Victor Menjívar, journalist från El Salvador som är bosatt i Sverige.

Victor Menjívar, journalist från El Salvador som är bosatt i Sverige.

”Oskyldiga barn får betala priset då gängkriminaliteten ska knäckas”

Kampen mot de gängkriminella har varit framgångsrik. Brottsligheten minskar nu i El Salvador. Men priset är att oskyldiga, som många gånger endast är barn, har fängslats, skriver journalisten Victor Menjívar.

Regimen i El Salvador har fängslat tusentals gängmedlemmar. Gatorna har blivit tryggare. Många ser på president Nayib Bukele som en messias, en politiker som befriat folket från de kriminella gängens gissel. Samtidigt  drabbas oskyldiga av polisen och militärens övergrepp. Många av de oskyldiga offren är unga människor som inte kan göra sina röster hörda i media. Jag pratade med en av alla de som drabbats av myndigheternas hårdare tag mot brottsligheten, en tonåring som vi kan kalla José.

I en liten tätort väster om huvudstaden San Salvador utbröt det i maj 2022 ett gräl hemma hos en familj. Bråket urartade och grannarna larmade myndigheterna. En polis och tre soldater dök upp. När de genomsökte huset hittade de José som hade ett amerikanskt pass och bodde hemma hos sina släktingar i El Salvador. Soldaterna satte på honom handfängsel och förde bort honom. Myndigheterna anklagade honom för att vara medlem i ett kriminellt gäng och satte honom i häkte.

Misshandlades svårt

José berättar över telefon att han hamnade i ett häkte där en majoritet av de intagna tillhörde det ökända MS-13-gänget som är ett stort kriminellt nätverk som opererar i centralamerika och USA. Den som hamnar i ett häkte i El Salvador ställs ofta inför ett svårt val. Vilket kriminellt gäng ska man gå med i för att överleva? José vägrade dock att göra det valet. Det fick han betala ett högt pris för. Enligt ett polisdokument från den 26 maj förra året tvingade flera unga män in José i ett avskilt rum. Där väntade ännu flera från MS-13 gänget. Då dörren stängts började misshandeln. De sparkade, slog och hoppade på honom. De tryckte ned hans huvud i en vattenfylld tunna och fortsatte sedan att slå honom tills han förlorade medvetandet. 

José minns inte hur han lyckades återvända till sin cell eller hur många som slagit honom, men han kunde identifiera tre av sina angripare. Chefen för häktet placerade José i isoleringen och bad domaren att överföra honom till ett center där det inte fanns gängmedlemmar.

Ungdomar fängslas

Några dagar efter att José fyllt 16 år hölls den tredje och sista domstolsförhandlingen. Domstolen friade José från anklagelsen om att vara gängmedlem men han dömdes för  våldsamt motstånd mot polisen. Straffet kvittades med den tid han satt häktad och José släpptes. 

José är bara en av många minderåriga som blivit ett oskyldigt offer i polisens krig mot gängkriminalitet. Du unga drabbade är en växande skara som myndigheterna i El Salvador ogärna talar högt om. Enligt en rapport från människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Cristosal greps minst 1600 minderåriga mellan mars och december förra året. Organisationerna uppger också att mellan april och augusti förra året skickades 1 082 till provisoriskt förvar varav flera minderåriga, minst 21 av dessa var endast mellan 12 och 13 år. 

José misshandlades svårt, men överlevde. Alla har dock inte haft samma tur och tusentals unga väntar fortfarande på att dömas. 

I landet där “världens coolaste diktator” styr – som president Nayib Bukele kallat sig själv – tillämpas inte längre lagarna. Rättsystemet är satt ut spel. Strävan efter att få bukt med kriminaliteten övertrumfar allt och ofta får oskyldiga barn betala priset för myndighetens ambition att pressa ned brottsligheten. 

Victor Menjívar, journalist från El Salvador  som är bosatt i Sverige.

Mer läsning