Omvärldens tidigare chefredaktör Ylva Bergman.

Omvärldens tidigare chefredaktör Ylva Bergman.

Biståndsdebattens mäktigaste viktigt för debatten

OmVärldens tidigare chefredaktör Ylva Bergman reagerar på att tidningens nuvarande redaktion valt att inte publicera listan Mäktigast i biståndsdebatten. Något chefredaktör Erik Halkjaer skrev i sin ledare.

Publicerad:

OmVärldens redaktion har valt att inte göra en lista över de mäktigaste i biståndsdebatten 2020. Det är självklart den nuvarande redaktionens val att avgöra vad den ska publicera. Men att påstå att ”listan gjorts genom en omröstning på nätet” stämmer inte med hur det faktiskt gick till tidigare.

Listan skapades 2011 när Jesper Bengtsson var chefredaktör och Victoria Engstrand-Neacsu redaktionschef. Så här skrev de:

”Utvecklingens drivkrafter, biståndets nytta, FN:s millenniemål och kampen för demokrati. Allt detta är en del av den så kallade biståndsdebatten som också speglas här i Omvärlden.”

När den tidigare redaktionen (där jag var chefredaktör 2016-2019) gjorde listan tog vi uppgiften på allvar och la ner tid och omsorg för att få fram ett urval som kunde visa både hur biståndsdebatten sett ut, vilka frågor som diskuterats, samt vilka personer som lämnat störst avtryck på biståndspolitiken. Detta gjorde vi genom att gå igenom debattartiklar, utspel, inlägg på sociala medier och genom att tala med branschen.

När grunden lagts tog vi fram en lista där läsarna fick rösta på en kandidat. Det var inte bara antalet röster som avgjorde vilken plats en person fick på den slutgiltiga listan, utan samtliga faktorer ovan vägdes in. Rösterna var betydelsefulla, men inte avgörande.

Det viktigaste med listan var att den skapade intresse för ett område som trots allt ses som perifert av många. Dessutom var tävlingen ett roligt inslag i en annars mycket allvarstyngd bransch.

År efter år var artiklar om listan bland de mest lästa och de skapade mycket engagemang. Den artikel som presenterade Greta Thunberg som mäktigast hade till exempel över 900 delningar.

Sen är det förstås så att det tog både tid och redaktionell kraft att ta fram listan och här är det upp till varje chefredaktör hur ambitiös hen vill vara.

Att ingen är mäktigare än någon annan är förvisso en vacker tanke men att för en dag lyfta fram tongivande debattörer har nog ingen tagit skada av. Inte ens i biståndets allvarstyngda värld.

Ylva Bergman, chefredaktör OmVärlden 2016-2019

OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer förtydligar.
Det var slarvigt av mig att ge intrycket av att listan Mäktigast i biståndsdebatten är ett lättviktigt resultat av en omröstning. Som chefredaktör på OmVärlden har jag själv hanterat listan, 2015, och vet vilket jobb som ligger bakom den. Jag har förtydligat mig i ledaren.

Därmed inte sagt att jag inte står fast vid att jag anser att ingen är mäktigast i den svenska biståndsdebatten. Det är nämligen min åsikt att jag tycker att den svenska biståndsdebatten står still och är fast i gamla spår, vilket jag även tar upp i vår årsrapport i årets sista poddavsnitt.

Om nio år ska vi ha uppnått de 17 globala målen för hållbar utveckling. Sverige har, som OmVärlden rapporterat om under året, fått kritik för sitt genomförande av målen, men det talas i debatten väldigt lite om detta. 

Ylva Bergman antyder att publiceringen av listan har något med ambition att göra. OmVärldens nuvarande redaktion har höga ambitioner med tidningen, bland annat att förnya den. Nästa år lanseras en helt ny sajt. I och med detta fortsätter vi vårt arbete med att gå igenom vilken journalistik vi vill ge läsare, lyssnare och tittare. 

Mer läsning

Mamma och dotter besöker klinik för HIV i Nairobi, Kenya

EBA-rapport: Normer om sexuell hälsa måste tydliggöras bättre

Stödet är starkt för att flickor ska gå i skolan, men en majoritet accepterar våld i hemmet mot barn. En ny rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, rekommenderar ökad förståelse för värderingar och normer som främjar och motverkar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, i Afrika söder om Sahara.