Klimat

Artiklar som rör klimat och hållbarhet.

PODD

Avsnitt 131: Fulspelet på COP26

Vad innebär besluten i Glasgow? OmVärlden följer i veckans podd upp klimatmötet COP26 med en trött Mathias Fridahl, klimatforskare vid Linköpings universitet, som varit observatör under mötet.

Mathias Fridahl, klimatforskare vid Linköpings universitet

NYHET

Besvikelse men även lite hopp efter Glasgowmötets slut

De höga förhoppningarna om mer pengar till fattiga länders klimatskador samt tuffa formuleringar om stopp för stöd till fossila bränslen infriades inte på klimatmötet. Ändå menar experter som OmVärldens reporter på plats pratat med att COP26 är ett steg framåt.

Klimatkonferensen i Glasgow är slut. En hel del besvikelse, inte minst från utvecklingsländerna.

NYHET

”Vi är redan så påverkade av klimatförändringarna”

Pengar till klimatanpassning för fattiga länder har inte varit prioriterat för världens rika länder. Det måste ändras, säger Christa Joy-Burton, från den lilla ön Antigua i Karibien. På COP26 kom löften om 400 nya miljoner dollar.

Christa Joy-Burton arbetar för en nystartad fond som drivs av miljödepartementet på Antigua och Barbuda.

NYHET

Moa Kärnstrand från COP26: Det är nu mötets högnivådel inleds

Moa Kärnstrand, OmVärldens korrespondent på COP26, är nu på plats på i Glasgow. Hon kommer fram till mötets slut rapportera om det som sker i det som nu är den kritiska delen av förhandlingarna.

Moa Kärnstrand. OmVärldens reporter i Glasgow.

PODD

Avsnitt 130: Sveriges chefsförhandlare på COP26

Mattias Frumerie, chef för den svenska delegationen till klimattoppmötet, önskar att mötet ska resultera i en handlingsplan för hur världen ska hålla sig inom 1,5-gradersmålet. Men konstaterar att det kommer att bli svårt – och håller med om att klimatarbetet går för långsamt.

NYHET

Småskaliga jordbrukare extremt utsatta för klimatförändringarna

Basgrödor i Afrika kan minska upp till 80 procent fram till 2050 på grund av klimatförändringar. Mer resurser måste gå till anpassningsåtgärder för att minska sårbarheten av klimatförändringar enligt FN-organet IFAD.

Kvinnliga jordbrukare i Zambia plockar potatis för försäljning

NYHET

De brännande frågorna COP26: Ambitionsnivåerna

Mathias Fridahl, forskare i klimatpolitik vid Linköpings universitet, hjälper OmVärlden att reda ut vilka som är de viktigaste frågorna under kommande klimattoppmötet COP26. Tredje delen handlar om ländernas ambitionsnivåer för utsläppsminskning. 

Glasgow, Scotland - October 21 2021: UN Climate Change Conference COP26 Banner in a Glasgow street with the words Together for Our Planet, with a tree in leaf behind it.

NYHET

Annonsörer kritiska till förbud mot fossil reklam

Kan ett förbud mot fossil reklam påverka människors konsumtion i en mer hållbar riktning? Det menar Jacob Östberg, forskare vid Stockholms universitet. Sveriges Annonsörer kallar förslaget ogenomtänkt och rättsosäkert.

NYHET

De brännande frågorna på COP26: Klimatfinansieringen

Mathias Fridahl, forskare i klimatpolitik vid Linköpings universitet, hjälper OmVärlden att reda ut vilka som är de viktigaste frågorna under kommande klimattoppmötet COP26. Andra delen i vår artikelserie handlar om uppdelningen av klimatnotan.

14 träffar