Sedan säkerhetslagen infördes har nästan alla oberoende och prodemokratiska medier tvingats stänga i Hongkong. För tjugo år sedan hade Hongkong plats 18 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. I år har Hongkong plats 148. För att uppmärksamma nedmonteringen av medierna har den brittiska organisationen Hong Kong Watch, som bevakar mänskliga rättigheter släppt en 40-sidig rapport, ”The crackdown on media freedom in Hong Kong.”
Rapporten sammanfattar förföljelsen av medierna sedan 2019 och består av vittnesmål av journalister i exil, fallstudier av tre redaktioner och underlag från mediaorganisationer i Hongkong.
Rapportförfattaren heter Benedict Rogers, som jag har träffat i London i samband med Kina-relaterade möten. Han är internationellt välkänd i frågor som rör Asien och har bland annat varit ledarskribent på tidningen The Standard. Rogers bodde och arbetade i Hongkong mellan åren 1997 och 2002. När han flera år senare, 2017, reste tillbaka så förbjöds han inresa på Hong Kongs internationella flygplats och placerades på ett flyg till Thailand. Portandet av Rogers beror på att han kritiserat Kinas ökande hot demokratin och hans kampanj mot fängslandet av demokratiaktivisterna Joshuga Wong, Nathan Law och Alex Chow.
”Kinesiska kommunistpartiet och dess proxys i Hongkong använder en rad verktyg för att slå ned fria medier. Det kan röra sig allt från polisbrutalitet mot journalister, fotografer och kameramän, till polisrazzior på redaktioner under 2020 och 2021. Den tidigare oberoende Hong Kong Radio- och tv-stationen RTHK har förvandlats till ett propagandaorgan för Kinesiska kommunistpartiet”, skriver Rogers i ett mejl till mig.
I rapporten framkommer att 18 journalister har frihetsberövats. Minst tolv journalister eller mediechefer sitter i fängelser i Hongkong. Med stöd av säkerhetslagen har polisen stormat de prodemokratiska tidningarna Apple Daily och Stand News som inte längre ges ut. RHTK har tvingats radera det mesta av sitt arkiv och Twitterinlägg.
Förföljelserna tvingar medieinstitutioner att tillämpa omfattande självcensur för att överleva. Regeringen i Hongkong förbereder just nu en så kallad fake news-lag. Utländska korrespondenter möter svårigheter för att få eller förnya arbetsvisum. Många journalister blev dessutom angripna av polisen när de bevakade demonstrationerna.
Slutraderna i Rogers mejl är inget annat än ett rop på hjälp för journalisterna.
”Världsopinionen bör gemensamt införa sanktioner mot de ansvariga i Peking och i Hongkong som avskaffar alla friheter, inte minst pressfriheten, utan att möta konsekvenser. Det är viktigt att det inrättas räddningsprogram för journalister som befinner sig i fara i Hongkong och behöver ta sig ut. Vi behöver också stödja Hongkongjournalister i exil som vill ägna sig åt journalistik.”
Frågan hänger i luften. Ska världen ge stöd till förföljda demokratiaktivister och journalister i Hongkong?