Biståndsvalet 2022

PODD

Avsnitt 142: Det svåra biståndsvalet

Ingen valrörelse är den andra lik, men frågan är om inte årets valrörelser är mer olik än många andra.

Söndag den 11 september är det val i Sverige. I Omvärlden Podd avsnitt 142 träffar vi Concords Peter Sörbom och talar om den stundande valrörelsen.

NYHET

Riksrevisionen: Sida brister i tydlighet om sina samarbeten

Regeringen bör rensa i sina biståndsstrategier och Sida kan bli bättre på att förklara hur de valt sina samarbetspartner. Det konstaterar Riksrevisionen i en granskning av det svenska biståndet. 

Sida har granskats av Riksrevisionen som anser att biståndsmyndigheten kan bli bättre på att redovisa sina val av samarbetspartnerns.

NYHET

Riksdags­partierna får hemläxa om Agenda 2030

Världen har åtta år på sig att nå målen i Agenda 2030. I dagsläget saknas konkreta formuleringar för hur målen ska implementeras i politiken och för arbetet med uppföljning inom de olika tematiska områdena. Det konstaterar Concord i en sammanställning inför höstens riksdagsval. 

Riksdagspartierna får hemläxa om Agenda 2030 i ny rapport.

OPINION – DEBATT

”Kortsiktig vårbudget riskerar att göra oss beroende av fossila bränslen”

Regeringens vårbudget präglas av kortsiktighet som riskerar att låsa in oss i ett långsiktigt beroende av fossila bränslen och stora utsläpp. Avräkningarna från biståndet innebär dessutom att Sveriges röst försvagas under höstens klimatförhandlingar.

Miljöpartiets Per Bolund, Janine Alm Ericson och Maria Ferm är kritiska till regeringens förslag till budget.

NYHET

Flera partier kritiska till minskat bistånd

Den socialdemokratiska regeringen vill göra avräkningar på biståndet på över tio miljarder kronor. Det välkomnas av Sverigedemokraterna och Moderaterna. Övriga partier anser att neddragningen är allt för stor.

Flera partier är kritiska till att regeringen vill göra stora avräkningar på biståndet.

NYHET

Starka reaktioner efter regeringens biståndsbesked

Det humanitära biståndet rubbas inte men det blir ändå avräkningar på över tio miljarder kronor, meddelade regeringen igår. Reaktionerna på beskedet blev starka. "Var är känslan för rättvisa", ”Skamlig” var några kommentarer efteråt.

OPINION – DEBATT

”EU-länders politik ska inte bestämmas av diktaturer ”

Spanien har gjort en helomvändning i sin Västsahara-politik. Från att stå bakom FN till att stödja ockupationsmakten Marocko. Det kan inte ses som annat än ett resultat av Marockos utpressning, menar Jytte Guteland (S) och Gabi Björsson, ordförande, Emmaus Stockholm.

Jytte Guteland (S), Europaparlamentariker  och Gabi Björsson, ordförande, Emmaus Stockholm.

NYHET

Bistånds­organisationer: Allvarligt om tio miljarder tas från budgeten

Biståndspengar ska gå till att bekosta flyktingmottagande. Några exakta summor är ännu inte fastslagna, men det rör sig om mellan åtta till tio miljarder. OmVärlden har frågat några organisationer och experter hur de tror att det kommer att påverka biståndet.

Avräkningar av biståndet i Sverige kan få allvarliga konsekvenser för hungern i världen, varnar vissa bedömare.

NYHET

Kraftiga reaktioner efter regeringsutspel om bistånd

Regeringen överväger att ta flera miljarder från biståndsbudgeten för att finansiera mottagandet av ukrainska flyktingar. Det har fått biståndsorganisationer att reagera kraftigt. En sån här nedskärning skulle vara en katastrof för miljoner människor, varnar en biståndschef.

Migrationsminister Anders Ygemans utspel den 18 mars, om att flyktingmottagande till stor del kan komma att finansieras från biståndsbudgeten, har fått flera organisationer att reagera.

NYHET

Biståndspengar ska användas för att öka återvändande

Regeringen vill att det svenska biståndet ska användas för att fler ska återvända till sina hemländer. Men utspelet möts av kraftig kritik. Flera ifrågasätter dessutom om regeringen kan använda biståndet på det viset.

Justitieminister Morgan Johansson och ntegrations- och migrations­minister Anders Ygeman vill att fler som inte har rätt att vara i Sverige återvänder till sina hemländer.

37 träffar