Rysslandsexperten Per Enerud säger i OmVärlden Podd att svenskt demokratibistånd oroar makthavarna i Kreml.

Rysslandsexperten Per Enerud säger i OmVärlden Podd att svenskt demokratibistånd oroar makthavarna i Kreml.

Avsnitt 137: Svenskt bistånd skrämmer Kreml

Sverige målas ut som ett omoralisk och militaristiskt land av den ryska desinformation. Och det svenska demokratibiståndet till Ryssland betraktas som kulor riktade mot makten i Kreml. Rysslandsexperten Per Enerud gästar OmVärlden podd. 

PODD

Avsnitt 137: Svenskt bistånd till Ryssland oroar Kreml

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Kriget i Ukraina har återigen aktualiserat den ryska statens mediekampanjer. I OmVärlden podd berättar frilansjournalisten och författaren Per Enerud, som i flera år analyserat rysk desinformation, om varför den ryska statsledningen oroas över det svenska biståndet till landet. Förra året uppgick biståndet till Ryssland till 70 miljoner kronor.

– Herrarna i Kreml är väldigt rädda för det här biståndet. Det är 70 miljoner kulor riktade mot statens intressen. På sätt och vis så uppfattar Kreml svenskt demokratibistånd som en mycket mer aggressiv aktion än om vi skickar 70 miljoner kronor till den svenska försvarsmakten, säger Per Enerud i OmVärlden Podd.

Enligt den ryska statens logik är detsamma som att Sverige investerar i agenter i Ryssland som vill undergräva makten för de styrande.

– Med den kremlska logiken värvar vi agenter om vi stödjer en grupp som arbetar mot till exempel våld mot kvinnor, eller HBTQ-frågor som är oerhört minerat i Ryssland. Det ses som västs försök att minska födelsetalen och därmed försvaga Rysslands försvarsförmåga.

Kulturbistånd sågs som hot

Svenska Institutet är en av aktörerna som gett stöd till organisationer i Ryssland. De har ett program som heter Creative Force som går ut på att skapa mötesplatser för framförallt kulturutövare. 

– I åtminstone några fall så har Creative Force översatts av medier till den kreativa armén. Det har gjort att stödet har uppfattats som en militärverksamhet. Så när Sverige gav pengar till en hiphopfestival i Murmansk så handlade det om en militär aggression. Det är ett exempel på vad vi tycker är ett ganska gulligt kulturbistånd men som i den paranoida miljön i Kreml uppfattas som ett försök att värva omstörtande agenter, säger Per Enerud i podden.

Per Enerud jobbade tidigare på den svenska ambassaden i Moskva. Där analyserade han den bild av Sverige som förmedlades av rysk media. Många gånger var den starkt vinklad.

– Den behöver inte vara falsk. Om ryska media bara skriver om bilbränder i Husby så kan det vara sakligt sant att bilbränderna ägt rum, men det kan också vara en väldigt snäv och skev Sverigebild.

Ryska medier förbjöds av EU

Strax efter Rysslands attack på Ukraina gick EU-kommission ut med att de vill förbjuda två tunga ryska internationella medier – RT, som tidigare hette Russia Today, samt Sputnik News ­­– med motiveringen att de sprider propaganda.

Båda kanalerna vänder sig till en stor internationell publik och publicera artiklar och inslag på flera olika språk. Ryska staten satsar kring tre miljarder kronor på dessa utlandssändningar. Att länder finansierar sändningar som riktar sig utomlands är normalt och något som Sverige också gjort. Per Enerud menar dock att det finns en stor skillnad.

– Chefredaktören för de här två kanalerna heter Margarita Simonyan och hon har personligen beskrivit kanalernas uppgift som en förlängning av försvarsmakten. Vår uppgift, har hon sagt, är att fortsätta kriget där militärernas vapen tar slut. Det är ur den kontexten vi måste se det. Det här är inte Radio Sweden eller Deutsche Welle. Det här är ett utrikespolitiskt instrument för Kreml. 

Alternativa högern följer RT

Enligt Per Enerud så har många inom den alternativa högern tagit till sig av framför allt RT:s medierapportering. 

– RT:s sändningar ger mycket utrymme till vaccinmotstånd och konspirationsteorier. RT är också banerförare i kampen mot woke, vilket är vad vi kanske skulle kalla politisk korrekthet. 

Han säger, i podden, att EU:s förbud mot dessa kanaler gör att det blir svårare att föra ut sitt budskap men att han ändå inte tror på en jättestor förändring. Enligt honom finns det en stor publik som törstar efter alternativa sanningar.

En nyhet om Sverige som då och då dyker upp i Ryssland är att vi här vill legalisera nekrofili, alltså göra det lagligt att ha sex med döda. Grunden för dessa nyheter är att Liberalernas ungdomsförbund vill minska statens inflytande över individen och att staten inte skulle ha lagar om vilka som fick ha sex med varandra. Moderpartiet Liberalerna tog dock avstånd från ungdomsförbundets beslut och var aldrig uppe på allvar i en seriös politiska diskussion. 

– Men i ryska medier blev det, Sverige kräver att få ha sex med döda. Och en liknade nyhet om Danmark har förts fram. Det handlar om att danska staten driver bordeller för personer som vill ha sex med djur. Det här framförs i ryska medier och har framförts i direktsändning av ryska parlamentsledamöter och upprepas gång på gång och skapar en bild av ett Skandinavien som ett perverterat paradis för pedofiler och zoofiler.

Sverige har en roll i det ryska informationsprojektet där vi porträtteras som ett land i moraliskt förfall och militärism och migration.

Djupa staten – vanligt begrepp i propagandan

Den ryska desinformation handlar ofta om den ”djupa staten” som finns i väst. Alltså en hemlig stat i staten. Poängen med att referera till en hemlig grupp inom staten som egentligen styr är, enligt Per Enerud, att det går att fylla begreppet med lite vad som helst. Antisemiter kan hävda att den djupa staten styrs av judar medan vänsteraktivisten menar att det är kapitalister och storfinansen som har kontroll över utvecklingen. 

­- Och i Polen har man talat om vegetarianer och cyklister som bemannar denna djupa stat, säger han och tillägger att de som producerar desinformationen ofta använder samma typ av berättelser. 

– Historien om kriget i Ukraina berättas ungefär på samma sätt som historien om covid-19, fast här är det Nato-laboratorium som suttit och kokat ihop en hemskhet som Ryssland måste svara på. Man tar samma element, pratar om den djupa staten, och trycker in Nato där istället. 

Han beskriver det som enkelspårigt men bekvämt för mottagarna kan få det bekräftat att hen har genomskådat lögnen om det egna samhället. 

– Det är väldigt attraktivt att lyssna på och inse att man inte bär skulden för kriget i Ukraina, miljöproblemen eftersom allting är ihopkokat av någon annan, säger Per Enerud i OmVärlden Podd.

Mer läsning