PODD
Avsnitt 147: Presidentpalatset stormades i Sri Lanka
Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.
I avsnitt 147 av OmVärlden podd pratar Moa Kärnstrand med Johan Mikaelsson, frilansjournalist och redaktör för tidningen Sydasien, om Sri Lankas turbulenta senaste månader. I juli stormade demonstranter presidentpalatset i Sri Lankas huvudstad Colombo efter månadslånga regeringskritiska demonstrationer.
Sri Lanka är ett land som länge tampats med religiösa, etniska och kulturella splittringar, med våld och misstro mellan grupperna.
Övergreppen som skedde under inbördeskriget, främst mot den hinduiska folkgruppen tamiler, har aldrig utretts ordentligt och ansvariga inte ställt till svars, säger Johan Mikaelsson i podden. Trots att omvärlden också krävt det. Bröderna Rajapaksa, som varit maktduon nummer ett på Sri Lanka under flera decennier, var således pressade både inifrån och utifrån.
– Man hade chans att gå till botten med krigsbrotten och man försökte till en viss del, men inte fullt ut, säger Johan Mikaelsson.

Spänningarna ökade
Terrordåd kopplade muslimska krafter i landet gjorde också att spänningarna mellan framför allt muslimer och buddhister, den religion majoriteten tillhör på Sri Lanka, trappats upp under 2010-talet. Dessutom blev den ekonomiska situationen allt mer pressad.
Under pandemin förvärrades de ekonomiska problemen av att turismen helt stannade av. Sri Lankas valutareserv krympte. Det blev brist på matvaror i butikerna.
I slutet av 2021 tvingas Sri Lanka att stänga sitt enda oljeraffinaderi för att de inte har råd att köpa råolja. Det leder till strömavbrott, bränslebrist och växande frustration bland människor.
– De har haft pandemi i flera år, sedan kommer detta ovanpå. Fler och fler blir påverkade i sin vardag av alla svårigheter, säger Johan Mikaelsson.
Skuldkrisen ledde till demonstrationer
I början av 2022 är den djupa skuldkrisen en faktum och i spetsen för den går president Gotabaya Rajapaksa.
Situationen är akut för många invånare på Sri Lanka. Rajapaksa-regeringen utlovar stödpaket och statliga lån till människor, men det finns inga pengar.
Växande demonstrationer fyller gatorna i landets städer för att kräva president Rajapaksas avgång. Den 9 juli får folket nog och stormade presidentpalatset. Med militäreskort tvingas president Rajapaksa i hast att fly. Bilder kablas ut av hur medborgarna rör sig inne i den lyxiga presidentbostaden och badar i poolen.
President Rajapaksa meddelar till slut sin avgång, från Singapore där han sökt skydd. Parlamentets talman tillkännager att premiärminister Ranil Wickremesinghe har utsetts till tillförordnad president. Massprotesterna fortsätter, men den tillförordnade presidenten inför undantagstillstånd och beordrar militären att återställa ordningen, vilket resulterar i våldsamheter med också sätter stopp för protester och folkets ockupation av offentliga byggnader.
Men Sri Lankas problem kvarstår, med stora statsskulder och lån som löpt ut. Johan Mikaelsson beskriver en hopplöshet hos de människor han känner i Sri Lanka.
– Det är många som vill komma därifrån, eller att deras barn ska få komma därifrån, säger han.