Biståndsvalet 2022

NYHET

Statsvetare: Svårt för L och KD att försvara enprocentsmålet

Om Moderaterna och Sverigedemokraterna står fast vid att biståndet ska minska till FN:s rekommendation 0,7 procent kommer det bli svårt för liberaler och kristdemokrater att stå emot tror statsvetarna Ann-Marie Ekengren och Stig Björn Ljunggren. 

Kristdemokraternas Ebba Busch har sagt att hon är för ett generöst bistånd, men Sverigedemokraterna och Moderaterna vill se kraftiga sänkningar.

OPINION – LEDARE

Biståndsstrid närmar sig för KD och L

När detta skrivs är det ännu oklart vem som ska leda landet. Men det lutar åt en regering där biståndsfrågan kommer att ställas på sin spets.

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

OPINION – DEBATT

”SD och M vill slakta biståndet – och notan ska betalas av de fattigaste”

Sverigedemokraterna och Moderaterna vill slakta biståndet för att finansiera skattesänkningar. Notan ska betalas av världens fattiga, hävdar Sara Kukka Salam och Jesper Enerot på Socialdemokrater för tro och solidaritet i en debattartikel.

Sara Kukka Salam och Jesper Enerot från Socialdemokrater för tro och solidaritet kritiserar Sverigedemokraternas och Moderaternas förslag att spara på biståndet.

NYHET

Valet 2022: ”Ointresse för globala frågor i valrörelsen”

Kunskap finns men däremot inget intresse att lyfta frågorna om bistånd i valdebatten. Den bilden ger flera biståndsorganisationer. I vår sista artikel i serien om valet lyfter vi hur partierna svarat i enkäter som branschen gjort.

Det är jämt mellan blocken inför riksdagsvalet och den framtida biståndspolitiken kan komma att avgöras i regeringsförhandlingar. Flera biståndsorganisationer har gjort enkäter om hur partierna ser på biståndspolitiken.

OPINION – DEBATT

”Dags för Sverige att se över de slappa reglerna för partidonationer”

Sverige är ett av de få länderna i Europa som tillåter utländska bidrag och ni bör överväga att införa begränsningar. Reglerna för partibidrag i ert land är slappa vilket kan äventyra demokratin, varnar Yukihiko Hamada som är antikorruptionsexpert på International Idea.

Yukihiko Hamada är anti-korruptionsexpert på Idea International.

NYHET

Danmark höjer biståndet

Danmarks biståndsbudget ökar med drygt fyra miljarder svenska kronor. En del av av pengarna är extra bistånd till Ukraina på motsvarande 1,7 miljarder svenska kronor, enligt den finansproposition som regeringen nyligen la.

Den danska premiärministern Mette Frederiksens parti, Socialdemokraterna, har nu lagt sin finansproposition för 2023. Danmark höjer biståndet för att bland annat lindra en hotande svältkatastrof som riskerar att drabba flera länder i Afrika.

NYHET

Ebba Buschs kommentar om biståndet skapade debatt

Det är jämt mellan blocken och den nya regeringen behöver förhandla med andra partier efter valet. Det innebär att det är svårt att säga hur biståndspolitiken blir efter valet. 

Joar Forssell (L), Gudrun Brunegård (KD), Kenneth G Forslund (S), Lorena Delgado Varas (V), Kerstin Lundgren (C), Margareta Cederfelt (M) var med i ForumsCivs partidebatt om biståndet där Miljöpartiet och Sverigedemokraterna inte var inbjudna till debatten.

NYHET

Trots svarta rubriker – få partier vill ha tuffare regler för AP-fonderna

ForumCiv och flera andra organisationer kräver att det ska bli svårare för svenska pensionsfonder att investera i kärnvapen och olja. En ny enkät visar dock att en majoritet av partierna vill ha kvar dagens regler. 

Ett stressat äldre par diskuterar sin ekonomi. Flera organisationer kräver att staten ställer hårdare krav på pensionsfondernas investeringar.

OPINION – LEDARE

Politikerna duckar för de planetära ödesfrågorna i valrörelsen

Ett val stundar och runt om i världen ser vi extrem torka, svältkatastrofer och konflikter. Men de planetära ödesfrågorna lyser med sin frånvaro i valrörelsen. När vi borde vända vår blick utåt gör politiken tvärtom och fokuserar inåt, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

60 träffar