OmVärlden Podd

I OmVärlden Podd bjuder redaktionen tillsammans med inbjudna gäster på fördjupande samtal om Sveriges arbete med internationell utvecklingspolitik, klimatet och de globala målen för hållbar utveckling. Sök på Omvärlden Podd i din podcast-app, eller lyssna direkt via länkarna nedan, tidigare avsnitt (1–20) finns också under namnet "Utvecklingssamtalet".

PODD

Avsnitt 141: Krig då Fridh tar över

Kriget rasar i Ukraina och världen rustar som aldrig förr. Den tidigare biståndsministern Per Olsson Fridh (MP) började för drygt två veckor sedan på sitt nya jobb som chef för Folke Bernadotteakademin som jobbar med freds- och utvecklingsfrågor. OmVärlden podd träffade honom.

Kriget i Ukraina rasar och världen rustar som aldrig förr nu när Per Olsson Fridh, tidigare biståndsminister, har tagit över som generaldirektör för Folke Bernadotteakademin som jobbar ned freds- och utvecklingsfrågor.

PODD

Avsnitt 140: Amazonas stress oroar

Forskare varnar att Amazonas närmar sig den punkt då den är bortom räddning och blir savann. Det skulle påverka hela jordens klimat och vända upp och ner på mycket vi tar för självklart. Hur det hänger ihop förklarar klimatforskaren Ingo Fetzer i OmVärlden podd.

PODD

Avsnitt 139: Storbråket i världsfacket

Nya chefen på FN:s arbetsmarknadsorgan ILO måste börja sitt jobb med att hantera en gammal surdeg. Samtidigt håller världsfacket på att spricka efter ett internt bråk i och med Rysslands attack på Ukraina.

Oscar Ernerot, LO:s internationella chef berättar om slitningarna i världsfacket ITUC i avsnitt 139 i OmVärlden Podd.

PODD

Avsnitt 138: Facebook inför rätta

Medlemmar av folkgruppen rohingya har stämt Facebook för att plattformen ska ha varit medansvarigt till folkmordet i Myanmar. Nu rullar processen igång i amerikansk domstol. Fallet handlar om mer än det som skett i Myanmar, säger författaren Mattias Beijmo i OmVärlden podd. 

Facebook, vars ägarbolag nyligen byt namn till Meta, stäms nu i USA.

PODD

Avsnitt 137: Svenskt bistånd skrämmer Kreml

Sverige målas ut som ett omoralisk och militaristiskt land av den ryska desinformation. Och det svenska demokratibiståndet till Ryssland betraktas som kulor riktade mot makten i Kreml. Rysslandsexperten Per Enerud gästar OmVärlden podd. 

Rysslandsexperten Per Enerud säger i OmVärlden Podd att svenskt demokratibistånd oroar makthavarna i Kreml.

PODD

Avsnitt 136: Därför är maten rekorddyr

Under förra året ökade priset på mat kraftigt i världen. I maj var priserna de högsta på ett decennium. Värre spås det bli och utvecklingen kommer knappast att kylas ner av krisen i Ukraina. Vad beror prisökningen på och vad blir konsekvenserna?

PODD

Avsnitt 135: Massvaccinering i Afrika ifrågasätts

Hur ser covid-läget ut i världen just nu och varför vill vissa läkare inte genomföra massvaccination i Afrika? OmVärlden Podd pratade med katastrofläkaren Johan von Schreeb.

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet.

PODD

Avsnitt 134: Demokrati het fråga 2022

I sista poddavsnittet för året möter vi OmVärldens nya chefredaktör Erik Larsson som berättar om en kvinna han intervjuade i Kambodja, vars bröstmjölk såldes till kroppsbyggare i USA. Podden blickar också in i året som kommer, 2022.

Demonstranter i Myanmar demonstrerar mot militärens övertagande.

PODD

Avsnitt 133: I talibanernas Afghanistan

Fyra månader har gått sedan talibanerna tog makten över Kabul. Hur ser afghanernas vardag ut i dag? Och vad sker med det svenska biståndet, som förändrades rejält i samband med maktövertagandet? De frågorna diskuteras i OmVärlden podds sista avsnitt före jul.

Talibanernas övertagande av makten i Afghanistan fick människor över hela världen att reagera. I London demonstrerade tusentals den 28 augusti 2021 mot kvinnors försämrade villkor.

PODD

Avsnitt 132: Leverantörer måste nu ta ansvar

Länge har företags ansvar för människorna i sina långa, globala leverantörskedjor varit frivilligt. En ny EU-lag kommer att ändra på det. Men frågan är om lagen blir så kraftfull som många hoppas.

Ulrika Sandberg, jurist på Amnesty

143 träffar