Fattigdom

NYHET

Elever skriver hållbar poesi om globala mål

Under Världspoesidagen jobbar flera skolor med att använda poesi för att lära elever om FN:s globala mål. ”Poesin är ett internationellt språk” säger poeten Mats Söderlund. 

Maria Glawe på Söderslättsgymnasium i Trelleborg drog igång initiativet Sustainable Poetry på Världspoesidagen som infaller den 21 mars varje år. Foto: Privat

NYHET

Rapport: Svenska modejättar brister i arbetet mot sexuellt våld

Våld och trakasserier mot kvinnor är ett välkänt problem på textilfabriker i Asien. Samtidigt fanns könsbaserat våld inte med i riskanalysen hos fem av sex modeföretag som föreningen Fair Action granskat. 

Åtta av tio sömmerskor i Bangladesh uppger att de har sett eller varit utsatta för våld eller sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

PODD

Avsnitt 155: Kampen om Afrika

Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd. 

Stormakternas blickar riktar sig mot den afrikanska kontinenten. Nordiska Afrikainstitutets direktör Therese Sjömander Magnusson, nationalekonomen Peter Stein och frilansjournalisten Sara Assarsson medverkar i OmVärlden Podd avsnitt 155.

NYHET

Högre inflation äter upp ökat givande

Donationerna till civilsamhället var förra året cirka tolv miljarder kronor, vilket är en ökning med 25 procent jämfört med föregående år. Den höga inflationen gör dock att ökningen till stor del äts upp av högre kostnader.

Donationerna ökade förra året , men kostnadsökningarna äter upp effekten.

NYHET

Kina är – kanske – världens största givare

Kina tar allt större plats på den internationella scenen och dess bistånd kan – enligt vissa forskare – vara bland det största i världen. Men bristande insyn gör det svårt att veta hur stort det är.

Kina kan vara världens största biståndsgivare, men landet redovisar inte sitt bistånd på samma sätt som de flesta andra länderna.

NYHET

Baltiska länderna ger mest per capita till Ukraina

Det är nu ett år sedan Rysslands attack på Ukraina och länderna i väst har levererat stödpaket på stödpaket. USA är största givaren men de baltiska länderna ger mest räknat per capita. Den största delen av stödet är militärt.

Demonstranter i Kiev håller upp en stor EU-flagga. EU-länderna har lovat ett omfattande stöd till Ukraina.

INTERVJU

Bondeledare i Peru: ”Jag är inte rädd för att bli häktad”

De senaste två månaderna i Peru har präglats av stora demonstrationer där uppåt 60 personer dött. Lourdes Huanca, som är ordförande för en kvinnoorganisation, är nu på Sverigebesök och berättar om sin syn på sammandrabbningarna.

Lourdes Huanca, som är ledare för kvinnoorganisationen FENMUCARINAP, är nu på besök i Sverige för att tala om protesterna i Peru.

OPINION – LEDARE

”Regeringens tystnad om Agenda 2030 är talande”

Oftast är de intressantaste orden de som aldrig uttalas. Att regeringen nu talar om frihandelsavtal men inte nämner Agenda 2030 i sin första utrikespolitiska deklaration ger en fingervisning åt vart politiken är på väg, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Så vill Sida utforma stödet till Ukraina

Ett ökat stöd till Ukrainas ekonomiska återhämtning och framtida EU-medlemskap, parallellt med humanitärt fokus och arbete mot våld. Det är vad Sida föreslår i sin utredning till regeringen. Biståndet till Ukraina väntas öka avsevärt och på Sida har man förberett sig.

Statsminister Ulf Kristersson mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev den 15 februari 2023 och talade bland annat om det svenska stödet till Ukraina. Den svenska regeringen gav strax före jul Sida i uppdrag att komma med en analys om hur stödet till Ukraina skulle utformas. Nu har biståndsmyndigheten kommit med sin rapport.

NYHET

Syrienexpert: Värre humanitärt läge än under kriget

Innan jordbävningen var cirka 15 miljoner syrier beroende hjälp utifrån. Nu har situationen förvärrats ytterligare. ”Ett sämre humanitärt läge än under kriget”, säger Aron Lund, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Jordbävningen som drabbade både Turkiet och Syrien har lett ett sämre humanitärt läge än under kriget i Syrien, säger FOI:s analytiker Aron Lund.

29 träffar