Vi lämnar ett år med tillbakagångar på flera utvecklingspolitiska områden bakom oss, sammanfattar OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer år 2020.

Vi lämnar ett år med tillbakagångar på flera utvecklingspolitiska områden bakom oss, sammanfattar OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer år 2020.

Hur gick det 2020?

OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer blickar tillbaka på ett år med flera utmaningar, som hänger över oss även kommande år. Här listar han dem och tipsar om ett par ljuspunkter bland poddar och reportage.

Publicerad:

Vaccinet har kommit. Det är onekligen en berömvärd bedrift att inom loppet av mindre än ett år framställa ett vaccin mot ett virus som knappt någon kände till i början av året.

Fast det där med att knappt någon kände till det är ju en sanning med modifikation. Vi vet idag att många i Kina slog larm om covid-19, eller vad man då anade var ett nytt farligt virus, men de läkare, journalister, bloggare och analytiker som larmade försvann, fängslades eller tystades medan viruset spred sig.

När jag skriver detta har den kinesiska journalisten Zhang Zhan dömts till fyra års fängelse i Kina för sin kritiska rapportering av Kinas hantering av covid-19. En för året symbolisk dom. Att Kina tystar journalister är ingen nyhet, men att det under året även skett i en rad av världens demokratier är minst sagt oroväckande.

I januari listade vi på OmVärlden fem utvecklingspolitiska utmaningar: bistånd, jämställdhet, klimatförändringarna, hållbar konsumtion och sist men inte minst – demokrati.

Bistånd

I början av året larmade biståndsmyndigheten Sida och flera biståndsorganisationer för svenskarnas minskade stöd till Sveriges internationella bistånd. När året gick mot sitt slut andades samma aktörer ut när stödet var fortsatt lågt. Det hade åtminstone inte minskat.

Jämställdhet

Lite som med biståndet var oron stor i början av året även vad det gällde jämställdhet och kvinnors rättigheter. År 2020 var året då de krafter som motverkar jämställdhet och kvinnors rättigheter skulle motas i grind. Så blev det inte. I mångt och mycket har situationen förvärrats under covid-19-pandemin.

Demokrati

Spådde rätt gjorde Jan Pettersson, på Expertkommittén för biståndsanalys (EBA) när han i början av året sa att demokrati skulle hamna i fokus under 2020. När vi stänger böckerna för året har demokratin försämrats i en rad länder i världen.

Klimatet

Klimatförändringarna hamnade i skuggan av covid-19, men när de första personerna vaccineras mot viruset kan viss optimism ändå skönjas. Förra året utlystes klimatnödläge. Under det gånga året har en rad beslut fattats som på länge sikt kan visa sig vara avgörande för att bromsa förändringarna.

Hållbar konsumtion

Om något har pandemin visat att vi inte behöver handla och resa så mycket som vi gör. Det är bra för klimatet och miljön, men samtidigt fortsätter vi att handla på nätet så vi behöver fortfarande bli mer medvetna konsumenter och producenter. Det vi köper här hemma ger avtryck långt borta.

Hälsovård också utmaning

En utmaning vi inte lyfte i början av året var hälsovård, men covid-19 kom att bli en central del av vår rapportering. När det nu talas om en logistisk utmaning att vaccinera människor här hemma påminner vi om den ständiga utmaningen att få ut vaccin och ge tillgång till grundläggande hälsovård till människor i hela världen.

Läs därför gärna vårt reportage Vaccinets livsfarliga väg till Kongos barn och lyssna på poddavsnittet Tusentals barn riskerar att dö på grund av coronaviruset.

Missa inte heller vår årssammanfattning, med Ulrika Modéer, på FN:s utvecklingsorgan UNDP. Eller vårt stora reportage om Kinas globala projekt Belt and Road Initiative (BRI) som hittills nått 138 länder i världen.

Och följ oss på Instagram, den kanal där vi, tillsammans med vår podd, växer mest. För årets mest lästa artiklar, se faktarutan.

Med anledning av min förra ledare fick jag ett mejl från min företrädare, Ylva Bergman, som ville förtydliga hur hon och den tidigare redaktionen jobbade med listan Mäktigast i biståndsdebatten. Här finns en fördjupning om det.

Med detta önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År, och tack för att ni följer OmVärlden!

Mer läsning