Ledare

Här skriver OmVärldens chefredaktör.

OPINION – LEDARE

De val vi gör inom biståndet definierar vilka vi är

När krisen viner i knutarna avgör våra val vilka vi egentligen är. Nu reagerar omvärlden på konsekvenserna av de svenska avräkningarna på biståndet, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

OPINION – LEDARE

Nikolay och Anastasia trodde ändå på en ljusare framtid.

Den globala utvecklingen påverkar oss alla, men frågan är hur mycket vill vi vara med och påverka den globala utvecklingen, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson som minns ett möte med Nikolay och Anastasia i Ukraina.

Erik Larsson, chefredaktör OmVärlden

OPINION – LEDARE

Alla dåliga dagar vi (tyvärr) minns

Vad minns du av 2021? Att det blev fler tigrar i Indien, att kampen mot malaria gjorde framsteg? Eller tänker du på talibanernas maktövertagande i Afghanistan och den globala demokratins tillbakagång, undrar OmVärldens chefredaktör Erik Larsson.

Erik Larsson, chefredaktör OmVärlden

OPINION – LEDARE

“Ska få ordning på programmen — sen kör vi”

OmVärlden ska fortsatt vara Sveriges ledande nätmagasin om globala frågor. Det känns otroligt kul att ta över som chefredaktör för den tidning som så länge granskat och bevakat utvecklingen i de fattigare delarna av världen, skriver Erik Larsson.

Erik Larsson, chefredaktör OmVärlden

OPINION – LEDARE

OmVärlden lyfter de globala målen

I och med att OmVärlden i somras fick en ny sajt har nu läsarna och lyssnarna möjlighet att sortera i innehållet utifrån de 17 globala målen för hållbar utveckling.

OPINION – LEDARE

Öppna gränserna för Afghanistan

När militären rest hem och biståndet skärs ner räcker det inte med att här hemma bara bistå afghaner som jobbat åt svenska myndigheter. Sverige måste visa solidaritet med det afghanska folket och öppna gränserna, skriver OmVärldens chefredaktör, Erik Halkjaer. 

Den afghanska regeringens kontroll över stora delar av landet har varit ytterst marginell, skriver OmVärldens chefredaktör.

OPINION – LEDARE

”Daniel Ortega berövar oss på en valupptakt värd namnet”

Vi räknar nu till 21 oppositionspolitiker, aktivister och presidentkandidater som fängslats i Nicaragua inom loppet av en månad. Tänk om den gamle revolutionären Daniel Ortega gett dem fritt utrymme, vilket val det hade kunnat bli, skriver OmVärldens chefredaktör, Erik Halkjaer. 

Erik Halkjaer är chefredaktör för OmVärlden

OPINION – LEDARE

”Skjuter ni en demonstrant till är det slut”

Det räcker inte med fina strategier och fördömande ord. När polisen jagar demonstranter på Colombias gator måste Sverige agera med samma tyngd som man en gång kunde i Centralamerika, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer.

När polisen och väpnade civila ostraffat skjuter på obeväpnade urfolksväktare får det vara nog, tycker OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer. 

OPINION – LEDARE

En rättegång som är nyckel till något större

OmVärldens chefredaktör följer idag rättegången mot en tidigare militär och företagsledare i Honduras. En fällande dom ger Berta Cáceres familj rättvisa, och dominobrickorna i ett av världens mest korrupta länder kan börja falla.

I sin senaste ledare återvänder OmVärldens chefredaktör till Honduras, ett land han bevakat i 22 år. 

OPINION – LEDARE

Sveriges internationella utvecklingssamarbete i ett nötskal

Vapenexport med ena handen och humanitärt bistånd med den andra. OmVärldens chefredaktör, Erik Halkjaer, förundras över hur dåligt regeringens politik för global utveckling tycks fungera.

OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer välkomnar svensk satsning på Latinamerika, men förvånas över regeringens brister i sin politik för global utveckling.

67 träffar