Tao Chan, människorättsaktivist och Sverigerepresentant för organisationen Befria Hongkong, Moa Kärnstrand, programledare och Simona Mohamsson, liberal politiker.

Tao Chan, människorättsaktivist och Sverigerepresentant för organisationen Befria Hongkong, Moa Kärnstrand, programledare och Simona Mohamsson, liberal politiker.

Avsnitt 128: Beredda att dö för Hongkong

I juni förra året klubbade Peking igenom en säkerhetslag för Hongkong, som många menar blev dödsstöten för stadens demokratirörelse. Vad har hänt sedan dess – och är det slut på kampen? Det diskuterar vi i OmVärlden podd avsnitt #128.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 128: Beredda att dö för sin stad

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Inom ramen för ”ett land, två system” har den självstyrande kinesiska regionen Hongkong kunnat behålla många fri- och rättigheter även efter återlämnandet från Storbritannien till Kina 1997. Invånarna har kunnat uttrycka sitt missnöje mot stadens politiker i stora demonstrationer på gatorna och skriva sina åsikter i tidningen och på internet. Men 30 juni 2020 beslutade så Peking att införa en nationell säkerhetslag för Hongkong, som helt skulle förändra spelreglerna. Dess breda, svepande skrivningar kring vad som kan utgöra nationella säkerhetshot har gjort det svårt för demonstranter och vanliga människor att veta var gränsen går, förklarar Simona Mohamsson, liberal politiker, i OmVärlden podd.

– I princip kan man säga att vad som helst skulle kunna vara olagligt.

Vitt papper olagligt

Simona Mohamsson kom tidigare i år kom ut med boken Hongkong – RIP (vila i frid, reds anm.), där hon intervjuat aktivister och berättar historien om vad som hänt med Hongkong de senaste åren.

–Vi har sett hur prodemokratiska kandidater har blivit diskvalificerade från att delta i val, vi har sett hur att hålla ett vitt papper eller Apple Daily har blivit olagligt, säger Mohamsson.

Apple Daily är en av de största fria och Pekingkritiska medierna i Hongkong, vars ägare greps tidigare i år och vars redaktion genomsökts av polis. Nu ges tidningen inte ut längre.

– Man har inte bara ändrat spelreglerna för vad som är lagligt och olagligt, utan börjat tumma på själva rättssystemet, som varit en grundbult i överenskommelsen mellan Storbritannien och Kina, säger Mohamsson.

Ger inte upp

Eftersom säkerhetslagen också gäller retroaktivt och dess jurisdiktion är universell är det många unga aktivisterna som gick på gatorna under 2019 års stora demonstrationer som nu har tvingats fråga sig om de måste fly Hongkong. En del har också gjort det.

– Den nationella säkerhetslagen har bidragit till en slags braindrain av många framstående aktivister, som Nathan Law, säger Simona Mohamsson.

I podden möter hon Tao Chan, människorättsaktivist och Sverigerepresentant för organisationen Befria Hongkong. Han tror att demokratiaktivisterna kommer att hitta nya sätt att protestera, som inte kan sägas falla under säkerhetslagen.

– Jag tror att man kommer att protestera på ett mer kreativt sätt, men det kommer inte att se ut som det gjort tidigare, säger han.

Mohamsson håller med, hon tror inte att lagen kommer att döda proteströrelsen – men forma om den.

–Många beskriver just att de skulle kunna göra vad som helst, de är beredda att dö för sitt land, för sin stad.

Lyssna också gärna också på avsnitt #103 som kom i juni 2020, precis innan beslutet om den nya lagen.

Mer läsning

Militärkuppen i Sudan uppmärksammades över hela världen. Utanför 10 downing street i London krävde demonstranter att den brittiska regeringen skulle stödja demokratiaktivisterna.

Ovisst med biståndet till Sudan

Sudan återgår till ett militärt styre efter att premiärminister Abdalla Hamdok avgått. Protesterna för att införa ett civilt styre fortsätter i landet som hamnat i en djup humanitär kris. FN:s sammankallar nu till möte mellan olika aktörer i Sudan.