Kriget i Ukraina rasar och världen rustar som aldrig förr nu när Per Olsson Fridh, tidigare biståndsminister, har tagit över som generaldirektör för Folke Bernadotteakademin som jobbar ned freds- och utvecklingsfrågor.

Kriget i Ukraina rasar och världen rustar som aldrig förr nu när Per Olsson Fridh, tidigare biståndsminister, har tagit över som generaldirektör för Folke Bernadotteakademin som jobbar ned freds- och utvecklingsfrågor.

Avsnitt 141: Krig då Fridh tar över

Kriget rasar i Ukraina och världen rustar som aldrig förr. Den tidigare biståndsministern Per Olsson Fridh (MP) började för drygt två veckor sedan på sitt nya jobb som chef för Folke Bernadotteakademin som jobbar med freds- och utvecklingsfrågor. OmVärlden podd träffade honom.

PODD

Krig då Fridh tar över

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Strax efter att Per Olsson Fridh börjat sitt nya jobb presenterade det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri nya siffror för 2020 som visar att världen rustar som aldrig förr. För första gången överskrider militärutgifterna två biljoner dollar, det är alltså två miljoner miljoner dollar. Och samtidigt växer spänningarna och varningar om ett tredje världskrig kommer från både öst och väst. Den som börjar arbeta i fredsorganisationer kan räkna med att ha mycket att göra på jobbet de kommande åren.

– Vi lever i en tid då konflikterna rasar i världen, med helt fruktansvärda konsekvenser för människor. Konflikter glider över i väpnade konflikter. De eskalerar, växer och det blir allt svårare att nå avtal om fred, konstaterar Per Olsson Fridh i OmVärlden Podds avsnitt 141.

Stormade kring rekryteringen

I början av mars stod det klart att Per Olsson Fridh skulle ta över som generaldirektör för Folke Bernadotteakademin (FBA) som jobbar med fredsfrågor. Rekryteringen uppmärksammades av flera medier. Tidningen Altingets rubrik ”Ex-ministern ansvarade för rekryteringen av gd – fick själv jobbet” fick flera och skriva om tillsättningen. Moderaternas Hans Wallmark ifrågasatte också om rekryteringen, som gjordes av den nuvarande socialdemokratiska biståndsministern Matilda Ernkrans, gått rätt till.

Per Olsson Fridh välkomnar dock granskningen.

– Om någon uppfattar det som att det är jag som har ansvarat för rekryteringen och sedan gett mig själv jobbet så är det bra att det granskas så att vi kan reda ut att så inte är fallet. Jag var ingen kandidat till det här jobbet då jag var statsråd i regeringen och jag var det inte dagen efter heller. 

Per Olsson Fridh säger till OmVärlden Podd att han sökte jobbet i slutet av januari, efter att han lämnat regeringen. 

Fick kritik i ny rapport

FBA är myndigheten som jobbar med fred, säkerhet och utveckling. De jobbar med utbildning, forskning och arbetar med internationella fredsinsatser. Det som skiljer FBA från civila fredsorganisationer är att myndigheten har möjlighet att sätta politisk kraft bakom sina ord. 

Expertgruppen för biståndsanalys gjorde nyligen en större utvärdering av FBA:s arbete. De riktade en del kritik mot myndigheten som de menar borde jobba mer med politiska fredsbyggande processer.

I Kongo till exempel så jobbar FBA mer jobbar som en vanlig fredsorganisation, hävdar Expertgruppen för biståndsanalys. De stöder och ser till att bygga upp kapaciteten hos organisationer som främja fredsarbetet och var inte så involverade i politiska processer för fred.

Det är en skillnad gentemot Colombia där FBA jobbat mer i politiskt i den fredsprocess som pågår där och som Expertgruppen för biståndsanalys, framhåller som ett positivt exempel. 

En annan kritik som förs fram i utvärderingen är att de konfliktanalyser som FBA tagit fram inte har varit tillräckligt detaljerade. Att Folke Bernadotteakademin alltså agerat på ett ofullständigt underlag. 

