Valet i Etiopien präglas av pandemin, konflikt och politisk oro

Valet i Etiopien präglas av pandemin, konflikt och politisk oro

Avsnitt 124: Etiopiens (o)fria val

Med mer än sex månader av konflikt i Tigray och en hotande svältkatastrof går Etiopien till val. I Omvärlden podd ger journalisten Martin Schibbye och tidigare Etiopienambassadören, Torbjörn Pettersson sin syn på situationen i landet.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 124: Etiopiens (o)fria val

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Måndagen den 21 juni går etiopierna till val. Det är de första valet sedan 2005 där flera partier ställer upp. Valet skulle ha hållits i augusti förra året, men har skjutits upp två gånger.

Valet präglas av Tigraykonflikten i norr, som lett till att fler än fem miljoner människor är i behov av nödhjälp. Konflikten har pågått i mer än sex månader, utan synligt slut, med flera rapporter om grova övergrepp och svårigheter för humanitära hjälporganisationer att nå fram.

Något val kommer inte att hållas i Tigray, och inte heller i ett par andra regioner, som får vänta till september. Totalt ska 547 mandat i parlamentet väljas, och sittande premiärminister Abyi Ahmed och hans Prosperty party ser ut att ta en majoritet av platserna.

I OmVärlden podd ställer sig tidningens chefredaktör Erik Halkjaer om det går att hålla fria val i Etiopien just nu. Gästar gör Martin Schibbye, chefredaktör för Blankspot och som satt fängslad i Etiopien 2010–2011, och Torbjörn Pettersson, HR- och kommunikationschef på Sida, men också tidigare ambassadör i Etiopien (2017–2020).

Både Martin Schibbye och Torbjörn Pettersson säger att det så klart går att hålla val, men utmaningarna är flera.

– Det är ett knepigt val. Det hade varit alldeles oavsett eftersom det är ett väldigt stort land och man inte har någon tradition av fria val. Förhoppningen var stora när Abyi Ahmed inledde sina reformer. Sen på vägen har det grusats ordentligt. Det val som blir riskerar att inte bli så fritt. Många oppositionella bojkotter eller är fängslade. Du har en allvarlig konflikt i en del av landet, så det är klart att det finns många begränsningar, säger Torbjörn Pettersson.

Den tidigare ambassadören konstaterar att det så klart inte är så positivt att det i princip redan är klart vem som vinner valet.

– Det är två narrativ som står mot varandra. Å ena sidan att det här är de historiska valen då premiärministern äntligen ska få ett folkligt mandat för sin reformagenda. Abyi Ahmed har fått stort stöd, även efter kriget bröt ut. Han kommer vinna valet, säger Martin Schibbye.

Vid tidigare val har vinnaren fått 99 eller 100 procent av rösterna, så Martin Schibbye menar att vad än resultatet blir av det här valet så blir det något annat. Det andra narrativ som han lägger fram i podden är det pågående kriget och rapporterna om svält och sexuella övergrepp och hur det sätter stämningen för vart Etiopien är på väg.

– Jag tror ändå att det blir ett mer spännande parlament än det vi har nu, säger Martin Schibbye.

Lyssna på hela avsnittet i poddläsaren ovan eller i din poddapp.

Mer läsning

Militärkuppen i Sudan uppmärksammades över hela världen. Utanför 10 downing street i London krävde demonstranter att den brittiska regeringen skulle stödja demokratiaktivisterna.

Ovisst med biståndet till Sudan

Sudan återgår till ett militärt styre efter att premiärminister Abdalla Hamdok avgått. Protesterna för att införa ett civilt styre fortsätter i landet som hamnat i en djup humanitär kris. FN:s sammankallar nu till möte mellan olika aktörer i Sudan.