Demonstranter i Myanmar demonstrerar mot militärens övertagande.

Demonstranter i Myanmar demonstrerar mot militärens övertagande.

Avsnitt 134: Demokrati het fråga 2022

I sista poddavsnittet för året möter vi OmVärldens nya chefredaktör Erik Larsson som berättar om en kvinna han intervjuade i Kambodja, vars bröstmjölk såldes till kroppsbyggare i USA. Podden blickar också in i året som kommer, 2022.

PODD

Avsnitt 134: Demokrati het fråga 2022

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Erik Larsson är OmVärldens nya chefredaktör och kommer från tidningen Arbetet där han var med och startade Arbetet Global, tidningens utrikessidor.

I podden berättar han om vad som driver honom som journalist.

– Jag har alltid tyckt att det har varit otroligt viktigt att skriva om situationen för människor som har svårt att komma ut i någon offentlighet. Till exempel migrantarbetare som tvingas åka till andra länder och arbeta för att ha råd att sätta sina barn i skola. Just de rösterna har jag känt att de har saknats väldigt mycket i svensk media, säger Erik Larsson.

”Ett omöjligt val”
Han berättar om en ung kvinna som han träffade under en reportageresa i Kambodja, vars historia stannat hos honom.

Hon bodde på en soptipp i en av förorterna till Kambodjas huvudstad, Phnom Phen, med sin ettåriga son och sin man.

– Hon hade slutat plocka skräp och börjat sälja sin bröstmjölk. Det gjorde starkt intryck på mig. Bröstmjölken sålde hon till ett amerikanskt företag, som i sin tur sålde det vidare till muskelbyggare i USA och kvinnor som inte kunde amma, säger Erik Larsson.

Historien fick honom att fundera över många saker, säger han. Vilka val har människor i den unga kvinnans situation egentligen? Hon behöver pengarna, samtidigt som hennes son riskerar undernäring.

– Det är ett omöjligt val att göra. Jag har tänkt mycket på det där.

Demokratifrågor och pressfrihet är andra viktiga frågor för Erik Larsson. Parallellt med sitt arbetet på OmVärlden är han engagerad i organisationen Reportrar utan gränser.

Kontroversiell tävlingar
Just demokrati är sannolikt en av de frågor som kommer att diskuteras mycket under kommande år, 2022, då två stora internationella sportevenemang hålls i två olika auktoritära stater: Vinter-OS i Kina och VM i herrfotboll i Qatar.

– Qatar är ett land som jag har bevakat mycket tidigare, säger Erik Larsson och berättar hur har under reportageresor där träffat migrantarbetarna som är i centrum för världens kritik mot Qatar då så många som 6500 arbetare dött under byggandet av arenor där.
Erik Larsson fick komma in i arbetarbostäderna och dela en måltid med männen som trängde ihop sig på den lilla ytan.

– De berättade hur det var att jobba där och det var ett otroligt hårt jobb. Samtidigt lämnar arbetarna sina hemländer för att det är så fattigt där, säger han och berättar om en reportageresa till Nepal, varifrån många av migrantarbetarna i Gulfländerna kommer. Sportevenemangen är en möjlighet att sätta ljus på denna typen av problematik.

Klimatfrågan het
Pandemin och dess konsekvenser för människor och ekonomi kommer OmVärlden fortsätta att rapportera om under 2022.
En positiv prognos för kommande år är dock att färre spås leva i extrem fattigdom. Samtidigt har priset på vete stigit till rekordnivåer, påpekar Erik Larsson.

– Det tänker man inte på, men det är drygt tio år sedan den arabiska våren och en del av den konflikten handlade just om torka och höjda vetepriser. Och nu ser vi oroligheter i Tunisien.

Klimatet halkar knappast ner från dagordningen under kommande år. COP27 hålls i Egypten till hösten och där väntas frågan om klimatfinansiering bli ännu mer brännande än vad den var på COP26 i Glasgow i höstas.

EU väntas under 2022 att driva igenom en hel del ny lagstiftning på klimatområdet, bland annat en gränstull på import av bland annat stål och cement samt förändring av handeln med utsläppsrätter.

– Hela Klimatfrågan – för varje år som går nu så blir det mer och mer aktuellt, säger OmVärldens reporter Moa Kärnstrand i podden.
Till hösten är det också riksdagsval i Sverige där lägren har olika uppfattning i biståndsfrågan.

– Det verkar som att biståndsfrågan blir allt hetare. Det ska bli intressant att se hur den debatten utvecklar sig under valrörelsen, säger Erik Larsson.

Mer läsning