OmVärlden lyfter de globala målen

I och med att OmVärlden i somras fick en ny sajt har nu läsarna och lyssnarna möjlighet att sortera i innehållet utifrån de 17 globala målen för hållbar utveckling. Det är på tiden att en svensk tidning på detta sätt introducerar det globala hållbarhetsarbetet i sin bevakning, skriver Erik Halkjaer i sin sista ledare i OmVärlden.

När vi som fick i uppdrag att digitalisera tidningen OmVärlden 2015 föreslog en ny sajt fick vi nej från uppdragsgivaren, biståndsmyndigheten Sida. Istället skapade vi den prisbelönta sajten OmVärlden berättar.

Nu sex år senare har vi till sist kunnat sjösätta en ny sajt och arbetet pågår också för att sätta samman omvarlden.se och omvarldenberattar.se till en sajt. Ett krav vi hade på den nya sajten var att göra allt innehåll sökbart utifrån de 17 globala mål för hållbar utveckling som världens länder antog i september 2015.

Att sortera alla de fler än 4 000 artiklar, som publicerats på OmVärlden sedan 2015, mellan de olika målen är en nästintill omöjlig uppgift, men allt material som publicerats sedan slutet av juni, och även en del som publicerades under våren går nu även att hitta på sidan för de Globala målen om OmVärlden.

Det är 8,5 år kvar till de globala målen ska vara uppnådda, men arbetet går minst sagt trögt. Själv har jag som journalist bevakat målen och Sveriges arbete med dem i sex år, på OmVärlden, i Dagens Nyheter och ett par andra tidningar.

Regeringens budskap har löpande varit att Sverige ligger bra till, att vi kommer uppnå målen, men sanningen är något helt annat. Så sent som i somras yttrade regeringen till slut också viss självkritik.

Det var på tiden. Såväl från civilsamhället självt, som från externa aktörer, till exempel på FN:s högnivåmöte för de globala målen, påpekas det att Sveriges regering måste inkludera det svenska civilsamhället i genomförandet av de globala målen.

Knappt varannan svensk (47 procent, enligt Sida) känner till målen. Om få känner till de mål som ska bistå oss alla att uppnå ett mer långsiktigt hållbart globalt samhälle, för att till exempel bromsa klimatförändringarna, är sannolikheten att vi faktiskt når målen, mycket liten.

Därför har vi på OmVärlden tagit på oss en liten roll för att informera våra läsare och lyssnare om hur arbetet med de globala målen går. Idag är relativt få artiklar på sajten sorterade utefter alla mål, och när det gäller några mål finns ännu ingen artikel alls, men redan om ett-två år kommer omvarlden.se innehålla en rik flora av journalistiskt producerat material om situationen för flera av de globala målen och alla de människor som de berör.

Arbetet med nya omvarlden.se är inte helt klart. Små detaljer kvarstår innan den kan anses vara helt omgjord och som sagt OmVärlden berättar ska paras ihop med huvudsajten, och nyhetsbrevet uppdaterats i enlighet med den nya sajten.

För egen del lämnar jag nu OmVärlden, för denna gång, en tidning jag arbetat med som reporter och chefredaktör i 22 år. Något säger mig att vi syns eller hörs i dessa spalter igen, förr eller senare.

Tack för den här tiden. I väntan på en ny ordinarie chefredaktör är David Grossman tillförordnad chefredaktör.

Mer läsning