De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Annika Strandhäll och Kenneth G Forslund vill se fortsatt bistånd till Afghanistan

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Annika Strandhäll och Kenneth G Forslund vill se fortsatt bistånd till Afghanistan

”Sverige ska fortsätta stödja kvinnor och flickor i Afghanistan”

Det svenska biståndet till Afghanistan har inte varit förgäves, utan har satt flickor i skolan och förbättrat hälsovården. Efter talibanernas maktövertagande är behoven ännu större och fortsatt svenskt stöd viktigt, skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Kenneth G Forslund och Annika Strandhäll.  

Publicerad:

I närmare 20 år har Sverige varit militärt närvarande i Afghanistan och det svenska utvecklingsbiståndet till landet har ungefär en dubbelt så lång historia. Vi tror inte att Sveriges bistånd eller insatser har varit förgäves. 

De svenska insatserna har tvärtom bidragit till att förbättra livet för människor i Afghanistan. Fler barn går i skolan. Sedan 2001 har andelen flickor som går i skolan ökat från nära noll till 39 procent. 

Fler mödrar och barn överlever, då tillgången till och kvalitén på mödra-, barn- och förlossningsvård har förbättrats och allt fler människor har tillgång till sjukvård. Tack vare svenska insatser.

Det är plågsamma scener som utspelas i Afghanistan när människor i skräck försöker fly därifrån. Talibanernas skräckvälde 1996–2001 var fasansfullt och nu befaras det blir likadant igen. Den svenska ambassadpersonalen och lokanställd personal har evakuerats ut ur landet.

Talibanernas framryckning de senaste veckorna har gått mycket fort. Den har överraskat både omvärlden och många människor i Afghanistan. 

Hur framtiden i Afghanistan kommer att se ut är i dagsläget fullkomligt oklart. Sverige har i flera decennier haft ett omfattande utvecklingsbistånd till Afghanistan, under krigstid, under talibanstyre och under de senaste 20 åren av utländsk militär närvaro. 

Den svenska biståndsmyndigheten SIDA har redan stoppat allt bistånd till den afghanska staten och undersöker nu andra vägar för att kunna ge direkt stöd till den afghanska befolkningen. Inga pengar ska gå till talibanerna.

Sverige ska fortsätta att stödja människorna i Afghanistan. Behovet är större än någonsin särskilt för kvinnor och barn, inte minst flickor.  

Afghanistan har förändrats och utvecklats på de år som gått sedan talibanerna styrde senast. För en tid sedan hade vi ett möte med en stor grupp afghanska kvinnor. 

Kvinnorna var allt från ministrar i regeringen till ledare i lokala byföreningar. De fruktade för vad som skulle kunna komma efter det utländska trupptillbakadragandet, men samtidigt var de tydliga med att de inte tänkte acceptera att gå tillbaka till den starkt underordnade roll som kvinnor hade under det förra talibanstyret. 

Även om kvinnorna i Afghanistan tillhör de som är allra räddast just nu över utvecklingen och håller sig undan gatorna, så tror vi att de i det längre perspektivet kommer att bli en stor utmaning för talibanerna. 

Afghanistans befolkning, både män och kvinnor, måste själva få styra sitt land genom fria, rättvisa och demokratiska val. Människor i Afghanistan har rätt till utveckling, välstånd och ett öppet samhälle där alla kan delta på lika villkor fria från förtryck.

Det Afghanistan upplever nu är inte det sista kapitlet i landets historia, utan ytterligare ett kapitel. Hur långt det blir, hur det slutar och hur nästa kapitel kommer att se ut är omöjligt att veta. 

Men det kommer fler kapitel och Sverige ska fortsätta vara med på befolkningens sida.

Kenneth G Forslund (S), ordförande i riksdagens utrikesutskott
Annika Strandhäll (S), jämställdhetspolitisk talesperson och ledamot i riksdagens utrikesutskott 

Mer läsning

Militärkuppen i Sudan uppmärksammades över hela världen. Utanför 10 downing street i London krävde demonstranter att den brittiska regeringen skulle stödja demokratiaktivisterna.

Ovisst med biståndet till Sudan

Sudan återgår till ett militärt styre efter att premiärminister Abdalla Hamdok avgått. Protesterna för att införa ett civilt styre fortsätter i landet som hamnat i en djup humanitär kris. FN:s sammankallar nu till möte mellan olika aktörer i Sudan.