Hotet mot demokratin

OPINION – KRÖNIKA

Fotbollströjan som blev en uniform för högernationalismen

Fotbollen är ett politiskt slagfält och nu är Brasiliens tröjor mitt i striden, skriver Ekim Caglar, författare med fokus på politik och fotboll.

NYHET

Kaos på Twitter oroar MR-försvarare

De digitala plattformarna har varit en viktig oas för yttrandefriheten. Den osäkerhet som nu finns på Twitter kan få globala följder för yttrandefriheten, varnar organisationen Civil Rights Defenders.

Den 27 oktober 2022 promenerade världens rikaste man, Elon Musk, in på Twitters huvudkontor med ett handfat. Den osäkerhet som nu finns på Twitter kan få globala följder för yttrandefriheten, varnar organisationen Civil Rights Defenders.

NYHET

”Marshallplan” för Ukraina diskuteras

Samtidigt som kriget rasar för fullt i Ukraina börjar nu diskussionen om hur världen ska hjälpa till att återuppbygga landet. En fråga som svävar i luften är om det blir G7 eller EU som ska koordinera stödet.

En skola i staden Zhytomyr, i nordöstra Ukraina, bombades den 4 mars i år. Trots att kriget ännu pågår har diskussionen om hur världen ska samordna sina insatser för att återuppbygga landet.

NYHET

Nicaragua sluter sig från omvärlden

I början av november hölls kommunval i Nicaragua, nästan på dagen ett år efter landets senast genomförda nationella val. Nu styr president Daniel Ortega och hans parti Sandinisterna i alla Nicaraguas 153 kommuner, i ett land där oppositionen fängslas och medierna stängs ner.

I Managua, Nicaraguas huvudstad, tog folket till gatorna redan 2018 mot president Daniel Ortega och hans ökade makt. I november 2022 vann han kommunalvalet i landets samtliga kommuner efter ett nationellt val som omvärlden kallat för fars.

NYHET

Attackerna mot MR-försvarare fortsätter – oroande mönster

Mord, övergrepp och attacker på MR-försvarare i världen ökar. Att stå upp för mänskliga rättigheter är att sätta sitt liv på spel. ”Det är ett mycket oroande mönster.”

Attackerna har blivit flera vittnade deltagarna på ForumsCivs seminariumet ”Human rights defenders risking their lives” den 18 november unde MR-dagarna i Örebro.

OPINION – LEDARE

Spionlagen riskerar att sätta strypsnara på svenska medier

Turkiets president låg bakom bombdådet i Istanbul. Svenska soldater mördade ett dussin civila under en FN-insats. Även om detta vore sant är risken att medier i framtiden inte kan rapportera om det, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

OPINION – KRÖNIKA

”Sverige står numera på förtryckarnas sida”

Sverige står inte längre på de förtryckta kurdernas sida utan på förtryckarnas. Stödet till de som bekämpade terrorsekten IS har dragits in och Säpo splittrar familjer här i Sverige för att tillmötesgå president Erdogans krav, skriver journalisten Kurdo Baksi.

Journalisten Kurdo Baksi.

INTERVJU

”Feminismen har alltid fått kämpa mot konservativa rörelser”

Motståndet mot aborträtten växer. Geeta Devi Pradhan på Plan International ser ändå ljust på framtiden för kvinnors och flickors rättigheter. "Detta är bara ett steg bakåt, snart tar vi två framåt" säger hon i intervju med OmVärlden.

Rätten till abort och andra sexuella och reproduktiva rättigheter har varit på agendan under året. OmVärlden träffade Geeta Devi Pradhan, global chef för jämställdhet och inkludering på Plan International för att prata om rättigheter som tillkommer och tas bort i en värld där konservativa rörelser växer sig starkare.

NYHET

Kritik mot UD i granskning av fallen Dawit Isaak och Gui Minhai

Regeringen har arbetat för få den fängslade journalisten Dawit Isaak och förläggaren Gui Minhai frigivna. Men granskningskommissionen riktar kritik mot att inte ha fått tillgång till all information.

Förläggaren Guin Minhai och journalisten Dawit Isaak har suttit fängslade i många år. Nu kommer kommissionen med sin granskning om vad regeringen gjort.

62 träffar