Biståndsvalet 2022

NYHET

Biståndspengar ska användas för att öka återvändande

Regeringen vill att det svenska biståndet ska användas för att fler ska återvända till sina hemländer. Men utspelet möts av kraftig kritik. Flera ifrågasätter dessutom om regeringen kan använda biståndet på det viset.

Justitieminister Morgan Johansson och ntegrations- och migrations­minister Anders Ygeman vill att fler som inte har rätt att vara i Sverige återvänder till sina hemländer.

NYHET

Ny biståndsminister betonade enprocentsmålet

"Vi står upp för enprocentsmålet och den internationella solidariteten", sade nya biståndsministern Matilda Ernkrans i sin första programförklaring.

Matilda Ernkrans, ny biståndsminister

NYHET

Ökat klimatbistånd kan ändras vid regeringsskifte

Världens klimatinsatser är underfinansierade – trots löften från rika länder att bidra till klimatomställningen. I oktober lovade regeringen en dubblering av det svenska klimatbiståndet – men vad händer med det löftet vid ett regeringsskifte?

Helena Storckenfeldt,M, kan inte lova att det blir ökningar i klimatbiståndet vid regeringsskifte

INTERVJU

”Sverige måste inte alltid gå före”

Långsiktigt ska Sverige minska biståndsbudgeten ner till 0,5 procent. Mindre pengar ska gå till FN-organ som UNRWA och UNDP, biståndet ska fokusera på Afrika och gärna fler skogsprojekt. Det anser Mats Nordberg, biståndspolitisk talesperson hos Sverigedemokraterna. 

SD:s biståndspolitiska talesperson Mats Nordberg vill se mer satsningar på skogen i biståndet.

NYHET

Fem miljarder mer till bistånd i regeringens nya budget

Enprocentmålet ligger fast även i regeringens budget för 2022 och prognosen är då cirka fem miljarder mer att fördela. Pandemin gör det än svårare att uppnå̊ de globala målen för hållbar utveckling, konstaterar regeringen. 

Finansminister Magdalena Andersson presenterar årets budget.

INTERVJU

”En borgerlig regering kommer behålla enprocentsmålet”

Liberalernas biståndspolitiska talesperson, Fredrik Malm, är säker på att en borgerlig regering efter nästa val skulle behålla enprocentsmålet. Inom biståndet förordar han också fler satsningar på demokrati och fattiga länders förmåga att driva in skatter.  

Fredrik Malm (L) önskar att han hade mer tid till biståndspolitik.

OPINION – DEBATT

”Bakåtsträvande krafter riskerar att minska Sveriges bistånd”

I skuggan av coronapandemin ökar antalet människor som lämnar Gambia för Europa igen. Samtidigt vill flera rika länder minska sitt bistånd. Det går inte ihop. Bistånd behövs för att unga människor ska se en framtid i sina hemländer, skriver Gambiagrupperna.

Gambiafloden flyter fram i Makasutuskogen.

NYHET

Moderaternas förslag störst i svenska mediers biståndsbevakning

När sex svenska biståndsorganisationer, i samarbete med Retriever, granskar svenska mediers bevakning av biståndet 2019–2020 hamnar politiska förslag om att minska biståndet i fokus. I skuggan av covid–19 har rapporteringen om biståndet också minskat.

Under 2019–2020 fick inget annat biståndspolitiskt utspel större medial uppmärksamhet än Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantessons utspel om föreslagna besparingar inom biståndet.

OPINION – DEBATT

”Regeringen måste stoppa vapenexporten till krigets Jemen”

Export av krigsmateriel ska bara ske till demokratiska stater, inte till offensivt krigförande länder, som till exempel Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson, Lars Adaktusson, vill att exporten till dessa två länder stoppas.

Lars Adaktusson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson, Kristdemokraterna

INTERVJU

Helena Antoni ansvarar för biståndet inom Moderaterna

Sedan i påskas är ett nytillskott i riksdagen ansvarig för Moderaternas biståndspolitik. Helena Antoni är kritisk till vad hon menar är ett utbetalningsmål med fokus på att spendera biståndspengar, när fokus borde ligga på resultat.

Med fötterna både i Sverige och USA tar den moderata riksdagsledamoten Helena Antoni mycket inspiration från amerikansk politik när hon debatterar bistånd och utvecklingspolitik i Sverige. 

28 träffar