I fyra år har vi hållit den journalistiska fanan högt och sett en ständig tillströmning av läsare – nu tar en ny redaktion över.

I fyra år har vi hållit den journalistiska fanan högt och sett en ständig tillströmning av läsare – nu tar en ny redaktion över.

OmVärldens redaktion slutar – tack för fyra fantastiska år!

Det är med stolthet som OmVärlden nu lämnar över till nästa redaktion. Tack för fyra fantastiska år – och tack alla läsare som strömmat till.

Publicerad:

Det är dags för OmVärldens redaktion att lämna över till nästa arbetslag. Den första januari tar en ny redaktion över det redaktionella arbetet. OmVärlden är en tidning som lyder under offentlig upphandling och lägsta pris blev avgörande.

I fyra år har vi hållit den journalistiska fanan högt och sett en ständig tillströmning av läsare. Den nuvarande redaktionen tog över ett år efter att OmVärlden gick från papperstidning till digital, och satte genast sin prägel på bevakningen av global politik och utveckling. Under de år som gått har OmVärldens räckvidd ökat kraftigt. Sedan starten har antalet besökare per månad på omvarlden.se ökat med 180 procent!

Dramatiska år

De år som gått har präglats av en dramatisk utveckling i världen, inte minst inom de länder och ämnen som utgör OmVärldens bevakningsområden. Vi var först med att skriva om konsekvenserna för kvinnors rättigheter om Donald Trump skulle vinna, om hur hans så kallade ”gag-rule” slår mot de fattigaste kvinnorna. Flyktingkrisen har varit ett annat stort ämne. Vi var bland de första att skriva om hur biståndet politiseras för att användas för att stoppa flyktingar, och vi skrev tidigt om ohyggliga förhållanden i Grekland och Libyen.

Vid två tillfällen flyttade redaktionen utomlands: 2017 till Libanon för att bevaka flyktingkrisen och 2018 till New York då vi var på plats inför FN:s öppnande av generalförsamlingen.

Vi skrev om hur hotet mot demokratin och hur juridik och mänskliga rättigheter nu används (så kallad lawfare) för att misskreditera människorättsorganisationer som då anklagas för att driva sin egen politiska agenda.

Kan man skriva positivt?

Hur skriver man konstruktivt om en värld som blivit allt mer polariserad och där människor ofta rör sig i olika filterbubblor, med liten kontakt mellan varandra?

OmVärlden har under de här åren strävat efter att lyfta fram det som också går framåt, visa på lösningar och positiva motkrafter i världen. En av dem vi skildrade var Roselin Orwa, änkan från Kenya, som tagit upp kampen mot patriarkala strukturer och som sedan dess fått stort genomslag. Vi har berättat om pappor i Sydafrika och förändrade papparoller, om diasporans roll för utveckling och hur diasporan i Somalia bidrog till att stoppa en hungerkatastrof. Och vi skrev tidigt om den stora förändringen som skett i Etiopien sedan Abiy Ahmed blev premiärminister (för att sedan 2019 få Nobels fredpris). Sedan januari 2018 har vi varje månad samlat fem goda nyheter som hänt i världen i en artikel.

Viktigt att granska biståndet

En av OmVärldens viktigaste uppgifter är att granska biståndet och dess aktörer. Våren 2017 skrev vi om storföretagens nya roll inom biståndet. Vi granskade den israeliska organisationen NGO-monitors propaganda och desinformation mot biståndet i Palestina (där de bland annat smutskastat organisationer som Läkare utan gränser, Human Rights Watch, Unicef, m.fl). Granskningen ledde till mycket kraftiga reaktioner från organisationen, men fick ett viktigt erkännande från andra i Mellanöstern.

Vår omfattande granskning av demokratiinstitutet Idea fick stort genomslag också i internationell media och bidrog till att generalsekreteraren och den före detta belgiska premiärministern Yves Leterme lämnade organisationen. En annan viktig granskning är den av lönerna inom biståndsbranschen.

Sidas planerade flytt till Botkyrka, myndigheternas klimatkompensation, och hur unga svenskar far illa inom FN-systemet är andra ämnen som vi granskat.

I veckan avslutar vi vårt uppdrag genom att publicera en stor granskning om hur svenska kyrkor under åratal pumpat in miljoner i en satsning på mikrokrediter. Pengar som mestadels gått upp i rök och där stora summor gått till höga omkostnader – i Sverige.

Bikta din världsångest

Att träffa människor under avspända former har varit annan viktig del av redaktionens arbete. I Almedalen drog OmVärldens program, i samarbete med Föreningen för Utvecklingsfrågor (FuF), storpublik. Tillsammans med redaktionen fick inbjudna gäster möjlighet att bikta sin världsångest och lätta sina samveten kring global skam för klimatet och andra teman.

Under året har vi publicerat ett stort antal djuplodande reportage, poddar och intervjuer.

Vår ambition har hela tiden varit att låta flera röster komma till tals än de som normalt får utrymme i medierna: transpersoner, urfolk eller skräpplockare, kvinnor och småbönder som vill skapa ett klimatsmart jordbruk. Men också andra maktspelare och tongivande debattörer har varit viktiga att intervjua.

Vi har litat på att det finns läsare som intresserar sig för en journalistik som sätter bistånd och global utveckling i ett sammanhang, som vill lära sig mer om den komplexa värld vi lever i och som förstår hur viktigt det är med riktig, oberoende journalistik. Under året har vi samarbetat med ett stort antal mycket duktiga frilansjournalister, fotografer och poddproducenter och vi har haft förmånen att få publicera viktiga debattartiklar, skrivna av allt från den nuvarande brittiske premiärministern Boris Johnson till f.d ambassadörer, och företrädare för civilsamhället.

Vi har också haft krönikörer från Israel, Kenya, Colombia och berättat om klassresor för världens växande medelklass.

Tillsammans med läsare, lyssnare, frilansare och debattörer har vi lyft global politik och utveckling i en tid där reportage, analyser och förståelse för dessa skeenden är viktigare än någonsin.

Nu går vårt arbete mot sitt slut, och jag vill tacka alla fantastiska medarbetare: Mikael Färnbo, Louise Gårdemyr, Axel Kronholm, Sofie Axelsson, Iva Troj och alla andra tidigare medarbetare och praktikanter som varit med på resan.

Vi vill tacka alla som läst, hört av sig, och bidragit till att göra OmVärlden till Sveriges ledande tidning när det gäller globala frågor och vi vill önska den nya redaktionen lycka till.

God jul och gott nytt år!

Ylva Bergman

Här är några av de publiceringar vi är stolta över:

Granskningar:

Nyheter:

Vi bevakade Sveriges riksdagsval 2018, #valet2018 och granskade inför EU-valet 2019 vad som står på spel för EU:s framtida bistånd.

Reportage:
Poddar:
Konstruktiv journalistik
Teman

Mer läsning