Människor i Belarus formar ett hjärta med en äldre version av Belarus flagga, som regimen förbjudit, i protest mot diktaturen.

Människor i Belarus formar ett hjärta med en äldre version av Belarus flagga, som regimen förbjudit, i protest mot diktaturen.

”Skoda och Nivea visar vägen i valet mellan demokrati och diktatur”

Det är dags att fler företag tar ställning mot internationella sportevenemang i diktaturer, som Belarus, som nyligen blev av med ishockey-VM. Det skriver Gulnara Akhundova och Emma Lygnerud Boberg, på International Media Support.

Publicerad:

Företag som Skoda, Nivea och Tissot har uttalat sig mot kränkningar av mänskliga rättigheter i Belarus. Något som utan tvekan lett till Internationella ishockeyförbundets beslut att stoppa genomförandet av ishockey-VM i landets huvudstad Minsk.

Det här är något som näringslivet bör notera. Givet att stora sportevenemang ofta äger rum i auktoritära och korrupta stater, där stora mängder pengar spenderas på att med hjälp av idrottsevenemang dölja allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, så kallad “sporttvätt”. Vilka lärdomar kan FIFA och Formel 1 dra av fallet Belarus?

Belarus skulle tillsammans med Lettland, varit värd för världsmästerskapen i ishockey i maj och juni 2021. Fler länder inom EU uppmanade det Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) att avbryta arrangemanget eftersom president Aleksander Lukashenkos regim ligger bakom brutala angrepp på demonstranter och den politiska oppositionen i Belarus.

Nationella ishockeyförbund, som Schweiz och Danmark, uppmanade också IIHF att ompröva beslutet. Pressfrihetsorganisationer krävde att evenemanget skulle hållas i en miljö som främjar mediefrihet.

Det civila samhället efterlyste respekt för mänskliga rättigheter och uppmanade IIHF att följa sin egen uppförandekod. Mer än 58 000 individer undertecknade online en protest mot att hålla VM i ishockey 2021 i den belarusiska huvudstaden.

Istället för att lyssna på dessa uppmaningar rusade IIHF-president René Fasel till Minsk – mitt i en pandemi – för en fotomöjlighet med president Lukashenko. Men när stora sponsorer som Skoda, Nivea Men och Tissot hoppade av hade Fasel inget annat val än att sluta spela med diktatorn.

Den 18 januari bekräftade IIHF sitt beslut att flytta världsmästerskapen från Minsk. Detta välkomnades av bland annat Svenska Ishockeyförbundet.

”Sporttvätt” är ett gammalt knep i diktatoriska regimers spelbok, till exempel Azerbajdzjan med de europeiska OS-mästerskapen och Formel 1; Ryssland med fotbolls-EM och OS; Qatar med Fotbolls-VM; Bahrain med Formel 1. Listan är lång och oacceptabel.

Sådana prestigefyllda arrangemang har stärkt diktatorernas och auktoritära ledares makt och gjort det möjligt för dem att dölja brott mot mänskliga rättigheter. Naiva atleter och sporternas högt uppsatta ledare blundar, låter sig utnyttjas och – tillsammans med politiska ledare som är helt medvetna om den verkliga situationen – stödjer därmed tyst det utslitna argumentet om att idrott inte har något att göra med politik.

Alla sportsevenemang bör inte avbrytas i odemokratiska stater. Det är inte svart eller vitt. Snarare bör uppmärksamheten först riktas mot potentialen för en verklig dialog med staten i fråga. Om en sådan möjlighet till dialog inte finns, är det enda alternativet att stoppa evenemanget. Punkt slut.

Att ta bort värdrättigheter har förnekat Lukashenko, som är ett engagerat hockeyfan och själv hockeyspelare, sin chans att arrangera den största internationella händelsen i Belarus sedan det riggade valet i augusti förra året. Viktigast av allt, det har hindrat honom från att ”sporttvätta” landets allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Företagschefer intog en stark ställning mot Belarus. Om de hade gjort detsamma mot Azerbajdzjan, Ryssland och på andra platser, kunde de också ha förhindrat ”sporttvätt” av andra diktatorer. När det gäller mänskliga rättigheter måste vi alla välja sida: diktatur eller demokrati?

Gulnara Akhundova, chef för Global Response-avdelningen, International Media Support (IMS)

Emma Lygnerud Boberg, programansvarig för Belarus och genus- och programutvecklingsrådgivare vid Global Response-avdelningen, International Media Support (IMS)

Mer läsning

EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen

”Vaccinrättvisa är en geopolitisk nödvändighet”

Som Team Europe måste vi infria löftet om att stödja låg- och medelinkomstländer genom att dela med oss av över 250 miljoner doser före årets slut. Så här långt har EU-länderna endast delat med sig av ungefär 50 miljoner doser. Nu är det dags att fullgöra detta åtagande, skriver EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen.