Lantbrukare i Buikwe, Uganda

Lantbrukare i Buikwe, Uganda

Avsnitt 146: Ineffektivt lantbruk leder till hunger i Afrika

Afrika drabbas åter av hungerkatastrofer och behöver hjälp med livsmedel. Men varför kan kontinenten som ändå har goda förutsättningar inte försörja sig själv? Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på Lantmännen och Elisabeth Simelton, metod- och ämnesansvarig för lantbruk och trygg livsmedelsförsörjning på Sida utfrågas. 

PODD

Avsnitt 146: Ineffektiva lantbruk leder till hunger i Afrika

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

I princip skulle Afrika kunna producera föda som täcker hela världens behov menar Alarik Sandrup.

– Det finns potential för att öka avkastningen per hektar med säkert det dubbla. Men det är inte bara en fråga om biologiska förutsättningar, i Afrika handlar mycket om institutioner och hur samhället fungerar, säger Alarik som tidigare arbetat som landchef i Malawi för We Effect.

Även Elisabeth Simelton pekar på att Afrikas länder inte ännu kunnat bygga upp infrastruktur och politiska system som fungerar

- Men säger att i demokratier svälter folk inte ihjäl och det är där som problemet till stor del sitter. Avsaknaden av stabila samhällen.

Alarik Sandrup, Lantmännen och Elisabeth Simelton, Sida i studion
Alarik Sandrup, Lantmännen och Elisabeth Simelton, Sida i studion

Folk måste bli mätta om demokrati ska växa fram 

- Vi har tyvärr lite en höna och ägget- situation. Kan befolkningen bli mätta och nöjda kan demokratin växa fram. Annars har människor fullt upp att överleva dagen och då är det inte så bra förutsättningar att arbeta med att bättra jordbruk, tillägger Alarik Sandrup. 

Det både Alarik och Elisabeth lyfter fram vid sidan av sociala insatser är behovet av kunskap för att öka produktiviteten. Med bättre lantbruksteknik, gödselmetoder och maskiner.

- I Malawi där jag arbetade är det nästan enbart kvinnorna som är ute på fälten,  de har få dragdjur och inte en endaste maskin. Det skulle vara en enorm jämställdhetsförbättrande åtgärd om kvinnorna inte behövde arbeta så mycket, och det går att få ut mer skörd med halverat arbete, säger Alarik Sandrup.

Han anser att Sverige och Sidas biståndsarbete har halkat efter rejält i insatser som ska göras på marken för att få effektivare jordbruk.

- Det har blivit väl mycket teoretiskt och mycket inriktat enbart på miljö, men för lite på produktionen och produktivitet. Vi behöver en lantbruksvetenskaplig injektion i det svenska biståndsarbetet.

Elisabeth Simelton håller med och vill gärna se mer forskning med inriktning på hur man ska minska arbetsbelastningen och effektivisera jordbruk.

Mer läsning