Staden Palmyra, i Syrien, efter ockupationen av Islamiska staten och att regimen återtagit staden, under det tio år långa inbördeskriget. 

Staden Palmyra, i Syrien, efter ockupationen av Islamiska staten och att regimen återtagit staden, under det tio år långa inbördeskriget. 

Avsnitt 117: Syrien – en humanitär katastrof utan slut

Kriget i Syrien har pågått i tio år. Chefredaktör Erik Halkjaer återvänder i OmVärlden podd till belägringen av staden Homs 2014. Tillsammans med Röda Korsets internationella chef Sofia Calltorp och Mohamad Al Jounde, som såg staden i ruiner när han flydde landet, skärskådar han den humanitära katastrof som ännu plågar landet.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 117: Syrien – en humanitär katastrof utan slut

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

I februari 2014 inleddes evakueringen av staden Homs, i Syrien. I ett avsnitt av Sveriges radios P1 Morgon skildras hur invånarna under månader av belägring tvingats äta gräs och katter.

I Libanons huvudstad Damaskus befinner sig OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer, dåvarande pressekreterare för Svenska Röda Korset. Han har nyligen återvänt efter ett besök i Syriens huvudstad Damaskus. I P1 Morgon beskriver han läget i landet.

Så inleds avsnitt 117 av OmVärlden podd, som denna gång tittar närmare på de tio år som inbördeskriget i Syrien har pågått. I studion finns också Sofia Calltorp, internationell chef på Svenska Röda Korset, som också ser bakåt på konfliktens första år.

– Jag minns det som en väldigt dramatisk tid. Jag var chef för den humanitära enheten på utrikesdepartementet. Vi fick in rapporter om enorma behov som nästan ökade exponentiellt varje dag. Det fanns en oro för hur vi som internationellt samfund skulle kunna hjälpa och stötta de här människorna. Vi talade om det oerhörda i att en miljon människor skulle tvingas på flykt. Idag har vi en situation där 5,5 miljoner människor har flytt, säger Sofia Calltorp, som själv besökte Syrien 2015.

Flydde när han var 12 år

I podden berättar också Mohamad Al Jaounde om sin flykt från Syrien 2013. Då var han 12 år. Hans mamma var lärare och deltog i protesterna mot regimen. Hon hotades och såg ingen annan utväg än att fly landet.

Mohamad Al Jaoundes familj flydde liksom miljoner andra syrier till grannlandet Libanon. På vägen passerade de staden Homs.

– Vi såg att staden var bombad och förstörd. Det var då jag förstod att det var krig. Jag insåg vidden av konflikten. Det var en smidig resa för oss. Vi stoppades inte. Jag minns förstörelsen av Homs. Jag minns en platt stad. Det fanns inga hus kvar, säger Mohamad Al Jaounde.

Han är idag 20 år, lever i Sverige och driver den egna biståndsorganisationen Gharsah Sweden, för syriska skolbarn i Bekaadalen, i Libanon.

Förödelsen och det brutala krig som fyllde medierna under krigets första år är idag ett minne blott. Sofia Calltorp talar om den dramatik som fanns då, med flyganfall, sönderbombade städer och belägringar, med miljoner av människor som flydde mot, och igenom, Europa.

Idag är mediebevakningen av kriget i Syrien långt mindre, men den humanitära situationen än värre. Fler än 12 miljoner människor är på flykt, utom och innanför landets gränser.

– Vi ser konsekvenserna av ett utdraget och fruktansvärt krig där ekonomin är körd i botten, människor saknas arbeten, matpriserna har ökat med 90 procent det senaste halvåret, det råder akut bränslebrist, säger Sofia Calltorp.

Hon talar om hur Syrienkriget förändrat det humanitära arbetet världen över, men också om hur utmaningarna fortfarande är enorma. En tredjedel av Syriens barn har gått miste om sin skolgång.

Inget slut på kriget

Varken Mohamad Al Jaounde eller Sofia Calltorp ser ett slut på kriget. Ingen av dem vågar sia om hur det ska få ett slut, men Mohamad Al Jaounde hyser pessimismen till trots viss till tilltro till syriernas egen förmåga att lösa konflikten.

– Med tanke på hur många länder som är inbladade kommer det vara svårt att få ett slut på konflikten, men folk håller ut. Det enda sättet att få ett slut är att folk blir mer medvetna om sin egen styrka och betydelse, och hur mycket de trots allt kan förändra tillsammans, säger Mohamad Al Jaounde.

Lyssna på ett poddavsnitt om skildrar en av vår tids värsta humanitära katastrofer, som också ger en förståelse för situationen i flera andra kriser världen över, som i Jemen och Tigray, i norra Etiopien.

Erik Halkjaer

Mer läsning