Vaccinering mot covid-19 i USA.

Vaccinering mot covid-19 i USA.

Avsnitt 125: Vaccin till alla

Trots stora vetenskapliga framgångar med att få fram vaccin mot covid-19 råder en kraftig global snedfördelning mellan vilka som får vaccinet. Gäster i OmVärldens sommarpodd är Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa, och Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 125: Vaccin till alla

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

I OmVärldens sommarpodd tar Moa Kärnstrand upp den globala fördelningen av covid-19 vaccin, tillsammans med gästerna Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa och Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

– Vi har sett ett år där vetenskapen gjort framsteg med ett antal nya vaccin på rekordtid, och det är oöverträffat, men de lednings-, fördelnings- och statsvetenskapliga aspekterna har misslyckats starkt med att få ut det här över världen och till de fattiga, säger Stefan Swartling Peterson, som förra året också medverkade i avsnitt 100 av OmVärlden podd, om de indirekta konsekvenserna av covid-19.

Stefan Swartling säger nu i podden att fler än 80 procent av de vaccindoser som hittills har getts i världen har getts i höginkomstländer. I Afrika har färre än en procent av befolkningen vaccinerats.

Samtidigt som fördelningen av vaccin världen över är snedfördelar genomgår Latinamerika och delar av Afrika en Indienliknande situation. Hur just Indien drabbats av covid-19 togs upp i juni i år, i avsnitt 124 av OmVärlden podd.

Samtidigt som vaccineringen i till exempel Sverige kommit mycket långt finns det i Afrika ett par länder där ingen vaccinering ens kommit igång. I andra länder, som till exempel Uganda, har de få vaccindoser som erbjudits tagit slut och folk väntar på fler doser.

Pieter-Jan van Eggermont säger att hos Läkare utan gränser har man sett hur covid-19 i vågor slagit väldigt hårt mot flera länder där organisationen är verksam, som Sydafrika, Malawi och Jemen. 

– I början av pandemin så var bilden att den slog främst mot den rika världen, och vi har sett allvarliga utbrott i Italien och Frankrike. Sen såg vi genom Världshälsoorganisationen, WHO som blev bättre på att följa upp utbredningen, att det var väldigt allvarligt även i andra länder. Vi har lyft fram att det behövs vaccin även i de här länderna, säger Pieter-Jan van Eggermont.

Utmaningen i fattigare länder är att de har svaga hälsovårdssystem. Läkare utan gränser har länge varnat för att det kan bli svårt att upprätthålla all annan hälsovård om man inte lyckas vaccinera hälsovårdsarbetarna.

WHO:s vaccinationsprogram COVAX var tänkt att rättvist fördela vaccin även till befolkningen i fattigare länder, men redan i början av året framkom kritik direkt från WHO att världens rikare länder måste bli bättre på att dela med sig av vaccindoserna. Stefan Swartling Peterson konstaterar dock att det har delats ut 88 miljoner doser till 130 länder redan.

Läkare utan gränser driver på hårt för slopade patent på vaccin och att fler länder i till exempel Afrika får tillgång till teknologi och kunskap för produktion av vaccin. Här har bland annat Sveriges regering visat sig tillhör de mer tveksamma länderna till förslaget, medan USA öppnat upp för dessa idéer.

Mer läsning