Femåriga Miguels död i Brasilien ledde till stora protester i spåren av Black Lives Matter-rörelsen i USA. Här minns en kvinna i Prenambuco, Brasilien, Miguel med vita blommor.

Femåriga Miguels död i Brasilien ledde till stora protester i spåren av Black Lives Matter-rörelsen i USA. Här minns en kvinna i Prenambuco, Brasilien, Miguel med vita blommor.

Avsnitt 105: Black lives matter

Black lives matter ledde till stora protester mot rasism även i Brasilien. OmVärlden podd möter den brasilianska människorättsaktivisten Allyne Andrade e Silva. Inför FN:s högnivåmöte om Agenda 2030 deltar också Sveriges ungas representant, Sofia Brännström.

Publicerad:

Du hittar också OmVärlden podd i din podd-app!

PODD

Avsnitt 105: Black lives matter

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Detta avsnitt består av två samtal. Det första med Allyne Andrade e Silva hålls på engelska och är 27 minuter långt. Det andra med Sofia Brännström hålls på svenska och är 20 minuter långt.

Den 18 maj sköts den 14-årige pojken João Pedro Matos Pinto ner av polisen i Rio de Janeiro, i Brasilien. Det var en vecka före George Floyd kvävdes till döds vid ett polisingripande i Minneapolis, USA.

En vecka efter George Floyd dödades den 5-åriga pojken Miguel Otávio Santana da Silva i en hissolycka i Recife, i Brasilien. Pojken placerades ensam i en lasthiss av den vita kvinna som anställt pojkens mamma som hemhjälp. Hissen föll sedan nio våningar.

– På grund av rasismen i Brasilien ber man ofta svarta människor i Brasilien att ta lasthissen istället för den vanliga hissen. För oss i Brasilien har detta stor betydelse för vad rasism är. Vi fick kräva en lag som sa att svarta bara behöver ta lasthissen om de ska utföra arbeten i den, säger Allyne Andrade e Silva i OmVärlden podd.

Allyne Andrade e Silva är advokat, doktor i mänskliga rättigheter vid universitetet i São Paolo, i Brasilien, och vice chef för den brasilianska människorättsorganisationen Fundo Brazil. Hon säger att både João Pedro Matos Pintos och Miguel Otávio Santana da Silvas dödsfall är symboliska för relationen mellan svarta och vita i Brasilien. De visar både på flera av problemen med rasism i landet.

– När man talar om ojämlikhet mellan svarta och vita i Brasilien. Vi utgör 54-56 procent av befolkningen, men vi har inte makten och tjänar mindre pengar än de vita. 75 procent av alla som dödas av polisen i Brasilien är svarta, säger Allyne Andrade e Silva.

Under ett års tid dödar polisen lika många människor i delstaten Rio de Janeiro, som i hela USA. Rasismen är djupt rotad i Brasiliens historia. Om detta och rörelsen för de svartas rättigheter i Brasilien talar OmVärldens reporter Moa Kärnstrand med Allyne Andrade e Silva i detta avsnitt av OmVärlden podd.

Samtalet med Allyne Andrade e Silva hålls på engelska, över nätet från Brasilien. Efter samtalet pratar OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer med Sveriges ungas representant, Sofia Brännström vid FN:s högnivåforum för Agenda 2030, som hålls 7-16 juli.

Sofia Brännström kommer från Utrikespolitiska förbundet och har valts av ungdomsorganisationen LSU för att representera Sveriges unga när FN:s medlemsländer diskuterar arbetet med Agenda 2030. Hon är därmed en del av den svenska delegationen som i år deltar digitalt, på grund av pandemin.

– Jag är väldigt glad att det inte har ställts in, utan att det kommer att fortgå. I och med att uppföljningen av Agenda 2030 är så viktigt för den hållbara utvecklingen i världen och får inte sättas på paus på grund av pandemin. Vi behöver snarare växla upp arbetet, säger Sofia Brännström i OmVärlden podd.

Erik Halkjaer

Mer läsning

Rädda Barnen: Klimatkrisen är en barnrättskris

Värmeböljor, översvämningar och skogsbränder är något som barn födda idag kommer att leva med i framtiden. Dagens ettåringar kommer under sin livstid uppleva sju gånger fler värmeböljor än om de fötts för 60 år sen visar en beräkning från Rädda Barnen. ”Klimatkrisen också är en barnrättskris”, säger Karen Pilgrims, tematisk rådgivare på Rädda Barnen.