Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

Politikerna duckar för de planetära ödesfrågorna i valrörelsen

Ett val stundar och runt om i världen ser vi extrem torka, svältkatastrofer och konflikter. Men de planetära ödesfrågorna lyser med sin frånvaro i valrörelsen. När vi borde vända vår blick utåt gör politiken tvärtom och fokuserar inåt, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Inför Sverigepriser på el, kräver Vänsterpartiet. Hårdare straff, fler poliser och tuffare lagar, sjunger Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i en kör med andra partier i något som blivit refrängen i detta års valrörelse. 

Det finns självklart alltid undantag men den övergripande bilden är att de flesta ledande politiker medvetet blundar för de planetära ödesfrågorna. Sådant vinner man inga val på. Men varför denna rädsla för allvar?

Vi kan alla göra långa eländeslistor.

En tredjedel av Pakistan ligger just nu under vatten och extrem torka riskerar att leda till massvält i delar av Afrika samtidigt som djur och insekter massutrotas.

Nyligen undrade 1944 forskare i en debattartikel i Aftonbladet hur det kommer sig att klimatpolitiken ser ut att gå bakåt samtidigt som tiden för oss att minska utsläppen håller på att rinna ut. Klimatforskaren Johan Rockström beskrev i en annan artikel årets valrörelse som ett lågvattenmärke. 

Men det är oroväckande tyst om klimatet. Det är också tyst om övriga biståndsfrågor. Och tystnaden ekar i en värld där aborträtten inskränks, spänningarna mellan kärnvapenmakter ökar och demokratin hotas i flera länder.

Vissa kanske säger att biståndet aldrig varit en särskilt viktig valfråga. Det är sant. Vi är alla måna om trygghet och våra plånböcker. När dödsskjutningar sker var och varannan dag måste dessa problem självklart adresseras.

Det går dock att ha flera tankar i huvudet samtidigt. De flesta av oss inser att världens länder har tvinnats samman. Vi reser, handlar och våra ekonomier har flätats ihop. Det som händer på andra sidan jorden påverkar oss i en omfattning som saknar motstycke i världshistorien. Vi kan inte längre se oss som enbart en isolerad halvö i norr. Vi är mer än tidigare en del av världen och om vi vill ha ett gott liv här så kan det vara en god idé att jobba för det även utanför våra gränser.

Över lag vill alla partier undvika nya migrationsvågor på grund av konflikt och klimat. Av just det skälet så är det en gåta att så många politiker denna valrörelse väljer att blicka inåt, i stället för utåt. 

De senaste veckorna har vi på OmVärlden lyft en biståndsfråga varje vecka. I vår artikelserie har vi tagit upp partiernas inställning inom en rad olika frågor. Även om det är tyst om klimat- och biståndsfrågor i den stora valrörelsen vill vi att det ska bli tydligt att se hur partierna resonerar.

Här är artiklarna:

Mer läsning