Oscar Ernerot, LO:s internationella chef berättar om slitningarna i världsfacket ITUC i avsnitt 139 i OmVärlden Podd.

Oscar Ernerot, LO:s internationella chef berättar om slitningarna i världsfacket ITUC i avsnitt 139 i OmVärlden Podd.

Avsnitt 139: Storbråket i världsfacket

Nya chefen på FN:s arbetsmarknadsorgan ILO måste börja sitt jobb med att hantera en gammal surdeg. Samtidigt håller världsfacket på att spricka efter ett internt bråk i och med Rysslands attack på Ukraina. OmVärlden Podd frågade LO:s internationella chef Oscar Ernerot hur den globala arbetsmarknaden mår. 

PODD

Avsnitt 139: Storbråket i världsfacket

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

– Ojämlikheten har ökat. Det innebär att de människor som tidigare var utsatta på arbetsmarknaden i dag är ännu mer utsatta, säger Oscar Ernerot i OmVärlden podd.

Vi har, enligt honom, en arbetsmarknad som går i tvåtakt. Efter pandemin har arbetsmarknaden återhämtat sig i industriländerna och går i vissa länder bättre än vad den gjorde innan. I andra länder ser det värre ut och utvecklingsekonomier halkar efter, menar Oscar Ernerot.

Runt 200 miljoner människor är arbetslösa. 160 miljoner barn jobbar, det förekommer tvångsarbete och 1,6 miljarder får sin försörjning från en informell ekonomi.

Dessa frågor hanteras av bland annat FN:s arbetslivsorgan ILO där stater, fack och arbetsgivare finns representerade. Tillsammans kommer de överens om konventioner som påverkar en stor del av världens arbetsmarknad. Till exempel överenskommelser om att motverka slav- och barnarbete eller att länder skriver under konventioner där de lovar att fack och arbetsgivare ska kunna organisera sig. 

Förlamande konflikt inom ILO

De senaste tio åren har dock organisationen präglats av en allvarlig konflikt om strejkrätten. Arbetsgivarna har ifrågasatt en tidigare tolkningen av en konvention som säger att facken har rätt att strejka sig till avtal. För två veckor sedan fick dock ILO en ny chef, då Gilbert Houngbo från Togo valdes. 

– Vi tror att han kan ha förmåga att lösa den här konflikten, säger Oscar Ernerot.

I podden beskriver han hur konflikten om den globala strejkrätten har lamslagit organisationen. En tung aktör inom ILO är det globala världsfacket ITUC, där svenska LO, Saco och TCO ingår tillsammans med en rad fackliga centralorganisationer från hela världen. Tillsammans representerar de 200 miljoner anställda. 

Ryska facket får stöd

En av centralorganisationerna är ryska FNPR, som står nära Vladimir Putins regim. 

– När nu kriget har kommit så visar det sig att FNPR fullt ut stödjer kriget, som är regelvidrigt och bryter mot internationell rätt. Det gör att vi i LO och den nordiska fackföreningsrörelsen, tillsammans med väldigt många, tar avstånd från detta och kräver att FNPR ska ta avstånd från sina uttalanden. Görs inte det så behöver de suspenderas.

– Det är väldigt hög tongång just nu om detta inom världsfacket. Det finns organisationer i till exempel Indien och Latinamerika som ser konflikten ur ett annat perspektiv. De kopplar det till USA-imperialism och Natos utbredning, säger Oscar Ernerot.

I maj kommer det ett beslut om det ryska facket kan uteslutas enligt de stadgar som finns i ITUC. Om det inte görs finns det, enligt Oscar Ernerot, en stor risk att världsfacket spricker.

– Det vore väldigt dålig för världens löntagare. Vi riskerar då att hamna i en modell som vi hade innan 1989. Då hade vi två stora globala organisationer som bråkade med varandra.

I förlängningen skulle en sådan utveckling kunna få konsekvenser för ILO:s möjligheter att sätta ramarna för den globala arbetsmarknaden. Om det finns två stora fackliga fraktioner som strider mot varandra i ILO så skulle det kunna innebära att ryska, kinesiska och vissa andra fack från mer auktoritära stater, som kontrollerar facken, driver på för en utveckling som oberoende fack inte vill ha. 

Mer läsning