Reportage

På vår prisbelönta featuresajt OmVärlden berättar fördjupar vi oss, med hjälp av stark bildjournalistik och infografik, i några av världens mest avgörande frågor när det kommer till vår globala utveckling, med fokus på klimatet och mänskliga rättigheter.

REPORTAGE

Kampen i Myanmars djungler

Militärens grepp om makten har tvingat hundratusentals att fly sina hem i Myanmar och aktivister att gömma sig av rädsla för att bli dödade. Men det har också skapat oväntade allianser och ett uppvaknande i en ung generation som plötsligt förstått hur deras landsmän lidit. Kan det förändra allt?

REPORTAGE

Vad är EU:s ansvar i Libyen?

Människorätts­organisationer kräver att våldet mot migranter som är inlåsta i Libyens flyktingläger utreds som krigsbrott. Samtidigt vill ansvariga i EU att unionen utökar sitt stöd till den erkänt brutala libyska kust­bevakningen, som tar migranterna till lägren. Vilket ansvar har EU?

En Lybisk kustvakt på en båt med immigranter.

REPORTAGE

Israel-Palestina – röster från desillusionerat land

Den 14 maj för 74 år sedan bildades staten Israel, det firas i Israel och sörjs i Palestina som kallar dagen Nakba, katastrof. Det är en tid då temperaturen i området stiger. Förhoppningarna om att hitta en lösning tycks frostigare än någonsin.

18 april 2022. En palestinsk kvinnlig student framför kvinnliga israeliska militärer

REPORTAGE

Där den röda vinden blåser

Torkan plågar Madagaskar men många fruktar ”den röda vinden” av sand ännu mer. En kronisk matkris håller på att utvecklas till en nödsituation. En halv miljon barn under fem år lider av akut undernäring. Men nya sätt att odla ger ett visst hopp om en ljusare framtid.

Sandstormar har gjort traditionellt jordbruk sårbart.

REPORTAGE

Valutaraset drabbar Libanons familjer

Libanons befolkning betalar ett högt pris för flera decennier av ekonomisk vanvård. Den lokala valutans värde har rasat och ingen lösning finns i sikte. Det som oroar tvåbarnsmamman Marwa Salame mest är att någon i familjen ska behöva sjukhusvård.

REPORTAGE

Solel som skapar jobb och strålande affärer

1,2 miljarder människor i världen saknar el till hem och verksamheter. För att råda bot på elbristen satsas det på solel i projektet Beyond the Grid där Sida bidrar med pengar och kunskap. OmVärlden har besökt Ngwerere i Zambia där det för några år sedan var helt mörkt när solen gick ner.

REPORTAGE

De ensamma tonårs­mammorna

Nästan en av fem flickor mellan 15 och 19 år i Kenya är gravida, eller har sitt första barn att ta hand om. För många innebär det ett stigma och man lämnar därför skolorna i ung ålder. Lokala organisationer ger stöd och försöker få tillbaka de unga mödrarna till utbildningar.

Ensamma tonårsmammor i Kenya

REPORTAGE

När mobilen blir en dödsfälla

Inom biståndsvärlden satsas det stora resurser på att ge klimat- och människorättsaktivister tillgång till ett tryggt och säkert internet.

REPORTAGE

"Regeringen vet att dess dagar är räknade”

Fredssamtalen mellan talibanerna och regeringen i Afghanistan kärvar ordentligt. Våldet ökar och en varaktig fred är avlägsen. OmVärlden har rest i talibanland, till fronten och pratat med fredsmäklare för att få svar på frågan om vart Afghanistan är på väg.

REPORTAGE

Ett turistparadis i migrationskris

Medan världen stänger in sig för covid-19 upplever Kanarieöarna den största strömmen av migranter från Afrika på 15 år. OmVärlden har besökt ett turistparadis i kris, där hotellen befolkas av migranter istället för charterturister.

90 träffar