Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

Biståndsstrid närmar sig för KD och L

När detta skrivs är det ännu oklart vem som ska leda landet. Men det lutar åt en regering där biståndsfrågan kommer att ställas på sin spets. Det stora frågetecknet är om Kristdemokraterna och Liberalerna kommer att vika ned sig för Moderaterna och Sverigedemokraternas som kraftigt vill sänka anslagen. 

Valrysaren är ännu inte över, men under måndagen ser det ändå ut som att en moderatledd regering kan samla flest mandat. Någon lätt match att bilda regering lär det dock inte bli. Även om det finns en gemensam grund inom oppositionen så finns även stora skiljelinjer. Biståndet är ett exempel.

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har varit tydliga med att de kraftigt vill minska biståndet. M vill slopa enprocentsmålet och minska anslagen till 0,7 procent av bruttonationalinkomsten. SD säger att de i ett första skede också vill sänka till 0,7 procent och att nästa steg är en halvering jämfört med dagens nivå. 

SD har utan tvekan gjort ett succéval och ser ut att växa med tre procentenheter. Under valrörelsen har det varit tydligt att en sänkning av biståndet varit en viktig principiell fråga för främst SD. Jimmie Åkesson och andra ledande sverigedemokrater har, precis som moderaterna, gång på gång sagt att de vill att pengarna ska användas för att satsa på reformer här i Sverige. Svenska pensionärer ska få mer och vägar och järnvägar ska lagas. Det bistånd som återstår ska gå till katastrofhjälp samt för att öka handeln med andra länder. Sverigedemokraterna framhåller det kinesiska biståndet som en förebild.

Det är en syn som står i skarp kontrast mot Kristdemokraterna och Liberalerna som under valrörelsen varit mycket tydliga med att de vill ha ett stort svenskt bistånd.

Under Almedalsveckan presenterade KD en ny biståndsplattform. Talespersonen Gudrun Brunegård har ett flertal gånger upprepat att hennes parti ska kämpa för enprocentsmålet. Det är något som KD:s ekonomiska talesperson Jakob Forssmed också har sagt under såväl seminarier som i tidningsartiklar. För partiet som har sina rötter i kristendomen har biståndet under årtionden varit en viktig fråga.

Även Liberalerna har en lång historia av att försvara biståndet. Senast för två veckor sedan förklarade partiets talesperson Joar Forssel under en valdebatt att de ska slåss för dagens enprocentsmål.

Både KD och L anser att det svenska biståndet behövs i en värld där klimathotet blir allt allvarligare, demokratin minskar och svältkatastroferna avlöser varandra. Men i detta val har KD och L tappat väljare. Deras position har försvagats och om de vill ingå i en regering behöver de göra eftergifter till framförallt SD.

Senaste för två veckor sedan hörde jag talespersoner från KD och L upprepa att de kommer att slåss hårt för att försvara sin biståndspolitik i eventuella regeringsförhandlingar. Samtidigt har KD:s ledare Ebba Busch i en intervju  sagt att det blir budgetförhandling efter valet och efter det så får man se vad det blir för överenskommelse.

Mycket tyder på att SD ser ett minskat bistånd som centralt och blir det en Kristersson-regering kommer dagens nivå troligen att ifrågasättas. Den stora frågan är då om KD och L anser att det är värt att offra en plats i regeringen för att stå upp för sina ambitioner inom biståndet. Det återstår att se.

Läs även:

Mer läsning