Hotet mot demokratin

PODD

Avsnitt 155: Kampen om Afrika

Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd. 

Stormakternas blickar riktar sig mot den afrikanska kontinenten. Nordiska Afrikainstitutets direktör Therese Sjömander Magnusson, nationalekonomen Peter Stein och frilansjournalisten Sara Assarsson medverkar i OmVärlden Podd avsnitt 155.

NYHET

Mothistorier tar plats på filmduken

Färre går på bio globalt, men Saudiarabien går emot strömmen. I dagarna pågår Tempo Filmfestival i Stockholm, och online, där världen får ta plats på filmduken. I en skakig omvärld får mothistorier ta allt större plats.

Hur ska dokumentärfilmer som skildrar en verklighet som ledare i auktoritära länder ogillar finansieras. Under Tempo Filmfestival, som pågår mellan 6 och 12 mars, visades film men det hölls även diskussioner om hur dokumentärfilmen ska stödjas.

OPINION – DEBATT

Digitalisering – hopp och hot för feminismen

I år fokuserar FN:s kvinnokommission på digitalisering och jämställdhet. Detta är ett område som både kan vara ett hopp och ett hot för feminismen, skriver UN Women Sveriges verksamhetschef Ulrika Grandin och styrelseledamoten Paulina Modlitba.

UN Women Sveriges verksamhetschef Ulrika Grandin och styrelseledamoten och den digitala experten Paulina Modlitba ser både för- och nackdelar med den ökande digitaliseringen.

NYHET

”Gudfadern från Lagos” vann i Nigeria

Valet i Nigeria är avgjort. Bola Ahmed Tinubu, som också kallas ”Gudfadern från Lagos”, vann presidentvalet i lördags med nästan 37 procent av rösterna.  Valprocessen har varit lång och stökig. 

Valaffischer var en del av gatubilden i Nigerias största stad Lagos innan presidentvalet.

OPINION – KRÖNIKA

”Under samtalet på Västbanken gör en drönare oss sällskap”

Våldet eskalerar. Det har dött fler i Palestina och Israel än det gått dagar på detta år, skriver Axel Sandberg som nyligen kom hem efter att ha varit ekumenisk följeslagare på Västbanken.

Axel Sandberg.

NYHET

Baltiska länderna ger mest per capita till Ukraina

Det är nu ett år sedan Rysslands attack på Ukraina och länderna i väst har levererat stödpaket på stödpaket. USA är största givaren men de baltiska länderna ger mest räknat per capita. Den största delen av stödet är militärt.

Demonstranter i Kiev håller upp en stor EU-flagga. EU-länderna har lovat ett omfattande stöd till Ukraina.

NYHET

Ny guide ska stödja civila organisationer

Det har blivit allt tuffare för organisationer inom civilsamhället. Men med en ny guide för svenska ambassader hoppas Concord kunna stärka organisationerna.

Tanken är att ambassader ska kunna använda den nya guiden från Concord som ska stärka organisationer inom civilsamhället.

INTERVJU

Bondeledare i Peru: ”Jag är inte rädd för att bli häktad”

De senaste två månaderna i Peru har präglats av stora demonstrationer där uppåt 60 personer dött. Lourdes Huanca, som är ordförande för en kvinnoorganisation, är nu på Sverigebesök och berättar om sin syn på sammandrabbningarna.

Lourdes Huanca, som är ledare för kvinnoorganisationen FENMUCARINAP, är nu på besök i Sverige för att tala om protesterna i Peru.

NYHET

UNHCR i blåsväder efter samtal till journalist

När Kalla fakta granskade hur UNHCR använde sina insamlade pengar till Ukraina försökte den ansvarige för insamlingen att påverka publiceringen.

Kalla faktas Fredrik Malmberg blev uppringd av Åsa Widell på Sverige för UNHCR som tyckte att journalisten som granskade organisationen hade en aggressiv ton.

OPINION – LEDARE

”Regeringens tystnad om Agenda 2030 är talande”

Oftast är de intressantaste orden de som aldrig uttalas. Att regeringen nu talar om frihandelsavtal men inte nämner Agenda 2030 i sin första utrikespolitiska deklaration ger en fingervisning åt vart politiken är på väg, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

101 träffar