Trifa Shakely, förbundsordförande RFSL, hävdar Fifa aktivt hindrar spelare från att ta ställning för hbtqi-rättigheter.

Trifa Shakely, förbundsordförande RFSL, hävdar Fifa aktivt hindrar spelare från att ta ställning för hbtqi-rättigheter.

”Fifa, sluta fiffla med mänskliga rättigheter”

Under fotbolls-VM i Qatar rapporteras om allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Trots det fortsätter Fifa att ducka ansvar och aktivt hindra spelare från att ta ställning för hbtqi-rättigheter. Nu kräver RFSL att fotbollsförbundet istället börjar använda sin makt till att främja mänskliga rättigheter, säkerhet och fri media.

Uppmärksamheten har varit stor kring att fotbollsförbundet Fifa omöjliggjort för spelare i fotbolls-VM i Qatar att bära regnbågsbindel. Att respektera förtryckarregimen i Qatar och landets kriminalisering av samkönade relationer verkar vara viktigare för Fifa än att respektera mänskliga rättigheter.

VM i Qatar har fått omfattande kritik, inte minst för situationen för migrantarbetare och hbtqi-personer. Trots en ström av avslöjanden om allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter fortsätter Fifa att släta över problemen orsakade av Qatars regim. Det är helt oacceptabelt och går på tvärs mot vad många idrottare, klubbar och förbund tycker.

Situationen för hbtqi-personer i Qatar är mycket svår. Sexuella relationer mellan personer av samma kön olagliga och kan leda till fängelsestraff. Human Rights Watch har kartlagt flera fall där hbtqi-personer sökts upp av staten, arresterats på godtyckliga grunder och utsatts för sexuella övergrepp, misshandel och omvändelseförsök. Åren innan VM kom Fifa med högtravande löften om att alla ska vara välkomna, men läget är nu ett helt annat. Supportrar har fått sina regnbågsaccessoarer konfiskerade. Strax innan mästerskapet inleddes beskrev den qatariska VM-ambassadören homosexualitet som en mental störning. 

En del anser att stora idrottsevenemang i diktaturer kan användas som ett verktyg för att öka respekten för mänskliga rättigheter. Det är långt ifrån sanningen i Qatar. Fifa hävdar att de lagändringar av migrantarbetarnas arbetsvillkor som gjorts delvis kan tillskrivas det pågående mästerskapet. Samtidigt har Amnesty International visat att lagen inte efterlevs i praktiken; migranter arbetar fortfarande under slavliknande förhållanden. För hbtqi-personer har inte några som helst förbättringar skett. 

18 december är fotbolls-VM över, och då kommer hbtqi-personer, kvinnor och migrantarbetare fortsätta att leva i extrem utsatthet. Vi vill nu att Fifa och andra inflytelserika idrottsförbund gör det många spelare, supportrar och nationella förbund förväntar sig: att de slutar låta auktoritära regimer använda mästerskap som ett skyltfönster för att försöka förbättra sin image, på bekostnad av allvarliga kränkningar av människors rättigheter, värdighet och liv.

Stora idrottsorganisationer måste ta ansvar för var internationella mästerskap förläggs. Grundläggande respekt för mänskliga rättigheter och drägliga arbetsförhållanden i landet borde vara ett krav för att ens komma på fråga som arrangör. Med tanke på det vedervärdiga läget i Qatar, skulle landet då givetvis aldrig varit aktuellt.

När mästerskapet väl genomförs behöver de organisationer som äger det se till 

• att säkerheten garanteras för alla supportrar, inklusive hbtqi-personer.

• att media kan rapportera fritt också om missförhållanden och inte utsättas för övervakning eller annan repression.

• att idrottsutövare, exempelvis på sina dräkter, ska kunna visa stöd för mänskliga rättigheter och mot diskriminering.

Det är hög tid att de stora internationella förbunden använder sin makt för att påverka genom att införa tydliga riktlinjer som främjar mänskliga rättigheter, inte tvärtom. 

Trifa Shakely, förbundsordförande RFSL 

Mer läsning