Utefter vägkanterna i Afghanistan syns spår efter åratal av krig, där drönare och talibanernas egentillverkade bomber slagit ut allt från stridsfordon till bilar. 

Utefter vägkanterna i Afghanistan syns spår efter åratal av krig, där drönare och talibanernas egentillverkade bomber slagit ut allt från stridsfordon till bilar. 

Avsnitt 118: Afghanistan mellan krig och fred

Ett poddsamtal inspelat under seminariet OmVärlden Live: Afghanistan mellan krig och fred. Chefredaktör Erik Halkjaer talar med journalisten Göran Engström och Svenska Afghanistankommitténs ordförande, Kajsa Johansson, om fredssamtal och ökat våld i Afghanistan.

PODD

Avsnitt 118: Afghanistan mellan krig och fred

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Detta avsnitt av OmVärlden podd är en inspelning av ett digitalt seminarium, OmVärlden Live: Afghanistan mellan krig och fred, som hölls i förra veckan, 25 mars. Med utgångspunkt från reportaget "Regeringen vet att dess dagar är räknade" talar chefredaktör Erik Halkjaer med journalisten bakom reportaget, Göran Engström, och ordföranden för Svenska Afghanistankommittén, Kajsa Johansson.

I reportaget, som publicerats på OmVärldens featuresajt, OmVärlden berättar, möter Göran Engström talibaner, gränssoldater vid fronten och fredsmäklare i huvudstaden Kabul. Senast den 1 maj har USA lovat att plocka hem sina soldater från Afghanistan, samtidigt pågår det trevande fredsförhandlingar mellan talibaner och regeringen, men våldet ökar och freden känns avlägsen.

– Det var en del av överenskommelsen mellan taliberna och USA att våldet skulle reduceras. Det har Afghanistans regering gjort, men talibanerna har inlett en del offensiver, så jag skulle säga att mycket står och hänger på hur USA tänker göra med sina trupper framöver. Det kom också fram i mina samtal med talibanerna, att det är en förutsättning för att det ska bli fred, säger Göran Engström i podden.

I reportaget syns få kvinnor. Fredsmäklaren Fawzia Koofi är en av få kvinnor i den afghanska regeringens delagation i fredssamtalen. Hon säger att i slutändan inte handlar så mycket om hur många kvinnor de är, utan vad som kommer ut av förhandlingarna.

Göran Engström säger i podden att det gjors stora framsteg för kvinnor i Afghanistan de senaste åren, och han har intervjuat många kvinnor om detta.

– De flesta av dem säger att det kan inte bli fred på bekostnad av deras frihet, men sen finns det de som säger att vi måste alla vara beredda att offra någonting. Det senare är det dock framför allt män som säger.

Kajsa Johansson säger att även om det gjorts stora framsteg för kvinnor är situationen för många kvinnor i landet fortfarande extremt hård och utsatt. Utvecklingen går långsamt, menar hon, men ju fler kvinnliga förebilder som kliver fram med ökad utbildning för flickor och fler arbetstillfällen desto större blir möjligheterna.

Svenska Afghanistankommittén finns närvarande i delar av landet som kontrolleras av såväl talibaner som av regeringen. Kajsa Johansson beskriver hur det går till, och hur viktigt det är med neutralitet för att ge stöd till alla, oavsett vem som kontrollerar området.

Hon fördömer också det ökande våldet mot människorättsförsvarare, journalister och personer inom rättsväsendet. Hur det ska bli fred i Afghanistan är en svår fråga, som Göran Engström och Kajsa Johansson försöker svara på.

– Ett vapenstillestånd är en viktig förutsättning och en representation från olika grupper, säger Kajsa Johansson.

– Splittringen mellan olika grupperingar, etniska eller religiösa, men också olika stammar, och det kommer alltid vara grupper som hamnar utanför. Tänker man då på det gamla krigsherrarna som sedan många år bygger upp sina arméer igen, att någon av dem skulle hamna utanför, vad är freden värd då, frågar sig Göran Engström.

Han är skeptisk, men vill ändå hoppas och tro.

Erik Halkjaer