Debatt

Innehållet i de debattartiklar som publiceras i OmVärlden är av opinionsbildande karaktär. Åsikterna behöver inte nödvändigtvis delas av OmVärldens redaktion, men kan ändå vara av intresse för en bredare allmänhet. OmVärlden tar emot repliker på debattartiklar.

OPINION – DEBATT

”Dokumentärfilmen Sabaya exponerar offer för krigsbrott”

Nazdar Ghafouri, överläkare och verksam i organisationen Joint Help for Kurdistan anser att regissören till den prisade dokumentärfilmen Sabaya borde ha skyddat de yazidiska kvinnornas identitet. 

Nazdar Ghafouri riktar kritik mot sättet dokumentärfilmen Sabaya producerades.

OPINION – DEBATT

"Sverige måste agera för religionsfrihet i Indien"

Sedan Narendra Modi och BJP kom till makten har det blivit svårare för muslimer och kristna i landet. Över 300 våldsincidenter har drabbat kristna i år.

Pascal Andreasson, förläggare Evangelie förlag

OPINION – DEBATT

"En kvinna är inte någons ägodel!"

Hedersmord står för 25 procent av alla mord i Iran. Det på grund av en patriarkal kultur som råder i det iranska samhället.

Sarah Afrasiabi

OPINION – DEBATT

”Vaccinrättvisa är en geopolitisk nödvändighet”

Som Team Europe måste vi infria löftet om att stödja låg- och medelinkomstländer genom att dela med oss av över 250 miljoner doser före årets slut. Så här långt har EU-länderna endast delat med sig av ungefär 50 miljoner doser.

EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen

OPINION – DEBATT

WHO-anställda måste lagföras för sextortion i Demokratiska Republiken Kongo

Det räcker inte med att anställda på WHO avskedas. Sverige med sin feministiska utrikespolitik och givare till WHO måste kräva att de ställs till svars för de korruptionsbrott och det genusbaserade våld de begått, skriver Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna

OPINION – DEBATT

"Sverige behöver ta på sig ledartröjan angående Västsahara"

EU-domstolen har upphävt EU:s och Marockos fiskeri- och handelsavtal i ockuperade Västsahara. Domen styrker den position som Sverige har haft i frågan. Nu måste Sverige ta på sig ledartröjan och visa vikten av att följa EU:s rättspraxis, anser Gabi Björsson, ordförande Emmaus Stockholm .

Gabi Björsson, Emmaus

OPINION – DEBATT

”Här är tre åtgärder för ett mer effektivt bistånd”

Sveriges biståndsstrategi behöver ett omtag om vi inte vill finansiera vare sig talibanerna eller extremism. Det skriver Hannah Stutzinsky, styrelseledamot MUF Göteborg.

Hanna Stutzinsky, MUF, Göteborg

OPINION – DEBATT

”Universell fattigdom hotar den afghanska befolkningen”

Kvinnor i Afghanistan driver många små verksamheter. Om kvinnor fråntas rättigheten att arbeta, utbilda sig och leva värdiga liv riskerar detta att driva Afghanistans ekonomi till randen av kollaps, skriver Achim Steiner, chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP.

317 träffar