OmVärldens chefredaktör Erik Haljkaer.

OmVärldens chefredaktör Erik Haljkaer.

”Bilden av den svenska modellen har etsat sig fast i omvärlden”

OmVärldens redaktion tar paus i ett par veckor, men OmVärldens chefredaktör påminner om all god journalistik som ni som läsare och lyssnare kan fortsätta att ta del av under såväl regniga som soliga sommardagar.

Publicerad:

I juni deltog jag på tre webinarier i Latinamerika. Jag satt hemma i lägenheten och deltog i tre paneler om desinformation, situationen för pressfrihet och journalister i Colombia, Ecuador och Nicaragua. Det kanske mest intressanta var bilden av Sveriges hantering av pandemin. Den där negativa, nästan galna bilden av att vi inget gjort, har etsat sig fast.

Hemmavid kan man rycka på axlarna när man hör allt tokigt som sprids i utländska medier, men insikten om att den bilden blivit sanning bland etablerade journalister och medier långt bort i Latinamerika, det skrämmer. Och det är så desinformation fungerar.

Det enda sättet att bekämpa desinformation är med god, oberoende och källkritisk journalistik. Precis som vi gör på OmVärlden. Vi må vara en liten redaktion, med relativt små resurser, men nu när vi tar paus under sommaren kan vi se tillbaka på en vår av flera journalistiska stordåd.

Vi har fått fin feedback från flera läsare och följare, och tar gärna emot mer, så tveka inte att mejla eller skriva meddelande i någon av våra kanaler. Vi är tillbaka i augusti igen, och till dess passa på att ta er tid att läsa några av våra reportage på OmVärlden berättar eller lyssna på poddavsnitten ni missat. Många är i allra högsta grad fortfarande aktuella.

Det stora migrationsspelet – ”Sometimes you win, somteimes you lose” – ett stort reportage från migranternas limbo i Grekland och på Balkan, att läsa medan regeringen och riksdagspartierna försöker komma överens om en ny migrationspolitik.

Avsnitt 101: Det stora migrationsspelet – lyssna också på podden om flyktingarnas och migranternas kamp för sina rättigheter i ett stängt Europa.

Vaccinets livsviktiga väg till Kongos barn – ett stort reportage om den logistiska mardröm som möter dem som ska leverera vacciner till behövande i många länder i världen, samtidigt som världens länder försöker få fram vaccin till covid-19.

Avsnitt 100: Tusentals barn riskerar att dö på grund av coronaviruset – en podd om hur det stora fokuset på coronapandemin riskerar att överskugga annat livsviktigt hälsovårdsarbete.

När Gaza kollapsar – ett stort reportage om kampen för överlevnad på Gazaremsan, i Palestina, i skuggan av Israels och Egyptens blockader, konflikten med Hamas och biståndsgivare som drar sig tillbaka. Att läsa medan Israel hotar om annektering av Västbanken.

Avsnitt 103: ”Befria Hongkong – revolution i vår tid” – lyssna på en högaktuell podd om Kinas ökade förtryck av Hongkong och demokratirörelsens allt mer krympande utrymme.

Avsnitt 104: ”Sverige behöver gå från ord till handling” – ett poddsamtal om Sveriges arbete, och utmaningar, med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Sveriges nationella samordnare för genomförandet av Agenda 2030, Gabriel Wikström, vill se mer handling.

Och sist men inte minst, det senaste avsnittet av podden, om Black Lives Matter i Brasilien och en intervju med Sveriges ungas representant, Sofia Brännström, på FN:s högnivåmöte om Agenda 2030, som går av stapeln just nu.

Mer läsning

OmVärlden lyfter de globala målen

I och med att OmVärlden i somras fick en ny sajt har nu läsarna och lyssnarna möjlighet att sortera i innehållet utifrån de 17 globala målen för hållbar utveckling. Det är på tiden att en svensk tidning på detta sätt introducerar det globala hållbarhetsarbetet i sin bevakning, skriver Erik Halkjaer i sin sista ledare i OmVärlden.