Avsnitt 140: Amazonas stress oroar

Forskare varnar att Amazonas närmar sig den punkt då den är bortom räddning och blir savann. Det skulle påverka hela jordens klimat och vända upp och ner på mycket vi tar för självklart. Hur det hänger ihop förklarar klimatforskaren Ingo Fetzer i OmVärlden podd.

PODD

Avsnitt 140: Amazonas stress oroar

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Ny forskning visar att Amazonas förmåga att återhämta sig efter
påfrestningar som torka och bränder har försvagats i tre fjärdedelar av regnskogen. Det har forskarna kunnat se genom satellitmätningar.

–Man har använt satellitmätningar länge, det är ingenting nytt. Men tidigare har man bara tittat på hur regnskogen förändrats. Nu har man använt mikrovågmätningar och tittat på det som heter ”vegetation optical depth”, som ser förändringar i plantbiomassa. Då kan man mäta hur stor fotosyntesaktiviteten är och se hur stressat systemet är, säger Ingo Fetzer som forskar vid Stockholm Resilience center på Stockholms universitet som är gäst i OmVärlden podd avsnitt 140.

Tre fjärdedelar av Amazonas regnskog uppvisar en stressnivå som innebär försämrad återhämtningsförmåga, enligt mätningarna.

Ingo Fetzer, forskare vid Stockholm Resilience center på Stockholms universitet

Blev forskarna förvånade när de såg hur stor del som är under
stark stress?

– Ja. Vi visste redan att rand-zonen var stressad. Men att hela systemet var så stressat, det hade vi inte förväntat oss, säger Ingo Fetzer.

Om regnskogen puttas över det som forskarna kallar en ”tipping point” – en slags punkt utan återvändo – blir det till savann i stället.

– Man kan se nu att vissa delar redan tippat över till savanntillståndet. Det är torrare, har inga träd utan mest gräs och öppet landskap.

Världens största regnskog

Amazonas är världens största regnskog och förstörs den får det konsekvenser inte bara för miljö och klimat lokalt, utan för vår tillgång till vatten här hemma och för hela det globala klimatsystemet, förklarar Ingo Fetzer.

Amazonas är en avgörande kolsänka som ”andas in” och lagrar koldioxid. Om regnskogen omvandlas till savann blir den i stället en så kallad kolkälla.

– Det betyder att den släpper ut kol i atmosfären och uppvärmningen blir ännu värre, säger Fetzer.

Orsakerna till det vi nu ser är främst klimatförändringar och intensivt skogsbruk, pådrivet av till exempel kraftig efterfrågan på kött och sojabönor för djurfoder. Den bolivianska organisationen FAN, stiftelsen naturens vänner på svenska, arbetar för att rädda Amazonas och för att informera människor om hur regnskogen överutnyttjas i dag och att det måste få ett slut.

– Möjligheterna för folk att försörja sig påverkas redan, för vi har väldigt svåra torrperioder. De förlorar det som de producerar och det som de ska leva på, säger Natalia Calderon, chef för organisationen, i podden.

Mer läsning