I sin senaste ledare återvänder OmVärldens chefredaktör till Honduras, ett land han bevakat i 22 år. 

I sin senaste ledare återvänder OmVärldens chefredaktör till Honduras, ett land han bevakat i 22 år. 

En rättegång som är nyckel till något större

OmVärldens chefredaktör följer idag rättegången mot en tidigare militär och företagsledare i Honduras. En fällande dom ger Berta Cáceres familj rättvisa, och dominobrickorna i ett av världens mest korrupta länder kan börja falla.

Idag inleds rättegången mot Roberto David Castillo, före detta ordförande för det honduranska energibolaget DESA. Han greps för tre år sedan anklagad för att ha planlagt och beordrat mordet på miljöaktivisten och ursprungsfolksledaren Berta Cáceres, i Honduras den 2 mars 2016.

Roberto David Castillo är tidigare militär, utbildad i USA och officer i Honduras militära underrättelsetjänst. Som officer var han del av en grupp militärer som fick ansvar för att styra upp Honduras statliga energibolag, 2007, där han senare anställdes. Under flera år hade han dubbla anställningar samtidigt som han, med hjälp av en landets största banker, byggde upp sitt eget energibolag, DESA.

DESA fick av det statliga bolaget tillstånd att bygga en damm i Gualcarquefloden, och lovades kapital från såväl Världsbanken och Kina som av tyska, nederländska och finska utvecklingsbanker. Det har senare kommit fram att DESA:s ledning och ägare tidigt identifierat Berta Cáceres och ursprungsfolksorganisationen COPINH som grus i maskineriet.

COPINH grundades av bland annat Berta Cáceres för att försvara lencafolkets rättigheter, som till exempel rätten till den mark där dammen skulle byggas. De genomförde protester som ledde till konfrontationer med militären, attacker, hot, åtal och även dödsfall.

Under en period levde Berta Cáceres gömd. Då träffade jag henne själv. Hon beskrev kampen för sitt folks rättigheter som ett lågintensivt krig.

Tre år efter det där mötet i Honduras huvudstad Tegucigalpa var Berta Cáceres död. Mördad av tidigare soldater. De var inhyrda av DESA:s säkerhetschef, den tidigare militären Douglas Bustillo, och bolagets hållbarhetschef, Sergio Rodriguez.

Två och ett halvt år efter mordet dömdes sju män, inklusive de två DESA-cheferna, till mellan 30 och 50 års fängelse på mordet, och även för mordförsök på mexikanen Gustavo Castro, som befann sig i Berta Cáceres hus när hon mördades.

Häktad i tre år

Länge såg det ut som att Roberto David Castillo skulle klara sig undan rättvisan, men idag, den 6 april, är det dags, mer än tre år efter att han greps. För COPINH, Berta Cáceres familj och även honduranska och internationella människorättsorganisationer är rättegången en nyckel till något större.

Under de 22 år som jag bevakat Honduras har situationen i landet hela tiden blivit sämre. Det finns få andra mer korrupta och icke-fungerande stater (failed state) i världen.

President Juan Orlando Hernández har på två mandatperioder tagit kontroll över hela statsapparaten, gjort sig av med den internationella antikorruptionskommission som var honom på spåren och slingrat sig undan alla former av anklagelser om fusk och korruption. Allt detta medan det rått i princip fri jaktsäsong på ursprungsfolks- och människorättsaktivister, oppositionella och journalister

För en vecka sedan dömdes presidentens lillebror, Tony Hernández, till livstidsfängelse i USA för narkotika- och vapensmuggling. Tony Hernández är tidigare parlamentsledamot och medlem i regeringspartiet.

Brödernas storasyster, Hilda Hernández, var tidigare socialminister och även kampanjledare för sin bror, innan hon omkom i en helikopterkrasch 2017. Ledaren för Honduras största narkotikakartell, Los Cachiros, har i förhör i USA sagt att han betalat alla tre syskonen mångmiljonbelopp i mutor, och även slussat pengar till dem, från den mexikanska Sinaloakartellen.

Även om det inte tycks finnas några narkotikapengar i DESA riktas det också grova korruptionsanklagelser mot Roberto David Castillo och den honduranska banken FICOHSA, som delfinansierat DESA. Inblandad ska även landets tidigare miljöminister vara. Han sitter redan i fängelse för att ha förskingrat pengar från Honduras försäkringskassa. Pengar som flera journalister menar ska ha gått rakt in i regeringspartiets kassa för valkampanjer.

I USA vänder sig allt fler kongressledamöter mot att USA ger stöd till inte bara regeringen, utan även militären i Honduras. Samtidigt som våldet och korruptionen skenar och många honduraner väljer att fly norrut, mot USA. En dom mot en företagsledare och tidigare militär skulle innebära att det finns en gräns för den utbredda straffriheten, även i Honduras.

Och banken FICOHSA, med ägare och finansiärer, skulle stå näst på tur.