Erik Halkjaer återvänder som chefredaktör för OmVärlden, efter att 2015 lett tidningens digitalisering. 

Erik Halkjaer återvänder som chefredaktör för OmVärlden, efter att 2015 lett tidningens digitalisering. 

Nu har jag OmVärlden i fokus – igen

Tidningen OmVärldens nygamla chefredaktör Erik Halkjaer blickar framåt.

Publicerad:

Våren 1999 skrev jag min första artikel för tidningen OmVärlden. Det var fem vittnesmål från Honduras, i efterdyningarna av orkanen Mitch, som då var den värsta orkan att drabba den amerikanska kontinenten på tvåhundra år. Stora delar av Centralamerika slogs sönder och samman.

Det blev därefter många artiklar och reportage för tidningen och de många chefredaktörer som arbetade på posten. Så när jag i januari 2015 själv klev in i rollen som chefredaktör för OmVärlden kändes det lite som att komma hem.

Under det året gjorde vi på Intellecta Corporate som då jobbade med tidningen något som få trodde vi skulle lyckas med. Vi digitaliserade den. Från ett månadsmagasin i glassigt papper fick vi fart och spridning på en helt igenom digital produkt. Bland annat lanserade vi Sveriges första podd med fokus på utvecklingspolitik, Utvecklingssamtalet (idag OmVärlden podd), skapade en prisbelönt featuresajt, OmVärlden berättar och lånade ut tidningens Instagramkonto till unga svenskar ute i världen som gav följarna en inblick i människors vardag i olika länder i Afrika, Latinamerika, Asien och även Europa.

Att få vara med och digitalisera OmVärlden är något av det roligaste jag gjort som journalist. Tyvärr fick vi då inte möjlighet att genomföra allt det vi ville göra fullt ut. Men nu står vi här igen, till vissa delar samma redaktion som då, med OmVärlden och tidningens alla kanaler. Sedan sist har mycket hänt. För fem år sedan talade många ännu om bistånd. Idag talar desto fler om utvecklingspolitik.

Vi som nu går in och gör OmVärlden är jag, Erik Halkjaer, David Grossman och Susanna Sköld, reportrar, Mattias Boström, poddproducent och webbutvecklare Tobias Rydén. Till redaktionen har vi även kopplat frilansjournalisten Moa Kärnstrand.

Vi kommer att fortsätta tidigare redaktioners utmärka arbete med att granska och rapportera om utvecklingspolitik, men mer än någonsin utifrån Agenda 2030 där din och min konsumtion, våra pensioner, resor, val i vardagen, och politikernas och företagarnas agerande avgör hur vår omvärld ska utvecklas, och på vilket sätt.

I vår rapportering utgår vi från dig, mig och alla de människor som vi genom våra val påverkar runt om i världen, från Murmansk i norr till Santiago de Chile i söder.

Jag hoppas att du läsare, vare sig du är verksam i någon biståndsorganisation eller är allmänt intresserad av global utveckling ska hitta något som väcker intresse, ger fakta och inblick i den värld vi lever i.

Mer läsning

OmVärlden lyfter de globala målen

I och med att OmVärlden i somras fick en ny sajt har nu läsarna och lyssnarna möjlighet att sortera i innehållet utifrån de 17 globala målen för hållbar utveckling. Det är på tiden att en svensk tidning på detta sätt introducerar det globala hållbarhetsarbetet i sin bevakning, skriver Erik Halkjaer i sin sista ledare i OmVärlden.