Viktor Lindelöw.

Viktor Lindelöw.

Sätt press på Ryssland för att undvika svältkatastrof i Somalia

Rysslands avbrott av spannmålsavtalet kan knuffa Somalia över svältkatastrofens brant och utlösa den värsta hungersnöden sedan 2011. Då dog nära en kvarts miljon människor, skriver Viktor Lindelöw på plats i Somalia.

Spannmålsavtalet, som undertecknades i juli har gjort det möjligt för Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Det har bidragit till att den svält som råder på Afrikas Horn och i andra delar av världen kunnat motverkas något. 

Tidigare i veckan meddelade dock Moskva att man nu drar sig ur Black Sea Grain Initiative efter att delar av Rysslands svartahavsflotta beskjutits utanför Sevastopol i vad som troligtvis är ukrainska motattacker. Rysslands beslut innebär att det inte längre inte längre finns en säker passage för ukrainsk spannmålsexport. En falsk ursäkt för att återigen använda livsmedel som vapen, hävdade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba . I sitt uttalande uppgav han att de ryska skeppen som skadades låg mer än 220 kilometer utanför den garanterade spannmålskorridoren. 

Samtidigt som Ryssland säger upp avtalet blir situationen i Somalia värre för varje dag som går. Somalia, ett land som importerar 90 procent av sitt spannmål från Ryssland och Ukraina och som den senaste veckan dessutom skakats av flertalet terrorattentat. Hundratals har dödats och skadats i vad som beskrivs vara de dödligaste attentaten på flera år. Dåd som terrororganisationen al-Shabab tagit på sig. 

Så tidigt som 2020 varnade Världsmeteorologorganisationen WMO för att nederbörden i Somalia var alarmerande låg. Trots det har det inte vidtagits tillräckliga åtgärder för att dämpa katastrofen som nu kulminerar i regionen. 

Baidoa, som ligger mellan huvudstaden Mogadishu och den omstridda ogadenregionen, sägs vara svältens epicentrum. Till de humanitära flyktinglägren i Baidoa strömmar folk som förlorat sin boskap och sina inkomstmöjligheter i torkan i mängder varje dag för att få hjälp. Två av tre barn och många gravida kvinnor i lägren lider av akut undernäring och fruktansvärda vittnesmål om kvinnor som tvingats lämna något av sina barn längs vägen för att rädda det andra är inte ovanliga. Vissa kvinnor som uppsökt lägren har vandrat så länge som elva dagar.

Vägarna och landsbygden runt Baidoa är farliga och kontrolleras på vissa ställen av al-Shabab. Det är därför en stor logistisk utmaning för många livsmedelstransporter att nå fram till de mest utsatta. Det har även rapporterats om att al-Shabab konfiskerar spannmål för att sälja vidare. 

Rysslands förkastliga besked riskerar nu att minska volymerna av livsmedel som når Somalia och i förlängningen de mest utsatta människorna i ökentrakterna runt Baidoa. Det är därför viktigt att hela världen sätter press på Moskva att återgå till spannmålsavtalet och att dessutom sluta blockera ukrainsk livsmedelsexport så att volymerna i stället kan ökas.

Mer läsning

Stormakternas blickar riktar sig mot den afrikanska kontinenten. Nordiska Afrikainstitutets direktör Therese Sjömander Magnusson, nationalekonomen Peter Stein och frilansjournalisten Sara Assarsson medverkar i OmVärlden Podd avsnitt 155.

Avsnitt 155: Kampen om Afrika

Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd.