Hur mycket kan vi förnedras för att få ett svenskt Natomedlemskap?

Hur mycket ska vi låta oss förnedras för ett Svenskt Natomedlemskap? I helgen fördömde Recep Tayyip Erdogan Sveriges Television för att ha intervjuat en kurdisk ledare. Bli inte förvånad om hans nästa krav blir att fotbollslaget Dalkurd ska byta namn och sångaren Darin ska portas från svensk tv, skriver journalisten och debattören Kurdo Baksi.

All makt är samlad i Turkiets president Recep Tayyip Erdogan händer; den lagstiftande, den dömande och den verkställande makten. Och nu hotar han med att använda vetorätt mot ett svenskt och finskt medlemskap i försvarsalliansen Nato. För att ge grönt ljus kräver han bland annat att Sverige ska terrorstämpla Folkets försvarsenheter YPG-gerillan som tillhör Demokratiska Unionspartiet (PYD). Han vill även att regimkritiker och yttrandefrihetskämpar i Sverige ska utlämnas till Turkiet. 

Vilka är då YPG? Det är en väpnad grupp på drygt 60 000 stridande kurder, assyrier, araber och turkmener i syriska Kurdistan. De har slagits mot världens farligaste och rikaste terrorrörelse, Islamiska staten (IS). YPG har samarbetat med Koalitionen mot Daesh som består av 85 stater. Minst elva tusen unga kurdiska män och kvinnor har förlorat sina liv och skapat en tryggare värld för alla människor runt om i världen. Hur kan någon glömma terrorattentaten i London, Nice, Köpenhamn som genomförts av jihadister? Har vi glömt terrorattentatet vid Åhléns i Stockholm som genomfördes av Rakhmat Akilov och kostade fem människor livet?

Erdogans kravlista för svenskt medlemskap i Nato innehåller flera obehagligheter. 

Den turkiska presidenten har en högst personlig definition av ordet ”terrorist” och vill nu flytta sin definition av yttrandefrihet till våra breddgrader. Alla som inte håller med honom stämplar han som terrorister. Till exempel har Erdogan svårt att förstå yttrande- och pressfrihet och demonstrationsrätt i vårt land. Han behandlar numera Sverige som en provins i Turkiet. I helgen fördömde han Sveriges Television som intervjuat syrisk-kurdiske PYD-ledaren Salih Muslim. Jag tar mig för pannan. Recep Tayyip Erdogan vill nu välja intervjupersoner åt våra svenska redaktioner.

Bli inte förvånad om nästa krav riktas mot Svenska fotbollsförbundet och blir att fotbollslagen Dalkurd, Assyriska och Syrianska ska byta namn eftersom Erdogan kan anse att dessa namn hotar ”Turkiets nationella enighet och territoriella integritet”. Vad gör vi om han kräver att den hyllade sångaren Darin ska portas i svenska tv-kanaler? 

För Erdogan är hela den kurdiska nationen terrorister.

Hans krav är orimliga och saknar logik. Men hur långt kommer Sverige att gå för att tillmötesgå honom? Hur mycket kan vi låta oss förnedras för ett Svenskt Natomedlemskap? Bör vi inte ta oss en funderare innan vi fortsätter förhandla? Vad tycker vi om en Natofamilj som inte kastar ut Turkiet, ett land som har rekord i antalet fängslade journalister. Ett land som avsätter folkvalda prokurdiska borgmästare , som godtyckligt fängslat HDP-ledaren Selahattin Demirtas och 10 000 funktionärer i Folkens Demokratiska Parti (HDP)?

Kom igen Sverige! Stå upp för våra värderingar! Ignorera Ankara. Vänta med Natoansökan tills despoten i Ankara har lämnat sitt palats med 1150 rum, vilket kan bli verklighet efter valet i juni nästa år. Om Nato anser att Turkiet är viktigare än de demokratiska staterna Finland och Sverige har vi ingenting i den klubben att göra!

Mer läsning