Vad är din uppfattning om det?

– Man måste fundera vad det är utvärderingen har tittat på. De exempel som tas upp kommer från kontexter som vi nyligen har fått uppdrag att jobba i under uppstarten i vårt engagemang. Det har påverkat vilken information vi haft möjlighet att samla in. Men FBA är en myndighet som utbildar andra i konfliktanalys. Jag känner mig väldigt trygg med att det görs ett gediget arbete med konfliktanalyser. Men vi behöver ha respekt för att vi vid varje given insats kanske inte kommit lika långt. Jag tror att det är det som Expertgruppen för biståndsanalys har sett. Jag tror inte att man ska dra för stora växlar på det. 

Nu lämnar du politiken och blir generaldirektör. Hur mycket får man tycka till om regeringens politik då egentligen?

– Åsikter får man väl ha men nu går jag in i en ny fas. Nu är jag chefstjänsteman i staten och jag har fått en objektivitetshatt som jag ska bära. 

Precis när du tillträdde kom ett besked från regeringen om att stora avräkningar från biståndsbudgeten ska göras. Vad tycker du om det?

– Jag har varit med och förhandlat om den modell som styr hur avräkningar ska göras. Det är klart att när flyktingmottagandet ökar så leder den här modellen högre avräkningar. 

Många är kritiska till att avräkningarna görs nu när det finns flera kriser runt om i världen?

– Så är det, men då hade det behövts fattas ett annat beslut, för att inte låta den här avräkningsmodellen kicka igång.

Miljöpartiet vill höja biståndet nu. Vad tänker du om det?

– Det tänker jag ingenting om. Jag har min roll som generaldirektör för FBA. Min uppgift är att med de medel som min myndighet har göra det absolut bästa resultatet och använda pengarna på bästa sätt. 

Du har börjat på ett nytt jobb men innan man börjar tänker många på vad man vill förändra. Hur kommer det att märkas att du tar över?

– Jag har inte något uppdrag eller en idé om att jag ska komma in och vända upp och ner på myndigheten. Jag hoppas att jag med mina erfarenheter ska kunna bidra till att mycket av det vi gör ska vi fortsätta att göra. Jag har haft en väldigt kommunikativ roll i mina tidigare befattningar. Det finns ingen anledning att vara lika kommunikativ i generaldirektörsrollen, säger Per Olsson Fridh till OmVärlden Podd.

Folke Bernadotteakademin (FBA)

Folke Bernadotteakademin (FBA) är en myndighet med den övergripande uppgiften att stödja internationell fredsfrämjande verksamhet. FBA:s arbete ska bidra till internationell fred och säkerhet, samt förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Myndigheten har växt kraftigt de senaste åren och har över 150 anställda i Sverige och har kontor i Stockholm och på Sandö i Kramfors kommun men har även utlandsanställda.

Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte som var en svensk officer, diplomat och ledare för Röda Korset som mördades i Israel 1948 där han jobbade som FN:s första medlare då han försökte skapa fred mellan Palestina och Israel. Folke Bernadotte hade redan gjort sig internationellt känd genom expeditionen med de vita bussarna i andra världskrigets slutskede, när flera tusen skandinaviska och judiska fångar räddades ur koncentrationsläger i Tyskland. 

Källor: Regeringen, Folke Bernadotteakademin

Mer läsning

Till vänster: Ahmad Baroudi, chef för kommunikationsarbetet för Rädda Barnens arbete i Jemen. Till höger: Attacker på skolor, sjukhus och den civila infrastrukturen påverkar barnen på olika sätt. Denna bild är från undervisning i sydvästa Jemen.

Vad gör ni i Jemen Rädda Barnen?

Efter vapenvilan inletts är det fortfarande stöd från det internationella samfundet som behövs i Jemen, enligt Ahmad Baroudi som är chef för kommunikationsarbetet för Rädda Barnens arbete i Jemen. OmVärlden frågade honom vad som egentligen händer i landet just nu.