Krönikor

OmVärlden bjuder in externa skribenter för att ge sin bild av internationella utvecklingsfrågor och arbetet med de globala målen för hållbar utveckling. OmVärldens redaktion håller inte nödvändigtvis med om skribenternas åsikter, men finner att innehållet kan vara av intresse för en bredare allmänhet.

OPINION – KRÖNIKA

Stå upp för det fria ordet, Ulf Kristersson!

Nu när Turkiet kräver att Sverige ska lämna ut journalister och författare för att säga ja till vår Natoansökan så har jag två frågor till den nya regering som ska tillträda, skriver journalisten Kurdo Baksi.

Journalisten Kurdo Baksi.

OPINION – KRÖNIKA

Här är vinnartexten i vårens skrivtävling för gymnasister

Matilda Jarding på Vasagymnasiet i Arboga vann OmVärlden och The Hunger Projects nationella skrivtävling för gymnasister.  Uppdraget var att skriva en text om globala frågor som kopplade ihop minst två av målen i FN:s Agenda 2030. Det officiella tillkännagivandet sker under Bokmässan i Göteborg.

Matilda Jardings text som handlar om utbildning på global nivå vann skrivtävlingen.

OPINION – KRÖNIKA

Valets klimatdebatt lika uttorkad som de somaliska jordarna

Hetta och torka sveper över stora delar av världen men klimatet är trots det ingen större fråga i valrörelsen. Nästa val kan det vara för sent, skriver Hanna Nelson policychef på Oxfam Sverige. 

Nästa val är det för sent att debattera klimatet skriver Hanna Nelson, Oxfam

OPINION – KRÖNIKA

Moderaternas skattesänkarpolitik riskerar drabba de allra fattigaste

Moderaterna väljer populistiska budskap och vill finansiera höga elkostnader med pengar från biståndet. Notan lämnar de till världens fattiga och kommande generationer. Det skriver Anna Sundström, generalsekreterare på Olof Palmes Internationella Center.

Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.

OPINION – KRÖNIKA

EU måste stärka sin position i Afrika

Det pågår en kapprustning om Afrika i skuggan av kriget i Ukraina där Ryssland är på offensiven .

Viktor Lindelöw.

OPINION – KRÖNIKA

När ska världen stödja demokratiaktivisterna i Hongkong?

Den 1 juli ifjol antogs den så kallade ”nationella säkerhetslagen” i Hongkong. Lagen innebär att nästa allting kan bedömas som ett hot mot den nationella säkerheten, och den kan gälla vem som helst på jorden. Det skriver journalisten och författaren Kurdo Baksi.

Journalisten Kurdo Baksi.

OPINION – KRÖNIKA

Hur mycket kan vi förnedras för att få ett svenskt Natomedlemskap?

Hur mycket ska vi låta oss förnedras för ett Svenskt Natomedlemskap? I helgen fördömde Recep Tayyip Erdogan Sveriges Television för att ha intervjuat en kurdisk ledare.

OPINION – KRÖNIKA

Demokratin hotas när journalister övervakas

Ett trettital journalister i El Salvador har fått sina telefoner övervakade. Nu kräver Inter-amerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter att spionprogrammet Pegasus stoppas, skriver journalisten Victor Menjívar från El Salvador.

Victor Menjívar.

OPINION – KRÖNIKA

Hur kan jag och min ryska vän ha så olika världsbilder?

”Zelenskyj borde lägga ner sina vapen och gå med på Putins villkor om han verkligen bryr sig om sin befolkning, för Putin kommer inte sluta”. Det säger min ryska vän som bor i Moskva. Hur kan vi som känner varandra så väl ha landat så olika?

OPINION – KRÖNIKA

Befolkningen betalar priset då El Salvador satsar på kryptovaluta

Den offentliga sektorn i El Salvador hotas efter att priset på bitcoin störtdykt. Utvecklingen i Kazakstan fick dock president Nayib Bukele att hoppas på en vändning. Därför satsade han ännu mer på kryptovalutor, skriver den El salvadoranska journalisten Victor Menjívar.

Victor Menjívar.

64 träffar