”Hunger är en evig smärta”

”Hunger är en evig smärta”

Hunger, undernäring, svält. 850 miljoner människor lider av att inte kunna äta sig mätta. För oss är hunger när magen knorrar inför en sen lunch. Den långvariga hungern är smärta, bryter ner kroppen och ger men resten av livet.

Del 1. Den som inte upplevt svält kan inte förstå

En formel har inga känslor. Den beskriver ett samband mellan olika variabler. P = (10 x m + 6,25 x h – 5 x a + s) kcal/dygn kallas för Mifflin St Joer-ekvationen. Det är beräkningen av kroppsvikt, längd, ålder, kön och i slutändan hur mycket kalorier per dygn som kroppen behöver för att fungera på det sättet vi är vana vid.

Du kan själv göra beräkningen i detta program.

Jag själv behöver 1 917 kilokalorier (kcal) per dygn, och det även om jag är helt inaktiv och bara ligger på soffan hela dagen.

Runt 1 800 kcal är vad FN:s livsmedels- och jordbruks­organisation, FAO, anser vara ett genomsnitt för minimiintag. Men de flesta äter mer. En medelsvensk 3 200 kcal, en genomsnittsamerikan 3 800 kcal. Även de flesta fattigare länderna som Zimbabwe och Centralafrikanska republiken når upp till det FAO betraktar som ett minimum.

Nu ska detta inte handla om mat och hunger som de flesta av oss upplever den; den där knorrande känslan som uppstår när ett möte drar ut på tiden och lunchen blir försenad. Det här handlar om långvarig hunger, sådan som pågår i månader och kanske år. Det är då begreppet hunger får sin sanna innebörd. Eller som några FN-organ beskriver undernäring i en rapport: hunger är en obekväm och smärtsam fysisk känsla orsakad av otillräcklig konsumtion av energi. En saklig, torr och samtidigt talande beskrivning – smärtsamt.

Tobias Rawet, överlevare av Förintelsen, nu 87 år. "Det är svårt att beskriva tillstånd av långvarig hunger med människor som inte upplevt det själva". Foto: Karl Gabor/Judisk kultur i Sverige. Ur utställningen Speaking Memories.

För Tobias Rawet är känslan bekant. Han upplevde den i gettot i polska staden Lodz och som fånge i tyska koncentrationsläger under andra världskriget. Tobias Rawet var bara ett barn, mellan 4 och 9 år, men minnena sitter kvar än i dag, 77 år efter krigets slut.

– Hunger är en evig smärta, men man klarar av det på samma sätt som du har en värk i kroppen. Skillnaden är det finns ingen medicin att ta, säger Tobias Rawet som bor i Stockholm. Till Sverige kom han efter andra världskrigets slut.

Han minns den dagliga ransonen av bröd, cirka tio centimeter, som delades ut i arbetslägren.

– Jag delade den i två bitar. Den ena åt jag mitt på dagen och den andra sparade jag till kvällen. På morgonen åt jag inget. Jag visste att det var det jag hade att förhålla mig till. Att jag måste klara det själv, ingen skulle ge mig mer mat.

Att ens försöka beskriva ett tillstånd av långvarig hunger är svårt när man talar med människor som inte upplevt det själva säger han. Det är ju få i dag levande svenskar som varit med om svält.

– Det märkliga är att jag faktiskt inte tänkte så mycket på hungern trots min situation, som att kroppen liksom anpassade sig till omständigheterna, säger Tobias Rawet.

Vittnesmålen från människor i långvarig svält finns dokumenterat. Den långsamma nedbrytningen av såväl kropp som psyke; apatin, svaghet.

Adan Abdi Dahar var som ung en av många svältande i Somalia. Han bor nu i Rinkeby och visar på sin mobil bilder på släktingar som idag hungrar i Somalia. Foto: David Grossman

På ett café i Rinkeby träffar jag Adan Abdi Dahar. Han upplevde svälten i norra Somalia under åren 1988 till 1990 då det rådde ett inbördeskrig i landet.

– Man känner i kroppen att man håller på att dö, säger Adan och blickar ut över torget där det säljs mängder av frukt och grönsaker. Vår familj ägde 300 kameler men under denna period var alla djur döda och det enda som fanns kvar var små bitar av torkat kött som vi delade på.

Han var då 15 år gammal och såg släktingar svälta ihjäl, bland annat flera av hans kusiner. Det var torka i området, precis som nu.

– Vi upplever det igen, säger Adan Abdi Dahar och tar fram sin mobil och visar bilder från Somalia som släktingar skickat till honom. Getter som ligger döda och som varit livsförsörjningen för många.

Precis som Tobias Rawet tänker han på att det var ett under att han överlevde under två år med så små mängder mat.

– Det var en tuff tid och att han fortfarande lider mentalt av minnen. Jag kan ibland drömma mardrömmar om att samma sak kan hända här i Sverige, rädd för att det ska bli krig och svält, säger Adan Abdi Dahar.

Mer läsning