Erik Halkjaer är chefredaktör för OmVärlden

Erik Halkjaer är chefredaktör för OmVärlden

”Daniel Ortega berövar oss på en valupptakt värd namnet”

Vi räknar nu till 21 oppositionspolitiker, aktivister och presidentkandidater som fängslats i Nicaragua inom loppet av en månad. Tänk om den gamle revolutionären Daniel Ortega gett dem fritt utrymme, vilket val det hade kunnat bli, skriver OmVärldens chefredaktör, Erik Halkjaer. 

Cristiana Chamorro
Arturo Cruz
Félix Maradiaga,
Juan Sebastián Chamorro
Miguel Mora
Violeta Granera
José Adán Aguerri
José Pallais
Tamara Dávila
Dora María Téllez
Víctor Hugo Tinoco
Hugo Torres
Ana Margarita Vijil
Suyen Barahona
María Fernanda Flores
Pedro Joaquín Chamorro
Luis Rivas Anduray
Miguel Mendoza
Walter Gómez
Marcos Fletes
Pedro Vásquez

Det kan liknas vid en massaker, eller kanske en skördetröskas framfart bland Nicaraguas opposition. De handlar om 21 personer som gripits inom loppet av 30 dagar, anklagade för att utgöra ett hot mot Nicaragua och den nationella stabiliteten. 

Bland de gripna återfinns presidentkandidater (de fem första), oppositionspolitiker, tidigare ministrar, och aktivister (de elva nästa), en bankchef, flera journalister, anställda vid en pressfrihetsorganisation och Cristiana Chamorros chaufför. 

För den som kan Nicaraguas moderna historia känns flera av namnen på denna lista igen. Några som alltid varit motståndare till landets auktoritära president Daniel Ortega. Andra som tidigare varit allierade med presidenten, från tiden innan revolutionen 1979, men som sedan brutit med honom – först under 1980-talets krigsår och därefter, från 2007 och framåt då Daniel Ortega tagit allt mer kontroll över landet.

Ingen av de gripna har, enligt nicaraguanska medier, fått träffa sina advokater. Nicaraguas åklagarmyndighet säger att de behöver 90 dagar på sig för att utreda var och en innan de kan släppa in advokater. 

De övergrepp som just nu utövas i Nicaragua har inte skådats sedan 1970- och 1980-talen. Sedan 2007 har den gamle vänsterrevolutionären, Daniel Ortega, tagit kontroll över hela landet, inklusive rättsväsendet, polisen, valmyndigheten, parlamentet och Högsta domstolen. Med lagar och förordningar, batonger, fängelser och maskerade, beväpnade och civilklädda män håller han folket i schack. 

Hotet stavas Chamorro

Att tre personer med efternamnet Chamorro återfinns på listan ovan är ingen slump, inte heller att en fjärde Chamorro, Carlos Fernando, i dagarna lämnade Nicaragua för att fly till grannlandet, Costa Rica. Det gjorde han även 2018, efter att polisen slagit igen hans redaktion och gjort det omöjligt för honom att utöva sin journalistik i hemlandet. 

Carlos, Cristiana och Pedro Joaquín brås på sina föräldrar. Pappa Pedro Joaquín Chamorro var stridbar och prisbelönt chefredaktör för tidningen La Prensa, som fängslades fem gånger under diktaturåren fram till att han mördades 1978. Mamma Violeta Barrios de Chamorro samlade den politiska koalitionen och gjorde genom valurnorna slut på Daniel Ortegas första period vid makten 1990. 

Juan Sebastián Chamorro är kusin till de tre syskonen. Tillsammans utgör de fyra troligen det största hotet mot Daniel Ortega just nu. Just därför sitter de nu i fängelse eller har tvingats ut ur landet. Om det är någon som kan samla oppositionen i Nicaragua idag är det en Chamorro.

Det är presidentval i Nicaragua 7 november i år. Daniel Ortega spelar ett spel vi känner igen från tidigare val, genom att via de statliga institutioner han kontrollerar slå ut oppositionen. 

I en stabil och fungerande demokrati hade mycket väl Daniel Ortega tvingats debattera med journalisten och pressfrihetskämpen Cristiana Chamorro, journalisten Miguel Mora, tidigare medlemmen av den USA-finansierade högergerillan Contras, Arturo Cruz, akademikern och demokratiaktivisten Félix Maradiaga, näringslivsföreträdaren Juan Sebastián Chamorro, och kanske även med den unga människorättsaktivisten Tamara Dávila. En valupptakt vi och de nicaraguanska väljarna nu bara kan drömma om – när auktoritarismen visar sitt fula tryne. 

Med dessa ord tar jag snart semester. OmVärlden går in i långsam sommarlunk, men som ni kanske noterat har vi smyglanserat en ny webb. Tolv år efter att omvarlden.se gjordes om finns nu åter en ny sajt på plats. Mycket återstår att göra.

Nyhetsbrevet ska göras om, nya mallar ska på plats i våra olika kanaler och vår prisbelönta sajt OmVärlden berättar ska integreras i omvarlden.se, men så länge kan ni under sommaren avnjuta vårt innehåll i det nya utförandet. Så finslipar vi det hele efter sommaren. 

Mer läsning