Mathias Fridahl, klimatforskare vid Linköpings universitet

Mathias Fridahl, klimatforskare vid Linköpings universitet

Avsnitt 131: Fulspelet på COP26

Vad innebär besluten i Glasgow? OmVärlden följer i veckans podd upp klimatmötet COP26 med en trött Mathias Fridahl, klimatforskare vid Linköpings universitet, som varit observatör under mötet.

PODD

Avsnitt 131: Fulspelet på COP26

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

– Jag är trött, det har varit nästan dygnet runt och mycket förhandlingar, säger Mathias Fridahl när OmVärldens reporter Moa Kärnstrand träffar honom på ett café i Glasgow tidigt på morgonen dagen efter att klimatmötet COP26 avslutats.

– Men jag är glad att det finns ett paket nu, jag trodde faktiskt att det skulle vara väldigt svårt, så i ljuset av det är jag väldigt glad att de lyckades ro hela paketet i land, säger Fridahl.

”Lite halvbesvikna”

COP26 i Glasgow var första gången som parterna till FN:s klimatkonvention möttes sedan pandemin drog in över världen. Förhoppningarna på mötet var stora, samtidigt som behovet att få beslut i klimatarbetet på plats blev allt mer pressande i takt med forskningsrapporter om ökande uppvärmning och misslyckande att ta världen mot målen i Parisavtalet.

Under de två veckorna har ett flertal stora besked kommit ut från den enorma mötesarenan i Glasgow, bland annat ett samarbete mellan de båda utsläppsjättarna Kina och USA, som var oväntat för många.

Den handling som man klubbade på lördagskvällen är en slags sammanfattning av vad parterna enats om under förhandlingarna, uttryckt i så konkreta ordalag som diplomatin tillåter.

– Alla är lite halvbesvikna, som det brukar vara i konsensusprocesser, säger Mathias Fridahl.

Regelboken klar

Sluttexten innehöll flera viktiga punkter, bland annat om subventioner för fossila bränslen – som nämns för första gången i dessa klimatsammanhang – och om klimatfinansiering. Dessutom ska man snabba på klimatarbetet genom att alla länder återkommer redan nästa år inför COP27 i Egypten med uppdaterade klimatmål och sina planer för att nå dem.

Men de viktigaste besluten, tycker Mathias Fridahl, handlar om Parisavtalets så kallade regelbok alltså de regler som stakar ut hur Parisavtalet ska tolkas. Särskilt ett kapitel, det sjätte, har varit svårt för världens länder att enas om. Nu har man lyckats med det.

– Att man har hela regelboken på plats nu gör att vi kan börja använda hela Parisavtalet. Det är en stor framgång.

Mer läsning

Utfiskning och klimatförändring hänger ihop. I OmVärlden podd berättar Isabella Lövin om sin nya bok ”Oceankänslan”.

Avsnitt 145: En ny berättelse om oceanen

I boken ”Oceankänslan” berättar Isabella Lövin om hur utfiskning går att koppla till klimatförändringar och om hur utvecklingsfrågor och klimatfrågan hänger samman. Men också om behovet av en ny berättelse – och vad denna kan vara.