"Vi accepterar inte militärkupp", står det på plakatet bakom en ung man som på gatan i Taunggyi, i Myanmar, tejpat över sin mun, öron och täckt över ögonen i protest.

"Vi accepterar inte militärkupp", står det på plakatet bakom en ung man som på gatan i Taunggyi, i Myanmar, tejpat över sin mun, öron och täckt över ögonen i protest.

Avsnitt 119: Myanmars unga tar fajten mot militärjuntan

OmVärlden podd gästas av Myanmarkännarna Veronica Sällemark och Frida Perjus. De ger en bild av hur Myanmars unga generation, uppväxta med internet och demokrati, riskerar sina liv i kampen mot en brutal militärjunta.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 119: Myanmars unga tar fajten mot militärjuntan

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Två månader efter militärkuppen i Myanmar fortsätter blodiga protester, med fler än 500 döda, och uppmaningar från omvärlden att agera ökar. OmVärldens Moa Kärnstrand tar i detta avsnitt av podden emot Frida Perjus, på Olof Palmes Internationella Center, och Veronica Sällemark, som jobbar på Svenska FN-förbundet, för ett samtal om situationen i landet.

Såväl Frida Perjus som Veronica Sällemark har ett långt engagemang för Myanmar med erfarenheter även av att arbeta i landet. De beskriver det som hände den 1 februari i år som en "fulländad och fullskalig militärkupp", efter att militären hävdat valfusk i valet i november förra året.

– Man hävdade att det var åtta miljoner röster som kastats på flera olika ställen. Det var fusk och en person ska ha åkt till olika vallokaler. Det där finns det inga bevis för och man har påvisat att på grund av corona och de rådande restriktioner skulle det vara i princip omöjligt att göra, säger Veronica Sällemark.

Internationella valobservatörer säger att valet genomförts legitimt, och kritiken har snarare varit att rohingyafolket inte fått rösta. Det är dock inget som militären lyssnat på.

– Det här är en fars. Militären har sett till att bedriva en militärkupp och ta kontroll över landet, säger Veronica Sällemark.

Protesterna tog snart fart, och det militära våldet har gradvis ökat. Journalister och oppositionella har fängslats, barn dödats och civilsamhällesorganisationer upplösts.

– Det har varit 100 000-tals, säkert en miljon människor som varit ute på gatorna. Det började med en kampanj där man stod på balkonger och slog på grytlock, så man lyckades inte stänga ner så ganska snabbt kunde många se vad som hände, säger Frida Perjus.

Nedstängt internet

Internet stängdes ner, liksom olika appar, vilket gör det svårare att kommunicera både inrikes i Myanmar och utomlands. Men Myanmars unga är uppväxta med internet och har kontakter med andra demokrakrirörelser i Asien.

I podden säger Veronica Sällemark och Frida Perjus att Myanmars unga vet hur de ska nå ut, och är väldigt bestämda i att inte bli ifråntagna sina rättigheter. De anser sig ha rätt till demokrati och fred, och arbete och utbildning, vilket de kommer kämpa för.

– Man kanske inte pratar så mycket om att det varit en generalkstrejk, men alla de här ungdomarna har lämnat sina arbeten för att kunna göra det här. Hela samhället är nedstängd på grund av de här protesterna. Det är fantastiskt att se att det är alla samhällsskickt som varit ute och protesterat, säger Frida Perjus.

Framför allt är det unga kvinnor som står på barrikaderna. Mycket tack vare de fackföreningar och civilsamhällesorganisationer som växt upp sedan demokratiseringen 2011.

Militärens eget parti fick litet stöd i valet och överbefälhavare, general Aung Hlaing, stod på gränsen till pension. I podden framkommer det att det kan vara hans egna maktaspirationer som ligger bakom kuppen.

– Det handlar väldigt mycket om en vendetta från honom, om prestige och att han inte skulle ha tillgång till de här stora militärägda företagen som finns i landet. Så det handlar om makt, prestige och pengar, säger Frida Perjus.

Veronica Sällemark och Frida Perjus vill se ett större engagemang från det internationella samfundet för att försvara de demokratiska landvinningar som trots allt gjorts i landet de senaste tio åren. De vill se sanktioner mot de företag som kuppledarna styr över genom militärens eget ägande.

I podden lyfts omvärldens möjlgheter att agera för att få stopp på våldet, men även vilka komplikationer som står i vägen för att FN ska kunna gripa in. Kina och Ryssland är inte omöjliga att vinna över, menar Veronica Sällemark.

Erik Halkjaer

Mer läsning