Afghanistan

NYHET

Afghanistan­expert: De närmaste månaderna blir avgörande

Utvecklingen i Afghanistan chockade många och med en alltmer självsäker de facto-regering är det svårt att sia om talibanernas fortsatta styre. Det finns två alternativa vägar framåt, den närmaste månaden kommer visa vilken väg det blir, säger Magnus Forsberg, på Folke Bernadotteakademin (FBA).

Afghanska säkerhetsstyrkor lämnar Kabul när talibanerna tog över i augusti 2021.

NYHET

SAK:s chef i Kabul: Jag är mer pessimist än optimist om framtiden

Trots talibanstyret kan många flickor i Svenska Afghanistankommitténs skolor gå vidare i högre utbildning – än så länge. Aminulhaq Mayel, programchef för SAK, anser dock att styret blir alltmer fundamentalistiskt och att talibanledarna inte är intresserade av något annat än att införa sharialagar. 

Aminulhaq Mayel, programchef för SAK på kontoret i Kabul.

NYHET

Ett år med talibanerna: Svält, trakasserier och fattigdom

Idag, den 15 augusti, är det ett år sedan talibanerna tog över styret av hela Afghanistan.  Ett år där rapporterna och artiklar i OmVärlden avlöst varandra om svält, trakasserier av kvinnor, raserad ekonomi och inskränkningar av media. Här en kort summering.

Diskrimineringen av kvinnor och flickor har drastiskt ökat efter talibanernas maktövertagande.

NYHET

Afghanska kvinnor tar emot Anna Lindhpriset

2022 års Anna Lindh pris går till den afghanska utbildningsaktivisten Jamila Afghani och journalisten Najwa Alimi som i dag deltar i en prisceremoni på Medelhavsmuseet i Stockholm. 

Najwa Alimi och Jamila Afghani tilldelas årets Anna Lindhs pris.

INTERVJU

SAK:s nya ordförande: ”Vi ska driva opinion mot avräkningarna”

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Azadeh Rojhan Gustafsson har valts till ny ordförande för Svenska Afghanistanskommittén (SAK). OmVärlden frågade henne bland annat hur hon tänker kring att företräda en förening som ska vara partipolitiskt obunden. 

Svenska Afghanistanskommittén (SAK) nya ordförande Azadeh Rojhan Gustafsson är även riksdagsledamot för socialdemokraterna.

NYHET

Nytt svenskt stöd till Afghanistan får inte diskriminera kvinnor

Flera av de tyngsta biståndsorganisationerna bjöds in till Sverige för att diskutera Sidas planerade storsatsningen på Afghanistan. Men stödet till landet blir svårt eftersom bankväsendet brakat sönder. 

Ett krav från Sida är att det stöd som ges till skolor endast får gå till skolor som både tar emot flickor och pojkar.

NYHET

Fortsatt oklart om flickors skolgång i Afghanistan

I veckan samlades västerländska diplomater och företrädare för talibanregeringen i Oslo för att diskutera den humanitära krisen. Den norska regeringen krävde att flickor över tolv år återigen skulle få gå i skolan, vilket talibanerna öppnat för tidigare. Men det är ännu oklart om så blir fallet.  

Afganska flickor fick inte gå i skolan efter talibanerna tog makten i augusti 2021. I veckan träffade företrädare för talibanerna västerländska diplomater i Oslo för att diskutera frågan

PODD

Avsnitt 133: I talibanernas Afghanistan

Fyra månader har gått sedan talibanerna tog makten över Kabul. Hur ser afghanernas vardag ut i dag? Och vad sker med det svenska biståndet, som förändrades rejält i samband med maktövertagandet? De frågorna diskuteras i OmVärlden podds sista avsnitt före jul.

Talibanernas övertagande av makten i Afghanistan fick människor över hela världen att reagera. I London demonstrerade tusentals den 28 augusti 2021 mot kvinnors försämrade villkor.

NYHET

IRC: Systemen för att lösa kriser och konflikter fungerar inte

Prognosen för den humanitära situationen under 2022 är fortsatt dyster. Den bedömningen gör International Rescue Committee, IRC, i rapporten Watchlist 2022. IRC anser att det finns ett antal allvarliga systemfel som förvärrar läget. 

Personal från International Rescue Committee tar reda på om kvinnan i Ghaibi Bala camp i Kabul uppfyller kraven för kontantstöd.

INTERVJU

WFP i Kabul: Afghanerna fasar för svält i vinter

En apokalyps väntar. Det är så afghanerna ser på de kommande vintermånaderna säger Mary-Ellen McGroarthy, landansvarig på World Food Programme, WFP, i Kabul. Det kommer att behövas 220 miljoner dollar i månaden för att hålla katastrofen borta.

Sharin med sitt barn på WFP:s försörjningsklinik i Herat i Afghanistan

67 träffar