De unga i Fridays for Future drivs inte av klimatångest utan av ilska och frustration över brist på handlingskraft.

De unga i Fridays for Future drivs inte av klimatångest utan av ilska och frustration över brist på handlingskraft.

Avsnitt 127: Klimatångest

Fler söker hjälp för klimatångest, men är det verkligen ångest, eller är det snarare en oro, en sorg och kanske ilska som går att vända till en positiv kraft för förändring? Om det och mycket annat handlar detta avsnitt av OmVärlden podd.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 127: Klimatångest

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

I detta avsnitt möter OmVärldens reporter Moa Kärnstrand klimataktivisten Isabelle Axelsson från Fridays for Future, Kristofer Ahlström från Dagens Nyheter och klimatpsykologen Kali Andersson. Samtalet handlar om fenomenet klimatångest.

Psykologen Kali Andersson har själv haft klimatångest och har även skrivit en bok med titeln Klimatpsykologi. På Klimatpsykologerna tar hon både emot patienter som kommer in för att de tror sig ha klimatångest, men hon arbetare även med organisationer och företag.

Kali Andersson frågar sig ofta tillsammans med sina patienter om det verkligen handlar om klimatångest. Det kan också vara en oro eller en ilska.

– Och att vara arg är en bra känsla. Ångest handlar mer om att man blir dämpad och går med en våt trasa och då blir man inte så konstruktiv. Då blir det problem inte bara för än själv utan i det här fallet även för planeten, säger Kali Andersson.

Isabelle Axelsson som varit engagerad i Fridays for Future sedan 2018 känner inte själv att hon har klimatångest.

– Jag har ångest för andra saker, inte klimatet. Jag har däremot kompisar och känner aktivister som känner igen den här ångesten som påverkar dem i deras liv. Själv känner jag en oro, ilska, sorgsenhet och frustration över politiker som vet om vad som sker, eller människor som fortsätter sina liv som vanligt, men inget gör, säger Isabelle Axelsson.

Hon vill att folk ska vara oroliga över klimatet, att folk ska bry sig och förstå den situation mänskligheten befinner sig i för att göra något åt det, inte att de b lir paralyserade av skräck. Dagens Nyheters kulturreporter Kristofer Ahlström känner igen sig i de känslorna, men har gradvis under åren insett han behövt stöd för att behandla en oro eller ångest kring klimatfrågorna.

I en uppmärksammad artikel i Dagens Nyheter gav han uttryck för sina känslor och skrev att han träffar en klimatpsykolog. Han är positivt överraskad över mycket av responsen på artikeln där folk hörde av sig och undrade vad de kan göra för att påverka klimatförändringarna.

Det här menar Kali Andersson är positivt, att den oro eller ångest man känner omvandlas till att man agerar. Att de som känner mer också gör mer.

Mer läsning