Avsnitt 1: Feministisk utrikespolitik

När moderaternas biståndspolitiska talesperson Sofia Arkelsten mötte biståndsminister Isabella Lövin för ett samtal om feministisk utvecklingspolitik i OmVärldens podd blev det stundtals hett, men överlag var de båda politiska motståndarna eniga. Om stöd till sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa sa Arkelsten att “vi är din stödkorsett”.

Premiäravsnittet av OmVärldens podd Utvecklingssamtaletspelades in samma dag som regeringen lade fram sin vårproposition. Vi på redaktionen mötte en samlad biståndsminister och moderat biståndstalesperson i riksdagen.

Utgångspunkten för detta första Utvecklingssamtalet var regeringens feministiska utvecklingspolitik. Huruvida den skiljer sig mycket från den tidigare regeringens uttalat jämställda biståndspolitik. De skiljer sig mycket lite åt, visade det sig snart.

Sofia Arkelsten har i en tidigare intervju med OmVärlden pekat på att regeringens feministiska utvecklingspolitik än så länge mest handlar om retorik, något som biståndsministern naturligtvis avvisar i podden.

– Om man säger att man driver en feministisk utvecklingspolitik i Sverige så får man kanske lite trötta ögonbrynshöjningar. Säger jag det någon annanstans i världen får man alltid applåder runt bordet, för det är ett sånt statement, säger Isabella Lövin.

Arkelsten konstaterar ändå att det finns många beröringspunkter mellan moderaternas biståndspolitik och regeringens. Bland annat står moderaterna bakom regeringens satsning på Sexuella och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter (SRHR).

– Du har ett tydligt stöd om du behöver. Vi är din ryggrad, din stödkorsett, säger Sofia Arkelsten.

Samstämmigheten till trots hettar samtalet stundtals till. Arkelsten tar kraftigt avstånd från att kalla utvecklingspolitiken feministisk, och vill hellre talar om ett värderingsstyrt bistånd riktat mot att stärka de mänskliga rättigheterna. Hon antyder också att det är svårt att ske hur regeringens utvecklingspolitik skiljer sig från den tidigare regeringens.

När Lövin till exempel lyfter satsningar på FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet förtydligar Arkelsten att det är något som regeringen tagit över från alliansregeringen. Lövin tvingas konstatera att hennes regering avräknar mer pengar från biståndet till flyktingmottagande i Sverige än den förra regeringen. Något hennes eget parti Milljöpartiet var starkt kritiskt emot när de var i opposition.

Utvecklingssamtalet produceras av OmVärlden i samarbete med Poddradiohuset. Planen är att sända ett avsnitt i veckan. I nästa avsnitt leder OmVärldens tidigare chefredaktör Mats Sundgren ett samtal om medieskandalen kring ett biståndsprojekt i Etiopien på 1970-talet, och vad som hände sen. Vilka likheter och skillnader finns det i dagens mediegranskning av biståndet?

Text: Erik Halkjaer