Hotet mot demokratin

NYHET

”Vi hade fyra gevär på 200 personer”

Småbarnsmamman Eh Eh, 29 år, är medlem av det väpnade motståndet. Det här är hennes berättelse om varför hon tog till vapen mot juntan i Myanmar.

I Yangon jobbade jag på universitetet men efter militärens kupp så bestämde jag mig för att göra motstånd, berättar Eh Eh.

NYHET

Här är de tio värsta länderna för facken

Fackliga aktivister har mördats på alla kontinenter och brutaliteten tilltar. I fyra av fem länder slås fackliga försök att teckna kollektivavtal ned med våld, visar en genomgång från av världsfacket Ituc som listar de tio värsta länderna för facken.

Offentliganställdas fack Kesk demonstrerar i staden Diyarbakır 2018. Men att visa sitt missnöje är farligt i Turkiet som, enligt en ny rapport, är ett av världens tio värsta länder för fackligt aktiva.

NYHET

Stora utmaningar för Colombias nya vänsterpresident

Colombia blev nästa land i Latinamerika att rösta fram en vänsterpresident i och med att den före detta gerillamedlemmen Gustavo Petro vann valet. Men stora utmaningar väntar, den nya presidenten saknar majoritet i parlamentet.

NYHET

Mänskliga rättigheter i Turkiet: ”Ett becksvart mörker”

Brott mot de mänskliga rättigheterna är vardag i Turkiet. Organisationen Human Rights Foundation of Turkey listar varje dag övergrepp som sker och kallar situationen under president Erdogans styre för ett becksvart mörker.

Den turkiska polisen agerar allt hårdare mot människorättsaktivister och anmälningarna om övergrepp ökar, uppger människorättsorganisationer.

NYHET

FN-rapport pekar ut Israels ockupation som roten till konflikten

Israel måste upphöra med ockupationen av land för att få slut på cykeln av våld. FN:s Human Rights Council, UNHRC, håller Israel ytterst ansvariga för att det råder en konflikt i området. Israel hävdar att rapporten är ensidig och att organisationen har en antiisraelisk agenda. 

Navanethem Pillay, leder en kommision hos FN som i en kommande rapport anklagar Israel för att med ockupationen upprätthålla konflikten i området.

OPINION – DEBATT

”Det sexuella våldet i kriget i Ukraina måste hamna högre upp på agendan”

Nu krävs krafttag för att få slut på det sexuella våldet i kriget i Ukraina, kräver Riksdagens tvärpolitiska nätverk för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). De vill att frågan om sexuellt våld hamnar högre upp på den politiska agendan.

Sveriges riksdag, där ledamöterna i tvärpolitiska nätverk för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) kräver ett större fokus på det sexuella våldet i Ukraina.

OPINION – KRÖNIKA

Hur mycket kan vi förnedras för att få ett svenskt Natomedlemskap?

Hur mycket ska vi låta oss förnedras för ett Svenskt Natomedlemskap? I helgen fördömde Recep Tayyip Erdogan Sveriges Television för att ha intervjuat en kurdisk ledare.

NYHET

”Democrazy” val närmar sig i Kambodja

Oppositionen pressas hårt i Kambodja där Hun Sen styr med järnhand. Nu närmar sig lokalvalen som spås bli en temperaturmätare på demokratin i landet som styrts av en och samma ledare i 37 år. Vissa kallar det för Democrazy.

Det är nu, i detta kommunalval, som det avgörs om det nationella valet 2023 kommer att vara ett fritt val, anser Vuthy Eang.

NYHET

Folkrättsexpert om Donbass: "Kan aldrig erkännas som stat"

Den ryska strategin – som kan vara utropa Donbass som egen stat eller en del av Ryssland – döms ut av folkrättsexperten Ove Bring. ”Inte en chans att de kommer att få internationellt erkännande”.

För första gången sedan den ryska invasionen har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökt östra Ukraina. Den 29 maj var han i staden Kharkiv. Ryssland har nu tagit en femtedel av Ukraina och många tror att en ryska strategi är att införliva ukrainska regioner med Ryssland. Men folkrättsexperter menar att dessa områden inte kommer att erkännas internationellt.

OPINION – DEBATT

”Vi kräver att Sveriges vapenaffärer med Israel upphör”

Vi kräver att Sveriges vapenaffärer med Israel upphör och att regeringen tar avstånd från mordet på Al-Jazeeras korrespondent Shireen Abu Akleh, skriver flera Palestinska ungdomsrörelsen i en gemensam debattartikel.

På onsdagmorgonen kom nyheten om att Al-Jazeeras Palestinakorrespondent Shireen Abu Akleh skjutits till döds. 

40 träffar