Erik Larsson, chefredaktör OmVärlden

Erik Larsson, chefredaktör OmVärlden

“Ska få ordning på programmen — sen kör vi”

OmVärlden ska fortsatt vara Sveriges ledande nätmagasin om globala frågor. Det känns otroligt kul att ta över som chefredaktör för den tidning som så länge granskat och bevakat utvecklingen i de fattigare delarna av världen, skriver Erik Larsson.

Jag är ny här. Har precis packat upp datorn och börjat installera olika program. Har hittat kaffeautomaten och börjat lära mig namn. Lite nervöst undrar jag hur det ska gå. Men det blir förstås riktigt bra. Jag har nämligen fått förmånen att jobba med bevakningen av några av världens just nu viktigaste frågor.

Det måste varit många år sedan som biståndsfrågorna varit så heta som de är i dag, tänker jag.

Bland de politiska partierna i Sverige diskuteras frågan alltmer samtidigt som coronapandemin fortfarande skakar världen. Klyftorna mellan fattiga och rika växer och en av vår tids största ödesfråga är hur världen gemensamt ska göra för att minska växthusgaserna. Det är en ständigt pågående förhandling mellan fattiga och rika länder om hur denna omställning ska ske.  

Det ser mörkt ut på många sätt. Något som jag inte minst upplevt under min tid som redaktör på tidningen Arbetets utrikessajt Arbetet Global. Där har jag skrivit om anställdas villkor i fattiga länder.

OmVärlden ska fortsatt vara Sveriges ledande nätmagasin om globala frågor och det känns hedrande att förvalta vidare en 26-årig tidning som på djupet bevakar utvecklingen i de fattigare delarna av världen och hur biståndet utvecklas.

Vi ska fortsätta hålla koll på hur vi alla på den här planeten påverkas av FN:s 17 globala mål för en bättre värld. Vilka drar sitt strå till stacken, vilka gör det inte?

Vi ska också fortsätta att skriva om vad som händer med den globala demokratin som backar i världen. Räkna med en artikelserie om detta inom en inte allt för avlägsen framtid. Vi ska också ge oss i kast med den svåra frågan om hur man mäter en framgångsrik biståndssatsning. Jag som är ny här ska bara se till att få ordning på alla program och system. Sen kör vi! 

Mer läsning