De vet vem du älskar och vad du fruktar. Frid är något man bara kan drömma om när man vet att någon tittar på allt du gör, lyssnar på allt du säger och till och med vet vart du ska gå någonstans. Ingenting är dolt. Ditt privatliv kan ha varit en dokusåpa under veckor, kanske månader, utan att du haft en minsta aning om det.
Sådan har verkligheten varit för minst 30 journalister i El Salvador.
I slutet av 2021 började Julia Gavarrete, som jobbade för digitaltidningen El Faro, att misstänka att hennes telefon var avlyssnad. Hon varnade sina kollegor och tidningens ledning som lät undersöka telefonen. Ungefär samtidigt, i november 2021, fick minst ett 30-tal journalister i El Salvador ett meddelande från Apple som varnade att deras telefoner kunde varit avlyssnade av en stat.
Citizen Lab och Access Now, två organisationer som jobbar med att skapa ett tryggare Internet, kunde konstatera att minst 22 anställda på tidningen El Faro fått sina telefoner infekterade med spionprogrammet Pegasus. 17 journalister på en annan tidning, Gato Encerrado, hade också fått sina telefoner infekterade.
Spionprogrammen hade installerats samtidigt som journalister granskade kontakten mellan El Salvadors regering, och en chef inom kriminalvården som misstänktes för att ha sålt matvaror som skulle gå till utsatta grupper under pandemin. Köparna misstänktes vara kriminella gäng. Journalisterna undersökte om pengarna sedan användes av staten för att öka sina inköp av kryptovalutan bitcoin. El Salvadors regering satsar nämligen stora summor på att köpa kryptovalutor med förhoppningen att en vinst ska göra landet mer ekonomiskt oberoende.
Citizen Lab och Access Now kunde konstatera att journalisterna telefoner infekterats av Pegasus som gör det möjligt för en utomstående att se meddelande, bilder, e-post, surfhistorik och var man befinner sig. Det är även möjligt att slå på telefonens mikrofon och kamera och därmed höra vad som sägs i ett rum.
Citizen Lab slutsats var att det var den staten som låg bakom. Företaget som säljer Pegasus, israeliska NSO Group, uppger själva att verktyget är så kraftigt att de endast får säljas till stater. För att få sälja programmet måste det även ges ett tillstånd av det israeliska försvarsministeriet.
Det är ett allvarligt hot mot mänskliga rättigheter och pressfriheten, inte bara i El Salvador utan i många andra länder där korruptionen är utbredd och gränserna mellan staten och kriminella nätverk är diffusa.
Nu kräver därför Inter-amerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IACHR) att Pegusas förbjuds i Latinamerika. Det är viktigt att den uppmaningen hörsammas. Inte bara för journalister och människorättskämpar i El Salvador utan även för demokratin i hela världen.
Victor Menjívar, journalist från El Salvador