Kubanska föreningen, på kritiken.

397 träffar