De grekiska öarna är än idag landningsplats för tiotusentals flyktingar och migranter på väg till Europa. 

De grekiska öarna är än idag landningsplats för tiotusentals flyktingar och migranter på väg till Europa. 

Avsnitt 101: Det stora migrationsspelet

I avsnitt 101 av OmVärlden podd möter Moa Kärnstrand journalisten Göran Engström som rapporterar från flyktingkrisens frontlinje. Tiotusentals rättslösa människor riskerar allt för att ta sig in i Europa.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 101: Det stora migrationsspelet

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Du hittar också OmVärlden podd i din podd-app!

I mars fick frilansjournalisten Göran Engström och fotografen Anders Hansson i uppdrag av OmVärlden att ge sig av till den grekiska ön Lesbos och även in i Bosnien-Herzegovina. De skulle följa upp tidigare resor i spåren av den flyktingkris som drabbade Europa 2015.

I podden berättar Göran Engström för OmVärldens reporter Moa Kärnstrand om det Lesbos och de människor de mötte i mars i år. Bland annat träffar de Manwar Shah Delwari, från Kunduz i Afghanistan, som blivit fast i flyktinglägret Moria.

— Manwar kom till Moria med sin familj och hade förhoppningen att ta sig vidare in i Europa som alla andra i lägret, men blev fast. Han hade sett framför sig att vägen till Tyskland skulle bli tuff med många faror på vägen, inte minst båtresan, men kunde inte föreställa sig att han skulle fastna i ett flyktingläger på Lesbos, säger Göran Engström.

Det här poddavsnittet handlar om drömmen om Europa, om flykt och migration i coronans tid. Göran Engström och Anders Hansson följde strömmen av flyktingar och migranter på plats i sydöstra Europa redan 2015. De har sedan återvänt efter att Europa stängt sina gränser.

Om covid-19 kommer

I februari i år bröt Turkiet mot sitt avtal med EU från 2016 och gränsen mot Grekland öppnades. Återigen strömmade människor på flykt från Afghanistan, Irak, Syrien och Nordafrika in, men nu hade grekiska myndigheter ett nytt vapen - covid-19.

Grekiska myndigheter beskylls för att utnyttja den pågående pandemin som argument för att hindra fler människor att söka asyl i landet. Ändå lever 25 000 människor nu i flyktinglägret Moria, som är byggt för 3 000. Kommer covid-19 till lägret blir det katastrof.

När Turkiet öppnade gränsen ledde det till öppet våld mot inte bara migranterna i Grekland. Även journalister attackerades. Det var situationen när Göran Engström och Anders Hansson anlände tidigare i år.

— Veckan innan hade varit väldigt våldsam, med våld mellan invånare, migranter och tillresta högerpopulister och nazister som kommit för att skrämmas. De satte upp vägspärrar och atackerade även journalister och hjälparbetare. Därför hade många lämnat Lesbos när vi kom. Vi var i princip ensamma journalister på plats, säger Göran Engström.

Efter Lesbos går resan vidare till Bosnien-Herzegovina och OmVärldens läsare tas med till något av ett migranternas limbo. Det är Mohammad Rahmani, från Afghanistan, som i Bihac, i Bosnien-Herzegovina sätter rubriken till reportaget:

– Vi kallar det för The Game, sometimes you win, sometimes you lose. Men ärligt talat, chansen att du ska lyckas är rätt liten. Kanske en på hundra.

Läs reportaget på den prisbelönta featuresajten OmVärlden berättar: Det stora migrationsspelet: "Sometimes you win, sometimes you lose"

Erik Halkjaer

Mer läsning