OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer välkomnar svensk satsning på Latinamerika, men förvånas över regeringens brister i sin politik för global utveckling.

OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer välkomnar svensk satsning på Latinamerika, men förvånas över regeringens brister i sin politik för global utveckling.

Sveriges internationella utvecklingssamarbete i ett nötskal

Vapenexport med ena handen och humanitärt bistånd med den andra. OmVärldens chefredaktör, Erik Halkjaer, förundras över hur dåligt regeringens politik för global utveckling tycks fungera.

Föreställ dig ett regeringssammanträde där Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh, uppbådar ett leende för att förklara att 1,7 miljarder US dollar i humanitärt bistånd till det krigsdrabbade Jemen ändå är rätt bra. Det faktum att det inte ens är hälften av vad FN anser behövs, nämns i förbifarten.

Han får stöd av kollegan på utrikesdepartementet (UD), Ann Linde, som stolt förklarar att givarkonferensen som Sverige hållt, tillsammans med Schweiz, ändå gett bra resultat. Hon framhåller särskilt Förenade Arabemiratens bidrag till de humanitära insatserna. 230 miljoner US dollar har den lilla Gulfstaten lovat.

Regeringskollegorna applåderar och lovordar insatserna på UD. Fler ministrar avrapporterar.

Turen kommer till justitieminister Morgan Johansson, som också hanterar svensk vapenexport. Han meddelar att Förenade Arabemiraten inte bara gett bistånd, utan även bidrar till svensk export och svenska arbetstillfällen.

Gulfstaten köpte 2019 svenska vapen för 1,3 miljarder kronor. Förenade Arabemiraten var det året den tredje största köparen av svenska vapen.

Inte illa, nickar regeringskollegorna. Svensk internationell utvecklingspolitik i ett nötskal, säger jag.

Det är så här den svenska regeringens politik för global utveckling går till. Med ena handen ges bistånd, med den andra säljs vapen. Den utlovade samordningen, som även ingår i arbetet med de globala målen för hållbar utveckling, haltar rejält.

Följdleveranser, muttrar någon minister eller två, och lägger till att det inte är frågan om nya affärer med Förenade Arabemiraten.

Säg det till de nästan 20 miljoner människor i Jemen som är i behov av nödhjälp, till de fem miljoner som lever på randen till svält eller de 400 000 barn som riskerar att dö av svält bara i år.

Auktoritär utveckling i El Salvador

Samtidigt i en annan del av världen vinner en president stort i ett parlamentsval. Den unge populisten Nayib Bukele kan de kommande tre åren åtnjuta kvalificerad majoritet i El Salvadors parlamentet.

De gamla dinosaurierna, dödspatrullernas ARENA och vänstergerillan FMLN, har blåsts av banan i ett damm av korruption och en oförmåga att få bukt med det skenande våldet. Folket sätter sitt hopp till en president som kan mäta sig med Donald Trump i sitt twittrande och hat av oberoende media.

Förra året beordrade Nayib Bukele in militären i parlamentet. Något som inte hänt sedan diktaturåren.

El Salvador må vara ett litet land, likt Förenade Arabemiraten, som få vet så mycket om eller lägger så mycket märke till, men det är ett land där lokala makthavares agerande likt fjärilvingar ger effekt lång bort.

Utan opposition riskerar Naybi Bukele att knuffa även El Salvador tillbaka till den auktoritära era dit grannländerna Nicaragua, Honduras och Guatemala redan förpassats. Antalet migranter som vandrar norrut mot USA ökar. De enda som kan stoppa den här utvecklingen är USA och EU.

Sveriges närvaro i Latinamerika är idag en spillra av forna dagar, men behovet ökar. Den satsning på Latinamerika, som utrikesminister Ann Linde nämnde i utrikesdeklarationen den 24 februari är välkommen. I en intervju med OmVärlden, förra året, lyfte Sidas generaldirektör Carin Jämtin, också behovet.

Det har nu gått ett år sedan OmVärlden fick en ny redaktion, efter biståndsmyndigheten Sidas upphandling. Vi väntar fortfarande på en ny webb, som utlovats, men den ska komma, säger Sida. Den nuvarande har snart tolv år på nacken.

Samtidigt satsar vi på andra kanaler, vilket också gett resultat. Antalet nedladdningar av vår podd har det senaste året ökat med 22 procent, och antalet följare på Instagram med 18 procent. Vi ser också god ökning av bland annat antalet följare på Twitter och prenumeranter på vårt nyhetsbrev.

Har du missat oss på Instagram, Twitter eller inte lyssnat på vår podd, passa på nu. Vill du få nyheter av oss i mejlen varje vecka, bli prenumerant.